Sásliliom


A sásliliom csekély ápolásigényű, nagy tűrőképességű növény, változatos felhasználási lehetőségekkel. Nem csak gyönyörű virágaival, sásszerű leveleivel is díszít. Árnyékban nem hoz virágot.

Sásliliom leírása

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó sásliliom (Hemerocallis sp) koloncos gyökerű, bokros növekedésű, lágyszárú évelő.  Rövid, vastag gyöktörzsű, két sorban elhelyezkedő, szálas, tőálló, visszahajló levelekkel. Hosszú életű növény, amely szétterülő földalatti tarackoló szárai révén sarjadzik. A tövek évenként válnak dúsabbá és erőteljesebbé. Keskeny fűszerű leveleik már márciusban kihajtanak, nem szenvednek kárt a hidegben.

sásliliom kertben

Sásliliom virága

Csillag alakú, leples virágú. A virágok forgó virágzatot alkotnak. Mindegyik virága csak egy napig nyílik. Erre utal a görög eredetű neve is, ahol a hemera a napot és a kallos a szépséget jelenti. A virágzatban állandóan új bimbók képződnek, így biztosítva heteken át a virágutánpótlást. Júniustól augusztusig virágzik. Tudta, hogy a sásliliom virága ehető? Készíthető belőle főzelék, de olajban is kisüthetjük palacsintatésztába kevert a szirmait. Egy egészben hagyott virággal díszíthetjük a finomságot.

Sásliliomok gondozása

A pasztellszínű hibridek (sárga, rózsaszín, barack-bézs),  igénylik a legtöbb fényt, míg a sötét tónusú fajták (vörös, bíbor, lila, feketés-vörös) inkább szórt fényt, félárnyékot kedvelnek, mert az erős napfényben szinte elégnek a virágok. Nem tűrik a pangó vizet. Tartós csapadékhiány esetén inkább ritkán sok vizet, mint gyakran keveset adjunk a töveknek, kímélve a levélzetet és a virágokat. Igénylik a kissé nyirkos, mindig üde, laza, jó vízháztartású, hűvös talajt. Nyáron érdemes vékony mulcstakaróval fedni az ágyak felszínét a túlmelegedés elleni védekezés céljából. Tökéletesen télállóak, téli takarást nem igényelnek. Szaporításuk tőosztással, kora tavasszal, vagy elvirágzás után történik.

sásliliom kerti tó partján

Sásliliom kerti tó partján.

Kerttervezés sásliliomokkal

A sásliliomok napjainkban újra divatosak, mivel hosszú életű, csekély ápolást igénylő, nagy tűrőképességű növények. Laza habitusuk mindenütt jól mutat. Virágtalan állapotban is rendezettség benyomását keltik.

Nagyon mutatósak kerti medencék, csobogók mellett, pázsitban szoliterként, évelő ágyakban, parkokban, szegélynövényként.
Napfénykedvelő társnövényeik: dália, bugás lángvirág, díszfüvek, léggömbvirágok, kannák, margaréták, medveköröm, fátyolvirág, kúpvirág stb. Árnyék, ill. félárnyékkedvelő társnövényeik: árnyékliliomok, csótárvirágok, évelő kéknefelejcsek, hortenziák, stb.

Látványos évelőágy kialakításához társítsuk piros-narancs cickafark fajtákkal, árvalányhajjal, bugás lángvirággal és ligeti zsályával.

Hemerocallis 'Kwanso'

Hemerocallis ‘Kwanso’

Sásliliom hibridek

A kerti fajtákat többnyire kelet-ázsiai fajok keresztezésével hozták létre. A magas termetű fajták gyakran poliploidok, óriási, húsos szirmú virágokkal. A virágokról általánosságban elmondhatjuk, hogy rendkívül változatos méretűek és alakúak. A virágszínek is változatosak, jellemzőek a sárga, narancs, barnáspiros, rózsaszín és lila színek különböző árnyalataiban pompázó virágok. Egyes fajták a nyár folyamán több hullámban, csaknem folyamatosan nyílnak. Vannak dupla virágúak, pl. a nyár közepén virágzó H. ‘Big Kiss‘, féltelt virágúak pl. a nyáron, nyár végén virágzó H. ‘Kwanso‘, illetve a szimpla, pókvirágú, pl. a nyár végén virágzó H. ‘Carol Sing’.

Hemerocallis 'Big Kisses'

Hemerocallis ‘Big Kisses’

A korai és telt virágú fajták egy része ősszel újra virágzik, de a ‘Stella’d Oro’ egész nyáron a fagyok beálltáig. Különleges szépség ‘Buffy Doll’ rózsaszín virágú változat.
A sásliliomok között nagytermetűnek számító ’Reverend Traub’ fajta egyedi virágszínével dézsanövényként vagy szabadföldbe kis csoportokba ültetve szoliterként is elhelyezhető a kertben. A nyár elején-közepén tartó virágzása révén azonban jól társítható fajta.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!