Mirabolán

A faiskolai termesztés során alanynak is használt mirabolánt vagy cseresznyeszilvát tájanként eltérő névvel illetik: ónabóna, potyóka szilva, lotyó szilva, fosószilva. A Sárközben Bátaszék környékén viasz szilva néven ismerik. Gyümölcse ehető. Újabban előszeretettel gyűjtik pálinka főzés céljára. Sok helyen sövénynek telepítik.

Az Ázsiában honos cseresznyeszilva (Prunus myrabolana) a római korban terjedt el Európában, ma számos nemesített változata ismert díszfaként. Elhagyatott faiskolák és gyümölcsösök, elhagyott kertek környékén az alanyként használt cseresznyeszilva a nemes alól tör elő. Alacsony vagy közepes termetű, feltörő ágrendszerű, bokorfa. Kérge fiatal korában sima, később pikkelyesen hámlóvá és repedezetté válik. Fiatal törzse és idős korában fejlődő tőhajtásai ágtövisesek. A levelek széle finoman csipkés-fűrészes, tojásdadok, válluk kerek vagy szíves, csúcsuk kihegyesedő. Fehér vagy rózsaszív virágai öttagúak, a csészelevelek zöldek vagy a piros lombú változatoknál bordók. Termése gömbölyű, 2-4 cm ármérőjű, éretten a sárga, piros vagy bordó lehet, bő levű, íze a héj alatt és a csontár közelében savanyú, egyébként édes.

mirabolán

Jó tudni, hogy az alanyként gyakran használt mirabolán változékony faj. A kertészet és Szőlészet még 2012-ben számolt be róla, hogy Tordason, a NÉBIH Kertészeti Növények Fajtakísérleti Osztály állomásán korábban és nagyobb mértékben pusztulnak rajta a fák. Magyarországon a kajszioltványok 90 %-át mirabolánon hozzák forgalomba. Az alanyok zöme vad magonc, tehát önmagában is nagyon változatos, növény-egészségügyi szempontból nem ellenőrzött állományokról van szó! Ezért helyette a vadkajszit kezdik előnyben részesíteni.

Mirabolán környezeti igénye

Egész röviden: igénytelen, ezért is alkalmas alanya a csonthéjasoknak.  Napon és félárnyékban is nevelhető. Széltűrő, ezért régen a gyümölcsösök köré ültették szélfogónak. Talajban nem válogat, de a vízállásos területeket kerüljük.

Mirabolán ültetése, gondozása

Ültetés előtt, ha a szabadgyökerű növény lankadt, állítsuk egy vödör vízbe fél órára. Ideális esetben azonnal ültessük el. Ha erre nincs módunk, állítsuk sekély barázdába, vagy nedves forgácsba, esetleg nejlonzsákba csomagolva. A gyökereket tartsuk nedvesen, és az ültetést ejtsük meg mielőbb.

Az ültető gödörbe töltsünk érett istállótrágyát vagy komposztot. Ha foszforban gazdag csontliszttel is gazdagítjuk, a friss gyökerek megperzselődnek, így késleltetjük a növény fejlődését, a tavaszi időszakra halasztva azt.

Gyorsan fejlődő, Jól metszhető. Kb. 60 cm-es sövényt nevelhetünk belőle. A bónusz, hogy termést is hoz. Emiatt kedvelt Európa szerte.

mirabolán szilva

Mirabolán termése

Termése frissen is fogyasztható. Íze valahol a szilva és a kajszi között van. A piros, bordó termések lédúsabbak, a sárgák szottyósabbak. Dzsem és pálinka készítésére is alkalmas. A Kaukázus vidékén főleg húsételek mellé tálalt savanyú fűszeres mártásként fogyasztják.

Vérszilva

A vérszilva  5-8 méter magas, terebélyes ágrendszerű fa. Áprilisban nyílnak rózsaszín virágai. De vöröses lombozata miatt kedvelik. Lombszíne élénkségét csak tűző napon tartja meg. Útfasornak is ültetik. Igénytelen. Jó vízgazdálkodású talajban fejlődik megfelelően. Aszályos időben öntözni kell. Termése ehető. Léteznek tarka levelű, csüngő és törpe változatok is. Nálunk is kapható vérszilvák: P. cerasifera ‘Hollywood‘ szoliternek, sorfának, max 2 méter magas; P. cerasifera ‘Nigra‘ 4-5 méterre nő, parkok, utcai fásításra, vagy szoliterként; P. cerasifera ‘Woodii’ 5-8 méter magas, parkokba, kertekbe szoliterként, sorfaként.

vérszilva - Margitsziget

Vérszilva – Margitsziget

Európában 2014-ben került piacra a Crimson Pointe márkanevű P. cerasifera ‘Cripoizam’. Előállítója, a Frank Schmidt & Son Co Oregon (USA) leírása alapján oszlopos megjelenésű, keskeny fa. Lombozata lila, bronzos színezetű. Őszi lombszíne vöröses. Rózsaszínű virágrügyeiből hófehér virágok fejlődnek.

Cikk ajánlat: Régi magyar szilvafajták

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák