Áttelelő kelkáposzta

Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését. Kedvező körülmények esetén az ősszel elvetett növények a tél beállta előtt kicsíráznak és megerősödnek. Télen az életfolyamataik lelassulnak, majd áttelelés után a növekedés folytatódik. Ilyen áttelelésre alkalmas az áttelelő kelkáposzta is.

Áttelelő kelkáposzta

Áttelelő kelkáposzta

A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába lágyszárú növények és néhány cserje tartozik, 350 nemzetség és 3000 fajjal. A káposzták Európa legrégebben használt zöldsége

Akár április végén, májusban is szüretelhetjük kiskertünkbõl a kelkáposztát (Brassica oleracea var. sabauda L. Cruciferae), ha most elvetjük az áttelelõ (közepesen hosszú tenyészidejû Adventi) fajta magját. Igénytelenebb és nagyobb tápértékû, mint a fejeskáposzta. Levele erősen hólyagos. A 60-150 cm magas növény gyors fejlődésű, egyöntetű, zárt, közepes méretű.

Az áttelelő kelkáposzta termesztése

Magyarországon elsõsorban Mohács környékén van hagyománya az áttelelõ kelkáposzta termesztésének, mivel a Duna mentén lényegesen kiegyenlítettebb, párásabb a klíma, így kisebb a drasztikus lehûlések veszélye. Ma már azonban ez a termesztőterület sem nagyobb, mint 15–20 ha. Szentes környékén is elterjedt volt az áttelelő kelkáposzta termesztése, de ma már a kifejlett fejjel is viszonylag jól áttelelő fajták termesztésének adta át a helyét. Házikertekben, különösen az ország déli részén, sikerrel termesztehető, ha erős fagytól védett, napsütötte fekvésű ágyásba ültetjük a palántákat. Magját szeptemberben 1,5-2 cm mélyre (szabadföldbe vagy ültetõládába) vessük, az életerős palántákat október közepén (kb. 4 hét múlva) ültethetjük végleges helyükre, frissen szerves trágyázott talajba. Térállás: 50×30 cm. Szedés: március-áprilisban.

Mohácsi áttelelő

Különleges magyar kelkáposzta-fajta a Mohácsi áttelelő. Gyors fejlődésű, zárt, közepesen nagy és kemény fejet fejleszt. Sok komposztot igényel. Hideg- és szárazságtűrő, Palántáját ültessük lekerülő pillangós növények után. Ezt követően ősszel már nincs teendő vele. Tavasszal, ahogy rá tudunk menni a talajra, kapáljuk meg, és a szedésig még egyszer kapáljunk. Fejlődését meggyorsíthatjuk, ha egy hónapra fóliát húzunk fölé.

Az áttelelő kelkáposzta tápértéke

.A fejes káposztáénál nagyobb biológiai értékét nagyobb C-vitamin, karotin- és ásványisó- (például vas-) tartalma adja. Az ádventi káposzta kiváló antioxidáns forrás. Vizsgálatok kimutatták, hogy a friss levél 0.37 mg/100 g C vitamint, 0.18 mg/100 g luteint és összes fenoloid tartalma 102.71 mg/100 g.

Forrás:
M.F. Fernández-León et al, ANTIOXIDANT PHYTOCHEMICALS IN SAVOY CABBAGE (BRASSICA OLERACEA L. VAR. SABAUDA L.)Acta Horticulturae 939: XXVIII International Horticultural Congress on Science and Horticulture for People (IHC2010): International Symposium on Emerging Health Topics in Fruits and Vegetables
http://www.szabadfold.hu/
Zöldségtermesztők kézikönyve, www.tankonyvtar.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa