Ha nem akarsz vele tél végén vacakolni, metszd meg nyáron az almafát

Ha nem akarsz vele tél végén vacakolni, metszd meg nyáron az almafát. Mielőtt nekiesnél, kicsit frissítsd fel tudásod! Lapozd át régebbi cikkeinket: Először nem árt, ha a termőrész ismereted felújítod az alábbi cikk alapján: Még nem késtél el az alma metszésével illetve olvasol a nyári metszésről és annak előnyeiről: Hajtásválogatás, metszés nyártól őszigHallottál a zöldmetszésről?

Mikor kell nyáron metszeni?

Azt mondják, hogy az alma nyári metszését akkorra időzítsük, amikor a fák hajtásainak nagy része csúcsrügyben záródott. A lényeg, hogy, a zöldmetszésre általában augusztus végén, szeptember elején kerüljön sor, amikor a metszéssel okozott seb gyógyulása, a kalluszosodás még erőteljes. Ez az időszak sok esetben egybe esik a szüret végével, de elképzelhető, hogy termés is van még a fán.

alma zöldmetszése

Mivel kell nyáron metszeni?

Nyáron, magas termetűre hagyott fák esetében a leggyakrabban ágvágó forog az ember kezében. Akinek nincs kéznél létrája, annak ajánlott a teleszkópos ágvágó használata. Természetesen a metszőollóra mindig szükség van!

Minőségi japán metszőeszközöket ajánlunk a Kertlap kertészeti Webáruházból!

Hogy kell nyáron metszeni?

Röviden, ugyanúgy, mint tél végén. Zöldmetszéskor a ferde, 20-30 fokos helyzetű hajtásokat hagyd meg. Ezzel kiteríted a fát, és  a korona belsejébe több fény jut. A ferde állású vesszők berakódnak a dárdás, kétéves részeken. A beteg, elhalt hajtásokat, amelyek lombos állapotban könnyebben felismerhetők, szintén el kell távolítani. Például gyakran találkozhatsz lisztharmatos hajtásokkal. A rossz helyzetűeket távolítsd el. A jó helyzetű, ferde állású hajtásokról a lisztharmatos részeket szintén le kell vágni, azonban közvetlenül az elhalt részek alatt jól fejlett dárdák találhatók, amelyek vegyes rügyet hordoznak, ezekből jövőre termés fog fejlődni. Hagyd meg őket. A konkurens hajtásokat, úgymint a párhuzamosan álló hajtások egyikét, le kell metszeni. A függőleges, esetleg befelé növő részeket szintén el kell távolítani.

Arany szabály, hogy ne metsz le többet a korona egyharmadánál! A metszést csonkmentesen kell végezni, ha nem akarod a fát erőteljes kihajtásra ösztönözni. Gyenge növekedésű, satnya fák esetében, ha biztonsági tartalékrügyeket szeretnél nyerni, akkor a visszavágás az alsó levélkoszorúra történjék, mert a levelek hónaljában itt találhatók a legfejletlenebb rügyek, amelyek lassan fognak fejlődni a szezon folyamán.

lisztharmatos ág eltávolítása

Lisztharmatos ág eltávolítása.

Ne sajnáld a gyümölcsöt, ritkítsd!

Ha idén már lecsúsztál róla, jövőre tedd meg! A gyümölcsritkítás segíti az alma megfelelő fejlődését, csökkenti a betegségekre való fogékonyságát. Ha elmarad a gyümölcsritkítás, az alma kisméretű lesz. Ez piaci eladásra már nem alkalmas, ugyanis a megfelelő méretű alma 65-80 mm átmérőjű. A kis termetű almák már csak léalmának adhatók el. A léalma nálunk általában nem külön léalma fajtán terem, hanem a minőségi mutatók megfelelősége alapján az alma vagy a piacra kerül, vagy ipari céllal kerül eladásra.Míg a nyugat-európai piacon az ipari alma aránya 20-30 % egy ültetvényen, addig az Unióhoz csatlakozás idején Lengyelországban ez az arány 40%, nálunk 50% volt.

A termésritkítást gyakran elvégzik a tavaszi fagyok, de intenzív termesztésben, sőt akár házikertben is szükség lehet arra, hogy a gazda maga is besegítsen. Egy alma virágzaton belül öt virág van. Az ötös virágcsoportokat nevelő alma esetébe, ha a középső virágot beperzselik, azaz perzselő hatású vegyszerrel kezelik, akkor csökken a termésszám, hiszen csak a szélső virágok fognak megkötni, és almát nevelni. Ha a középső virág már kötött, akkor a szélsőket perzselik be, így lehetőség lesz kevesebb, de nagyobb termések kinevelésére. Házikertben a kézzel ritkítást szokták alkalmazni.

Gála

Gála alma

Piacra 55-60 tonna termés az ideális hektáronként. Ha 2-3 ezer fa van egy hektáron, akkor egy fa 20 kiló almát kell teremjen. Jonagold, Gála súlya hozzávetőleg 200 gramm. Egy kis matekozással rá lehet jönni, hogy egy fán 100-120 termőrész meghagyására kell törekedni ideális esetben. Több virág fog kötődni, de termésritkítással a termésszám befolyásolható.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Természetesen léteznek ipari céllal létesített ültetvények is. Ehhez egyrészt más fajták szükségesek, ahol a fajtaválasztásnál elsődleges szempont a rezisztencia, és a magas savtartalom. Ekkor kevesebb permetezéssel az önköltség csökkenthető!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák