Zeller

A nálunk kedvelt gumós zeller a jóféle húsleves elmaradhatatlan alkotórésze. Házikertjeinkben a leggyakoribb zellerféle.

Zeller bemutatása

Az ernyősvirágúak (Apiaceae)  családjába tartozó kerti gumós zeller (Apium graveolens convar. rapaceum) atlanti-mediterrán eredetű, kétéves, hosszúnappalos, nagytermetű, konyhakerti növény. A nálunk legáltalánosabban használt és elterjedt zellerféle.

zeller a házikertben

A föld alatt nagyméretű szárgumója fejlődik. A gumóüregesedés hajlam, amely többnyire a hirtelen, gyors növekedés következménye. Levelei az első évben tőlevélrózsát képeznek.1-2-szeresen szárnyasan összetettek, a levélkék szélesek, visszás tojásdadok, fogas szélűek vagy hasogatottak. A második évben bordázott szárat fejleszt. A szár felső levelei egyszeresen összetettek, a levélkék egyszeresen szeldeltek. Virágai aprók, fehérek, ernyőben fejlődnek. Az oldalsó ernyők ülnek vagy rövid nyelűek. Gallérlevele nincs. Június-augusztusban virágzik. Termése ikerkaszat. Az apró magvak 4-5 évig csíraképesek.

Zeller környezeti igénye

Fény-, víz- és páraigényes. Mind a csírázáshoz, mind a gumóképzéshez sok vizet igényel. De a pangóvizet kerülni kell. Hőigénye, tápanyagigénye közepes. Leginkább káliumot igényel. A nitrogén 50%-át, a foszfor 25%-át, a káliumnak pedig 35%-át a gumófejlődés utolsó hónapjában veszi fel. A tápanyagban, szerves anyagban gazdag középkötött, semleges kémhatású talajokat kedveli.

Zeller gondozása a házikertben

Apró magja miatt szinte képtelenség helyre vetni, ezért mindenképpen palántaként szükséges előnevelni. Rendkívül lassan csírázik (akár 4 hét), ezért már február közepén érdemes elvetni. A csírázást meggyorsíthatjuk, ha egy napig langyos vízben előáztatjuk a magokat.

Jutka mama vetési és csíráztatásai tanácsai:

Zeller tűzdelése Jutka mamával:

Ha Jutka mama tanácsait meg szeretnéd hallgatni, gyere el Jutka mama Biokertész Tanfolyamára!

A talajt előző ősszel szervestrágyázással gazdagítsuk számára. Április végétől május közepéig ültessük ki a 3-4 lombleveles zellerpalántákat 50×20-40 cm távolságra. Ha nem tápkockában neveltük, akkor igyekezzünk minél nagyobb földlabdával ugyanolyan mélyen, mivel a növény roppant érzékeny a túl mély ültetésre. Mindig úgy ültesd, hogy a nyaki része a talajfelszín felett maradjon. A gumóképződést segíti, ha a külső zellerszárakat rendszeresen leszeded. Tenyészideje 150-170 nap.

Legfontosabb teendőnk az öntözés mellett a gyomtalanítás. Különösen figyeljünk a száraz nyár végi időszakban a rendszeres vízellátásra. De a betakarításuk tervezett idõpontja elõtt 2–3 héttel már ne öntözzük, ezzel is segítve a tárolhatóságukat. Szeptember közepén-végén sor kerülhet a felszedésre.

Palánta nevelés során, majd aszályos időben, gyomos területen megjelenő takácsatkák, később levéltetvek is előszeretettel megtámadhatják. Ezek vírusátvitele súlyos kártételt tud okozni. Hűvös, párás időben gombafertőzés is felléphet. Például szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici). Vagy a gomóképződés során fellépő, majd a tárolás során egyre kifejezettebbé váló  fómás gumóvarasodás (Phoma apicola). Gyökérfonálférgek is károsíthatják. Ezek ellen talajfertőtlenítéssel és mézontófüves vetésforgó beiktatásával védekezhetünk.

zeller termesztés

Zeller tárolása

A verem, avagy gödör aljára homokot terítünk, erre kerül némi szalma, esetleg rőzse. A zöldségeket rétegesen elhelyezzük, alulra a káposztaféléket, majd a sárgarépát, a zellert, a retket. A zeller felszedését hagyjuk utoljára, mert ez a kisebb fagyoktól sem károsodik. Majd letakarjuk őket szalmával, vagy száraz lomb, esetleg a kitermelt bab, borsó elszáradt szárával, hajtásaival. Erre jön a kitermelt föld. Erős fagyok előtt takarható újabb szalmával, földdel.

Vagy tároljuk fagymentes helységben, kamrában. Egy kibélelt zöldséges rekeszt kibélelünk, az aljára homokot teszünk, ebbe  függőlegesen állítva helyezzük a ságarépát és a zellert. Majd homokkal takarjuk. Tetejére kerül a cékla és a fekete retek.
Ne tároljunk zellert almával!

zeller tárolása

Házikertbe való fajták:  Alabástrom, Hegykői, Maxim, Neon, Prágai óriás.

A zeller, mint afrodiziákum

A Zöldség afrodiziákumokról szóló cikkünkben olvasható, hogy a zeller apiol tartalma mellett egy androszteron nevű férfihomont is tartalmaz. A régi rómaiak a zellert Plútónak, a szex és pokol istenének tulajdonították. A kutatók szerint a zellerevés után, a benne található androszteron az izzadtsággal távozik a szervezetből. A vegyületnek nincs érezhető illata, de állítólag különös vonzerőt gyakorol a hölgyekre. A zeller emellett A, B és C vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket tartalmaz. Kiváló az izmokra, csökkenti a véralvadást és a koleszterol-szintet, valamint gátolja az erek öregedését.

Tippek, érdekességek

A konyhában a zeller mellé szépen illik az izsóp , méltatlanul elhanyagolt gyógy- és fűszernövényünk.

Zöldpakolást készíthetünk a zeller összezúzott leveleiből. További zöld ötletek a Kozmetikumok házilag című cikkünkben.

Az óriási méretű Tillandsia maxima hámozott leveleit Bolíviában zeller helyettesítő zöldségkén fogyasztják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por