Zeller

A hálunk kedvelt gumós zeller a jóféle húsleves elmaradhatatlan alkotórésze. Házikertjeinkben a leggyakoribb zellerféle.

Zeller bemutatása

Az ernyősvirágúak (Apiaceae)  családjába tartozó kerti gumós zeller (Apium graveolens convar. rapaceum) atlanti-mediterrán eredetű, kétéves, hosszúnappalos, nagytermetű, konyhakerti növény. A nálunk legáltalánosabban használt és elterjedt zellerféle.

zeller a házikertben

A föld alatt nagyméretű szárgumója fejlődik. A gumóüregesedés hajlam, amely többnyire a hirtelen, gyors növekedés következménye. Levelei az első évben tőlevélrózsát képeznek.1-2-szeresen szárnyasan összetettek, a levélkék szélesek, visszás tojásdadok, fogas szélűek vagy hasogatottak. A második évben bordázott szárat fejleszt. A szár felső levelei egyszeresen összetettek, a levélkék egyszeresen szeldeltek. Virágai aprók, fehérek, ernyőben fejlődnek. Az oldalsó ernyők ülnek vagy rövid nyelűek. Gallérlevele nincs. Június-augusztusban virágzik. Termése ikerkaszat. Az apró magvak 4-5 évig csíraképesek.

Zeller környezeti igénye

Fényigényes, Vízi- és páraigényes. Mind a csírázáshoz, mind a gumóképzéshez sok vizet igényel. De a pangóvizet kerülni kell. Hőigénye, tápanyagigénye közepes. Leginkább káliumot igényel. A nitrogén 50%-át, a foszfor 25%-át, a káliumnak pedig 35%-át a gumófejlődés utolsó hónapjában veszi fel. A tápanyagban, szerves anyagban gazdag középkötött, semleges kémhatású talajokat kedveli.

Zeller gondozása a házikertben

Apró magja miatt szinte képtelenség helyre vetni, ezért mindenképpen palántaként szükséges előnevelni. Rendkívül lassan csírázik (akár 4 hét), ezért már február közepén érdemes elvetni. A csírázást meggyorsíthatjuk, ha egy napig langyos vízben előáztatjuk a magokat.

zellercsíráztatás

Csírázásához 26 fokra van szüksége. Ajánljuk a talajmelegítő lapot csíráztatáshoz (52x24cm), szintén a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

A leveles palántákat már ne tartsd a meleg lapon! Szobahőmérséklet jó számára. Jó, ha kiegészítő világítást alkalmazol. LED növénynevelő lámpákat a Kertlap Kertészeti Webáruházból is beszerezhetsz!

Jutka mama vetési és csíráztatásai tanácsai:

Ha Jutka mama tanácsait meg szeretnéd hallgatni, gyere el a Biokertész Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

A talajt előző ősszel szervestrágyázással gazdagítsuk számára. Április végétől május közepéig ültessük ki a 3-4 lombleveles zellerpalántákat 50×20-40 cm távolságra. Ha nem tápkockában neveltük, akkor igyekezzünk minél nagyobb földlabdával ugyanolyan mélyen, mivel a növény roppant érzékeny a túl mély ültetésre. Tenyészideje 150-170 nap.

Legfontosabb teendőnk az öntözés mellett a gyomtalanítás. Különösen figyeljünk a száraz nyár végi időszakban a rendszeres vízellátásra. De a betakarításuk tervezett idõpontja elõtt 2–3 héttel már ne öntözzük, ezzel is segítve a tárolhatóságukat. Szeptember közepén-végén sor kerülhet a felszedésre.

Gyökérfonálférgek károsíthatják. Ezek ellen talajfertőtlenítéssel és mézontófüves vetésforgó beiktatásával védekezhetünk. Levéltetvek is előszeretettel megtámadhatják. Ezek vírusátvitele súlyos kártételt tud okozni. Hűvös, párás időben gombafertőzés is felléphet.

zeller termesztés2017

Zeller tárolása

A verem, avagy gödör aljára homokot terítünk, erre kerül némi szalma, esetleg rőzse. A zöldségeket rétegesen elhelyezzük, alulra a káposztaféléket, majd a sárgarépát, a zellert, a retket. A zeller felszedését hagyjuk utoljára, mert ez a kisebb fagyoktól sem károsodik. Majd letakarjuk őket szalmával, vagy száraz lomb, esetleg a kitermelt bab, borsó elszáradt szárával, hajtásaival. Erre jön a kitermelt föld. Erős fagyok előtt takarható újabb szalmával, földdel.

Vagy tároljuk fagymentes helységben, kamrában. Egy kibélelt zöldséges rekeszt kibélelünk, az aljára homokot teszünk, ebbe  függőlegesen állítva helyezzük a ságarépát és a zellert. Majd homokkal takarjuk. Tetejére kerül a cékla és a fekete retek.
Ne tároljunk zellert almával!

zeller tárolása
Bejo zöldség katalógus

A RIT-SAT Kft. 1990-ben alakult, jelenleg 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság.
1992 óta kizárólagos magyarországi importőre és forgalmazója a holland BEJO ZADEN B.V. zöldség vetőmagjainak.

A zeller, mint afrodiziákum

A Zöldség afrodiziákumokról szóló cikkünkben olvasható, hogy a zeller apiol tartalma mellett egy androszteron nevű férfihomont is tartalmaz. A régi rómaiak a zellert Plútónak, a szex és pokol istenének tulajdonították. A kutatók szerint a zellerevés után, a benne található androszteron az izzadtsággal távozik a szervezetből. A vegyületnek nincs érezhető illata, de állítólag különös vonzerőt gyakorol a hölgyekre. A zeller emellett A, B és C vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket tartalmaz. Kiváló az izmokra, csökkenti a véralvadást és a koleszterol-szintet, valamint gátolja az erek öregedését.

Tippek, érdekességek

A konyhában a zeller mellé szépen illik az izsóp , méltatlanul elhanyagolt gyógy- és fűszernövényünk.

Zöldpakolást készíthetünk a zeller összezúzott leveleiből. További zöld ötletek a Kozmetikumok házilag című cikkünkben.

Az óriási méretű Tillandsia maxima hámozott leveleit Bolíviában zeller helyettesítő zöldségkén fogyasztják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!