Zölddugványozás

A több évig élő dísznövényeket leggyakrabban vegetatív úton szaporítják. E szaporítási mód előnye, hogy gyorsan fajtaazonos növényeket lehet előállítani. A vegetatív szaporítási módok között kiemelt helye van a zölddugványozásnak.

dugványozás

Dugványszedés

Dugványok a vegetációs időszakban bármikor szedhetők, amikor arra alkalmas hajtások találhatók a növényeken. Például ha egy nyaralás alkalmával beleszeretsz egy különleges leanderbe, hajnalban, odasettenkedve a kiszemelt leanderhez, levágsz róla néhány erős, hosszú hajtást, amit a már előkészített vizes újságpapírba csomagolsz, és az egészet elrejted egy nejlonzacskóba. A dugványgyűjtés lehetőleg az utazás utolsó napján történjék….

Mikor lehet dugványozni?

A dugvány akkor a legmegfelelőbb, ha már kissé keményebbek, ún. félfás állapotban vannak.  Ezért a cserjék dugványozásának fő időszaka júniusra esik. Azonban több dísznövény, pl. a labdarózsa,  cserjés pimpó, a hortenzia, az orgona dugványok már május folyamán szedhetők, mielőtt a fásodás túl előrehaladott állapotban lesz. A muskátli dugványozására a május vége, a június eleje a legalkalmasabb. A rózsáról másodvirágzás idején gyűjtsünk dugványnak való hajtást. A lomblevelű örökzöldekről július-augusztusban, a tűlevelűekről agusztustól szeptember közepéig gyűjthető dugvány.

Dugványozás májusban, júniusban, júliusban (Jutka mamától):

 • Amygdalus triloba – Babarózsa VI.15-VII.15.
 • Buddleia fajták – Nyári orgona VI.15-VII.30.
 • Campsis radicans – Trombitafolyondár VI.
 • Caryopteris fajok – Kékszakáll VI. -VIII.
 • Chaneomeles fajták – Japánbirs V.15-VI.15.
 • Clematis nagyvirágú fajták – Iszalag VI.15-VII.15. egy rügypár, ízközben vágva
 • Cornus mas – Húsos som V. vége- VI. eleje
 • Cornus alba, ~ stolonifera – Fehér és sárgavesszejű som VI-VII.
 • Cotinus coggygria fajták – Cserszömörce VI. eleje
 • Cotoneaster lombhullató fajták – Madárbirs VI.
 • Deutzia fajok és fajták – Gyöngycserje VI-VII.
 • Exochorda fajok és fajták – Dúsvirágú gyöngycserje V-VI.
 • Forsythia fajok és fajták – Aranyfa VI-VII.
 • Hibiscus syriacus fajták – Mályvacserje VI -VII.15.
 • Hydrangea fajok és fajták – Hortenzia V.15 – VI. 15.
 • Jasminum fajok – Jázmin VI -VII.
 • Kolkwitzia amabilis – Viráglonc VI.
 • Lespedeza fajok – Bokorhere VI.
 • Ligustrum fajok és fajták – Fagyal VI – VII.
 • Lonicera lombhullató fajok és fajták – Lonc VI.
 • Parrotia persica – Perzsafa V. 15 – VI.15.
 • Philadelphus fajok és fajták – Jezsámen VI -VII.15.
 • Potentilla fruticosa fajták – Cserjés pimpó V – VI.
 • Spirea fajok – Gyöngyvessző VI.
 • Syringa x chinensis, ~ persica – Orgona VI.
 • Syringa vulgaris, ~ villosa, ~ josikaea – Orgona V. elején
 • Viburnum x carlcephalum, ~ lantana – Bangita V. közepén
 • Viburnum egyéb lombhullató fajok – Bangita V.15 – VI.15.
 • Vitex fajok – Illatos barátcserje VI.
 • Weigela fajok – Rózsalonc VI – VII.

A zsengébb hajtások is használhatóak e célra, de lassabban gyökeresednek, lágy szöveteik miatt érzékenyebbek a fertőzésre és nagyobb páratartalmat kell biztosítani számukra. A dugványt egyaránt készíthetjük nem virágzó, fej- vagy oldalhajtásból is. Előbbi előnye,hogy szebb növény lehet belőle nevelni, de ebből a növényen csak kevesebb található. A dugványszedést lehetőleg kora reggel végezzük, amikor a hajtások még feszesebbek.

Külön említést érdemel a paradicsom hónaljhajtása. Ezt ugyanis azonnal ledughatod cserépbe, és az esetleg kieső paradicsomtöveket így pótolhatjuk.

cserjés hortenzia- és orgonadugványok

Cserjés hortenzia- és orgonadugványok. Mellette a házi készítésű ültetőfa.

Dugványgyökereztetéshez ajánlott közeg

Mivel a dugványok gyökérzetük nevelésére a tápanyagokat a zöld részektől vonják el, ezért nem használunk virágföldet. A dugványok talajának mindenképpen fertőzésmentesnek kell lennie. Legjobb az építkezésnél, a vakolásra használt homok, amely egy picit szemcsés. Ebben gyökereztetve a dugványokat, csökken a fertőződés veszélye. A hivatásos kertészek általában perlittel kevert homokba dugványoznak, amely mindig elegendő nedvességet képes elraktározni, de a felesleges nedvességet elvezeti. illetve terjed a tőzeghengerben történő dugványozás is.

Szaporítóládát szívató tálcával ajánlunk ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból. A szaporítóláda kiváló vetéshez, dugványozáshoz de még rostáláshoz is!

A cserépbe vagy vetőtálcára elhelyezett ültetőközeget a dugványozás előtt alaposan tömöríteni kell. A homokot először be kell öntözni, majd amikor a vizet beszívta, le kell döngölni egy simítóval egészen addig, amíg már nem tudod az ujjad belenyomni. Utána jöhet még egy adag víz, és újabb döngölés. Végül a felület majdnem betonkeménységű lesz.  Így a közeg készen áll a dugványok fogadására.

gyökereztetőporba mártott dugványok

Gyökereztetőporba mártott dugványok

A dugványok előkészítése és beültetése

A dugványozásra szánt hosszabb hajtást 10-15 cm-es darabokra feldaraboljuk, mindig a levélpár alatt kb. fél centivel. Levelet keveset hagyj rajta! A nagy leveleket félbe kell vágni. Az alsó leveleket eltávolítjuk, a megmaradt felső levélpár felét levágjuk, így csökkentve a párolgási felületet, és a tápanyagigényt. Rózsa esetében a 25 cm-es virágos hajtásról a virágot le kell csípni. Csak a felső két levél marad.

Most a növény készen áll arra, hogy minden energiáját a gyökerek fejlesztésére fordítsa. Azonban a gyökerek fejlődését nem árt megsegíteni. Ehhez gyökereztetőporba lehet a dugvány talprészét mártani. A gyökereztető port helyettesítheti a fahéjpor! A dugvány beültetéséhez házilag is készíthetsz klb. ceruza vastagságú, végén kihegyezett ültetőfát. Ezzel lyukat fúrsz a homokba. Amennyiben vetőtálcát használsz, a hajtásokat egymástól kb. 5 cm távolságra dugod le. Alaposan le kell nyomkodni a talajt a dugvány körül, hogy ne maradjon levegő körülötte.

dugvány beültetése

Dugványok beültetése egymástól 5 cm-re.

Dugványok ápolása

A begyökeresedés időtartama alatt legfontosabb a magas páratartalom biztosítása. A legegyszerűbb megoldás, ha dugványokra egy befőttes üveget fordítunk, vagy ha hurkapálcával feltámasztott átlátszó nejlonzacskót helyezünk a cserépre. Májusi vagy nyári időszakban a dugványok árnyékos helyen akár a szabadban is tárolhatod. A rózsadugványokat mindenképpen párás környezetben kell tartani. Hűvösebb időjárás esetén állítsuk meleg helyre őket. Ilyenkor akkor fejlődnek a leggyorsabban, ha biztosítani tudjuk számukra azt, hogy a közeg hőmérséklete 25-30 C fok legyen.

A hosszan tartó közvetlen napsütéstől védjük a növényeket, de biztosítsunk elegendő fényt a számukra. Naponta ellenőrizzük őket, a lehullott, elszáradt leveleket távolítsuk el. Földjük legyen állandóan nedves, de ne tartsuk vízben.

A hosszan tartó közvetlen napsütéstől védjük a növényeket, de biztosítsunk elegendő fényt a számukra. Naponta ellenőrizzük őket, a lehullott, elszáradt leveleket távolítsuk el. Földjük legyen állandóan nedves, de ne tartsuk vízben.

A dugványok 3-4 hét alatt gyökereznek meg. A lágyszárú növényeknél gyökeresedés előrehaladtának megállapítása igen egyszerű. Ha a dugványok levele lankadt, akkor a gyökeresedés még nem indult meg. Ha a levéllemezek ismét kifeszülnek, már tudhatjuk, hogy elegendő gyökér fejlődött a kis növénykék vízszükségletének pótlásához.

Majd kb 6 gyökeresedés után, a páratelt környezettől fokozatosan szoktassuk őket a szabad levegőhöz, ültessük át őket külön cserepekbe és azokban neveljük tovább őket egészen a kiültetésig.

Levél-, illetve levélszelet-dugványozást szintén zölddugványozásként szokták emlegetni. E szaporítási módok leginkább a szobanövényekre jellemzőek, a későbbiekben néhány növényfajon (afrikai ibolya, begónia) keresztül ezzel is részletesen fogunk foglalkozni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa