Zölddugványozás

A több évig élő dísznövényeket leggyakrabban vegetatív úton szaporítják. E szaporítási mód előnye, hogy gyorsan fajtaazonos növényeket lehet előállítani. A vegetatív szaporítási módok között kiemelt helye van a zölddugványozásnak.

dugványozás

Dugványszedés

Dugványok a vegetációs időszakban bármikor szedhetők, amikor arra alkalmas hajtások találhatók a növényeken. Például ha egy nyaralás alkalmával beleszeretsz egy különleges leanderbe, hajnalban, odasettenkedve a kiszemelt leanderhez, levágsz róla néhány erős, hosszú hajtást, amit a már előkészített vizes újságpapírba csomagolsz, és az egészet elrejted egy nejlonzacskóba. A dugványgyűjtés lehetőleg az utazás utolsó napján történjék….

Mikor lehet dugványozni?

A dugvány akkor a legmegfelelőbb, ha már kissé keményebbek, ún. félfás állapotban vannak.  Ezért a cserjék dugványozásának fő időszaka júniusra esik. Azonban több dísznövény, pl. a labdarózsa,  cserjés pimpó, a hortenzia, az orgona dugványok már május folyamán szedhetők, mielőtt a fásodás túl előrehaladott állapotban lesz. A muskátli dugványozására a május vége, a június eleje a legalkalmasabb. A rózsáról másodvirágzás idején gyűjtsünk dugványnak való hajtást. A lomblevelű örökzöldekről július-augusztusban, a tűlevelűekről agusztustól szeptember közepéig gyűjthető dugvány.

A zsengébb hajtások is használhatóak e célra, de lassabban gyökeresednek, lágy szöveteik miatt érzékenyebbek a fertőzésre és nagyobb páratartalmat kell biztosítani számukra. A dugványt egyaránt készíthetjük nem virágzó, fej- vagy oldalhajtásból is. Előbbi előnye,hogy szebb növény lehet belőle nevelni, de ebből a növényen csak kevesebb található. A dugványszedést lehetőleg kora reggel végezzük, amikor a hajtások még feszesebbek.

Külön említést érdemel a paradicsom hónaljhajtása. Ezt ugyanis azonnal ledughatod cserépbe, és az esetleg kieső paradicsomtöveket így pótolhatjuk.

cserjés hortenzia- és orgonadugványok

Cserjés hortenzia- és orgonadugványok. Mellette a házi készítésű ültetőfa.

Dugványgyökereztetéshez ajánlott közeg

Mivel a dugványok gyökérzetük nevelésére a tápanyagokat a zöld részektől vonják el, ezért nem használunk virágföldet. A dugványok talajának mindenképpen fertőzésmentesnek kell lennie. Legjobb az építkezésnél, a vakolásra használt homok, amely egy picit szemcsés. Ebben gyökereztetve a dugványokat, csökken a fertőződés veszélye. A hivatásos kertészek általában perlittel kevert homokba dugványoznak, amely mindig elegendő nedvességet képes elraktározni, de a felesleges nedvességet elvezeti. illetve terjed a tőzeghengerben történő dugványozás is.

Sejtes- és szivatótálcát ajánlunk ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

papírfalú tőzeghenger sejtes tálcában

50 mm átmérőjű papírfalú tőzeghenger

A cserépbe vagy vetőtálcára elhelyezett ültetőközeget a dugványozás előtt alaposan tömöríteni kell. A homokot először be kell öntözni, majd amikor a vizet beszívta, le kell döngölni egy simítóval egészen addig, amíg már nem tudod az ujjad belenyomni. Utána jöhet még egy adag víz, és újabb döngölés. Végül a felület majdnem betonkeménységű lesz.  Így a közeg készen áll a dugványok fogadására.

gyökereztetőporba mártott dugványok

Gyökereztetőporba mártott dugványok

A dugványok előkészítése és beültetése

A dugványozásra szánt hosszabb hajtást 10-15 cm-es darabokra feldaraboljuk, mindig a levélpár alatt kb. fél centivel. Levelet keveset hagyj rajta! A nagy leveleket félbe kell vágni. Az alsó leveleket eltávolítjuk, a megmaradt felső levélpár felét levágjuk, így csökkentve a párolgási felületet, és a tápanyagigényt. Rózsa esetében a 25 cm-es virágos hajtásról a virágot le kell csípni. Csak a felső két levél marad.

Most a növény készen áll arra, hogy minden energiáját a gyökerek fejlesztésére fordítsa. Azonban a gyökerek fejlődését nem árt megsegíteni. Ehhez gyökereztetőporba lehet a dugvány talprészét mártani. A gyökereztető port helyettesítheti a fahéjpor! A dugvány beültetéséhez házilag is készíthetsz klb. ceruza vastagságú, végén kihegyezett ültetőfát. Ezzel lyukat fúrsz a homokba. Amennyiben vetőtálcát használsz, a hajtásokat egymástól kb. 5 cm távolságra dugod le. Alaposan le kell nyomkodni a talajt a dugvány körül, hogy ne maradjon levegő körülötte.

dugvány beültetése

Dugványok beültetése egymástól 5 cm-re.

Dugványok ápolása

A begyökeresedés időtartama alatt legfontosabb a magas páratartalom biztosítása. A legegyszerűbb megoldás, ha dugványokra egy befőttes üveget fordítunk, vagy ha hurkapálcával feltámasztott átlátszó nejlonzacskót helyezünk a cserépre. Májusi vagy nyári időszakban a dugványok árnyékos helyen akár a szabadban is tárolhatod. A rózsadugványokat mindenképpen párás környezetben kell tartani. Hűvösebb időjárás esetén állítsuk meleg helyre őket. Ilyenkor akkor fejlődnek a leggyorsabban, ha biztosítani tudjuk számukra azt, hogy a közeg hőmérséklete 25-30 C fok legyen.

A hosszan tartó közvetlen napsütéstől védjük a növényeket, de biztosítsunk elegendő fényt a számukra. Naponta ellenőrizzük őket, a lehullott, elszáradt leveleket távolítsuk el. Földjük legyen állandóan nedves, de ne tartsuk vízben.

A hosszan tartó közvetlen napsütéstől védjük a növényeket, de biztosítsunk elegendő fényt a számukra. Naponta ellenőrizzük őket, a lehullott, elszáradt leveleket távolítsuk el. Földjük legyen állandóan nedves, de ne tartsuk vízben.

A dugványok 3-4 hét alatt gyökereznek meg. A lágyszárú növényeknél gyökeresedés előrehaladtának megállapítása igen egyszerű. Ha a dugványok levele lankadt, akkor a gyökeresedés még nem indult meg. Ha a levéllemezek ismét kifeszülnek, már tudhatjuk, hogy elegendő gyökér fejlődött a kis növénykék vízszükségletének pótlásához.

Majd kb 6 gyökeresedés után, a páratelt környezettől fokozatosan szoktassuk őket a szabad levegőhöz, ültessük át őket külön cserepekbe és azokban neveljük tovább őket egészen a kiültetésig.

Levél-, illetve levélszelet-dugványozást szintén zölddugványozásként szokták emlegetni. E szaporítási módok leginkább a szobanövényekre jellemzőek, a későbbiekben néhány növényfajon (afrikai ibolya, begónia) keresztül ezzel is részletesen fogunk foglalkozni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!