Vess takarónövényt télire

Itt az ideje, hogy talajtakaró növényeket vess zöldséges kertebed, gyümölcsösödben, a szőlőben, amelyek megakadályozzák a következő évben a talaj elgyomosodását, télen a talajeróziót, amit az őszi-téli csapadék, és szél okozhat. És ami legfontosabb, meggátolják tápanyagok, főleg a nitrogén kimosódását a talajból.

mustárzöld

Takarónövények

A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vesd be a megüresedett ágyásokat, magas ágyásokat, a gyümölcsöst, a szőlőt, hogy kerted talaját a legegyszerűbb módon szuper talajjá alakítsd át. A takarónövényeket könnyű elvetni, nevelni, és egyszerű őket a tavaszi talajba bedolgozni.

A takarónövény olyan különféle másodvetésű pillangós és keresztes virágú növény, amely visszapótolja a talajba tápanyagot.  Ezek a növények zöldtrágyák és gyomelnyomók egyben. A terményt nem betakarítod, hanem elszáradás után mulcsként hagyd meg őket, tavasszal pedig forgasd be a talajba.

Takarónövények előnyei

A számtalan előnyből említsük meg a négy legfontosabbat:
Tápanyaggal, szerves anyaggal gazdagítják a talajt.
Meggátolják a vízzel, csapadék- és szélerózióval történő tápanyag kimosódást a talajból.
Csökkentik a gyomosodást.
Javítják a talaj szerkezetét és ezen keresztül tápanyag és vízgazdálkodását.

japán retek

japánretek, növeli a talaj tápanyagellátó képességét, főleg a talaj nitrogén-, kálium- és kéntartalmát növeli.

Mikor vesd el a takarónövényeket?

Augusztus elejétől közepétől szeptember végéig vethetsz az elárvult, feltakarított ágyásokba. A vetés művelete nem igényel ásást. Szórva vess! Úgy járj el, akárcsak fűmagot vetnél! Az a lényeg, hogy a magvaknak legyen ideje kicsírázni, betölteni a sorokat zöld tömeggel. Növekedésük egészen az első komoly fagyokig eltart. Ezt követően elhalnak, visszafagynak. Télen elbarnult növényi maradványaik befedik a talajt. A tavasz beálltával felélednek, és folytatják a növekedést. Mielőtt az ágyást újra használatba veszed, forgasd be a növényeket a talajba.

Mit vess?

A keresztes virágú japánretek takarónövényként ültetése az USA-ban igen népszerű. De manapság már nálunk is ajánlják talajtakaró növényként. Különösen mélyre hatoló karógyökerei miatt alkalmazzák előszeretettel. 30-40 nap alatt jelentős zöld- és gyökértömeget fejleszt. Szőlőben, kukoricásban a sorok közé vetheted talajjavítás céljából! Vagy szóba jöhet a köztes növényként a mustár is. Legfontosabb feladata a talajtakaró árnyékoláson túl a gyomelnyomás. További részletek a cikkünkben találsz: A mustár mint köztes növény. Hüvelyesek közül megemlíthetjük a sziki kendert, amely nem csak a száraz körülményeket tűri, gyökérzetével hasznosítja a talaj tápanyagtartalmát, hanem a gyökérgümőiben élő nitrogénkötő baktériumok réven mintegy nitrogén trágyázza is a talajt. Zöldségek és gyümölcsök között kiváló takarónövénye. Elnyomja fonálférgeket. Kb. 8-10 hétre van szüksége az első fagyok beállta előtt.  De szóba jöhet az olaszperje is, amely szintén az USA-ban igen közkedvelt. Nálunk is kapható. Az olaszperje szintén mélyre hatoló, nagy tömegű gyökérzetével tűnik ki. Szakemberek ajánlják az olaszperje és a japánretek együttes alkalmazását.

facélia

Vethetsz még lóbabot, amely kb. az első fagyok körül a virágzás állapotáig jut el, és a talaj nitrogéntartalmát növeli vagy facéliát, ami a talaj foszfortartalmát növeli.

További információk:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa