Citromfű a kertedből a háztartásodba

A citromfű nagyon érdekes jószág, ha nincs rá szükségünk, elburjánzik a kertben, akár kéretlenül is, azonban a termesztése rendkívül nehéz. Ha már elborított a kertet citromfű, akkor se szomorkodjunk. Tartsuk kordában, és használjuk fel a háztartásban.

citromfű

Citromfű a kertben

Az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó citromfű (Melissa officinalis)  a méhek kedvence. Elő-Ázsiából származik.

30-–70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak. Enyhén nyugtató hatású levelei citrom illatúak. Földalatti gyöktörzsből nőnek ki a hajtások.Tőosztással szaporítják, de magról is szaporítható. Csírázásához hideghatás szükséges. A kertből kiirthatatlan. Árnyék, félárnyék tűrő. Kedveli a nyirkos talajt. A fűszerspirál alsó részébe való. Cikk ajánlat: Évelő fűszernövények

A citromfű gyógyhatásai

A kertből szedett citromfű hajtás szárról lefosztott leveleit fogyasszuk. Kereskedelemben kapható szárított herbája a levágott, szárított hajtás. Június-július hónapban gyűjthető. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a lomblevél szerepel hivatalos drogként (Melissae folium). Többek között illóolajat és flavonoidokat tartalmaz. Nyugtató, görcsoldó, antivirális hatású.

Legújabb tudományos eredmény, hogy a herpesz fertőzés korai szakaszában a citromfű kivonatot tartalmazó krémek hatásosak a herpesz kezelésére. Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Dörzsöljünk szét néhány friss citromfüvet levelet és kenegessük vele a herpeszt.

A levelek rágcsálásával frissítsük leheletünket.

Ha a vízbe mártott citromfű hajtásokat lefagyasztjuk, majd széttördelve a csirkéknek adjuk, azok szívesen felcsipegetik. Így védhetjük őket hőség stressz ellen. Legalábbis ezt tartják egyes ökokertészek.

Mecsek Meghűlés elleni filteres tea (OGYI 053/88) termék előállítója dr. Szabó László Gyula.Összetétele: akácvirág, bodzavirág, citromfű virágos hajtás, hársfavirág, nyárfarügy, vöröshagyma szárítmány. A Herbária immunerősítő filteres teakeverékének összetétele: mézbokor (dél-afrikai cserje) zsenge hajtása; vasfű virágos hajtása, borsosmentalevél, citromfű levél, igazi édesgyökér, körömvirág virágzat, fahéj.

Citromfű a háztartásban

A citromfűt bútorfényként is használhatjuk. A zsenge citromfű hajtásokat vékony vászonkendőbe bugyoláljuk, és kicsit megtörve fényesre törölhetjük vele a politúrozott bútorokat, amelyek nem csak ragyogóak lesznek, hanem illatosak is!

A citromfű szúnyogriasztás is használható. A citromfű olaj tartalmú gyertya égetése mellett hatékony a nyitott ablakba helyezett cserepes citromfű is segít a szúnyogok távol tartásában.

Citromfű a konyhában

Fűszerként halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

Ha frissítő, méregtelenítő, immunerősítő zöld teánkba beledobunk pár zsenge citromfű levelet, akkor rendkívül kellemes ízű italhoz jutunk, ami fokozottan méregtelenít. De használhatjuk jeges tea és bármilyen tea ízesítésére.

chilis, gyömbéres fűszerecet elkészítése

Hozzávalók: 1l almaecet, 50 gr friss gyömbér, 4 piros chili paprika, 4 citromfű hajtás. A felmelegített, de nem forralt ecetet hűtsük 40 fokra, és tegyük jól zárható sterilizált üvegedénybe, amelybe a fűszereket az alábbiak szerint tettük bele: A gyömbért pucoljuk meg, szeletlejük fel. A chilit egyben, de szár nélkül tegyük az edénybe, a citromfű hajtást hosszában félbevágjuk. Hűvös, sötét helyen tárolva, kb. 6 hónapig áll el.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa