Cserjés pimpó egész nyáron át

Ha szeretnénk egész nyáron át virágzó cserjét, ültessünk cserjés pimpót. Az aranysárga virágú változatok ráadásul igénytelenek, ellenállók. Felhasználásuk sokrétű. Lehetnek szoliterek, sövények, talajtakarók vagy dézsás növények. Az alacsony fajták jól mutatnak sziklakertben. Bonsainak is kitűnő.

cserjés pimpó, Budai Arborétum

Cserjés pimpó, Budai Arborétum.

Cserjés pimpó bemutatása

A rózsafélék (Rosaceae) tartozó pimpó (Potentilla) nemzetség igen szerteágazó. Több száz faj tartozik ide. A fajok meghatározásában jelentős szeret játszott a szőrképletek elhelyezkedése. Később a DNS analízis.

A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) szinte az egész északi féltekén elterjedt. Széles elterjedésének köszönhetően nagyon sok termesztett és vad fajtája létezik. Nálunk kevésbé elterjedt, ennek egyik oka lehet, hogy a legtöbb változat a meszes talajt nem szereti. Márpedig Magyarországra a meszes talaj jellemző. Azonban dézsában is nevelhető, aminek a talaját magunk választhatjuk. Bármilyen is az igénye a kevésbé érzékeny fajták egyebek mellett a Budai hegyek parkjaiban több helyen előfordulnak, és a Budai Arborétumban egész fajtagyűjtemény található meszes talajon.

1 méternél ritkán nő magasabbra. magasra nő, Sűrű ágrendszerének köszönhetően talajtakarónak is alkalmas. Apró, szőrös, szárnyalt levelei légies megjelenést kölcsönöznek neki. Ötszirmú, 2-3 cm széles virágai tömegesen nyílnak májustól szeptemberig, sőt esetenként azon túl is. A magasabb fajták színes cserje ágyásokba vagy szoliternek, az alacsonyabbak sziklakertekbe valók. Jelzősövényeket is alakíthatunk ki belőle.

Mckay's White

Cserjés pimpó ‘Mckay’s White’

Cserjés pimpó környezeti igénye

Az alapfaj, a cserjés pimpó igénytelen, szívós, talajban kevésbé válogat. Eléggé szárazságtűrő, napon és szűrt fényben egyaránt jól érzi magát, kártevők ritkán károsítják. Akár 50-60 évig is elélhet.

Az aranysárga fajták ellenállóak, széles körben elterjedtek, a nem sárga virágú fajták érzékenyek, rendszerint kevesebb virágot hoznak, s tűző nap hatására virágaik könnyen kifakulnak. Inkább félárnyékba valók.

Cserjés pimpó metszése

Bár általában kompakt habitusú, felnyurgulhat, virágzási ereje ezzel egyidejűleg hanyatlik. Ezért kora tavasszal metszést kíván. Idősebb növények erősebb visszavágást kívánnak, itt a beteg vagy sérült vesszőkön kívül a túl öreg részeket is el kell távolítani. A felnyurgult állományt akár a talajfelszínig visszavághatjuk. Fiatalabb cserjéknél a vaskosabb, előző évi vesszőket 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre érdemes visszavágni.

Néhány nálunk is kapható cserjés pimpó fajta

A P. fruticosa ‘Red Ace’ narancssárga virágú. Megyeri Szabolcs így mutatja be: A virágok átmérője 1,5-2 cm. Virágai idővel a napon kifakulnak. Finom, csipkés hajtásrendszerű. 40-60 cm magas szőnyeget képez. Gondozott házikertben sikerrel tartható. Teljes napfényre és a jó vízelvezetésű, mészmentes talajba való. Kiváló talajtakaró. Virágos jelzősövényként, előkertben szoliterként vagy dézsás növényként is alkalmazhatjuk.

Red Ace

Cserjés pimpó ‘Red Ace’

A P. Fruticosa ‘Sommerflorf’ felfelé törő, tömött bokrú, 0,7 m magas, mély sárga virágszínű cserje. Nyár elejétől a fagyokig virágzik. Várostűrő fajta. Nagy sárga virágai tömegesen nyílnak.

A rózsaszín P. fruticosa ‘Princess‘ 50-80cm magas bokor. Rózsaszín virágai egész nyáron nyílnak. Kártevője nincs.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!