Gyűszűvirág vadregényes kertbe

A gyűszűvirág lenyűgöző virágú növény, amely függőleges struktúrát és élénkséget kölcsönöz a kertnek. Íme néhány ötlet a gyűszűvirág kerti alkalmazására.

Egy kis előtanulmány: Gyűszűvirág gondozása

Mikor ültethető a gyűszűvirág?

Ne feledd, hogy a gyűszűvirág kétéves növény, vagyis életciklusát két év alatt fejezi be. Az első évben levélrozettát fejleszt, a második évben jelennek meg a magas virágfürtök. Virágzás után a növény elveti a magját, és végül elpusztul. Miután a növény önvető, sok esetben érdemes hagyni, hogy magját elszórja. Elvirágzás után, júniustól augusztusig vethető.  Arra is esély van, hogy évelőként megmarad, ha elvirágzás után a virágszárat levágod. Kontérben vásárolva a teljes szezonban ültethető. A virágzó példányok is sikerrel kiültethetők.

gyűszűvirág fák alatt

Gyűszűvirág fák alatt árnyéktűrő évelőkkel

Gyűszűvirág a fókuszban

Extra méretű, mutatós virágzata miatt a kert bármely pontján a figyelem középpontjába kerül. Ültesd csoportosan, jól látható helyre, virágágyásba vagy hátulsó szegélynövényként. 5 példánnyal kb. 1,5 négyzetméternyi területet boríthatsz vele. A csoportosan fejlődő virágok magas fürtjei drámai hatást keltenek. Nagyszerű választás, kerítések, illetve falak mellé. Jó átmenetet képez a magas lombos fák, cserjék és az alacsonyabb termetű évelők között. Hiszen a virágszár magassága 80-120 cm között változik. Árnyékos helyeken is szépen virít.

Gyűszűvirág szegélyek

gyűszűvirágok kerítes mellett

Gyűszűvirágok kerítés mellett

Az impozáns méretű virágfürtök szegélyként, sötét háttér előtt rendkívül mutatósak. Vegyes szegélyben párosítsd a magas gyűszűvirágot alacsonyabb növésű évelőkkel. Például a kora tavaszi kertben a gyűszűvirág gyertya szerűen kiemelkedő virágfürtjei remek kontrasztot nyújtanak a bazsarózsa gömbölyded virágaihoz.

Gyűszűvirág vidéki hangulatú kertekben

Természetes kertekben igen közkedvelt a gyűszűvirág. Ültesd más hagyományos kedvencekkel, mint például rózsával, kerti szarkalábbal és bazsarózsával. További megfelelő társnövénye például a tollbuga, a tűzeső, a szalvia, a gólyaorr, Igen egyszerű módja a természetes hatásnak, ha a gyűszűvirág magjait elszórod a kert egy nyílt részén, és hagyod, hogy természetes módon elterjedjen. Elvirágzás után, júniustól augusztusig vethető.

gyűszűvirág bazsarózsával

A gyűszűvirág mérgező

Európában számos szívglikozidot tartalmazó növényfaj honos, amelyek közül a gyűszűvirág
(Digitalis) nemzetség tagjai játszották a legfontosabb szerepet a gyógyászatban. A gyűszűvirágok mindegyike szívglikozidokat tartalmaz, a növény leveléből kivont digoxin hatóanyag a gyógyászatban szívre ható szteroidként főleg régebben volt használatos. A levélből előállított kivonat kizárólag szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, mert a toxicitás kockázata igen magas. A digitálissszal kezelt betegek körében gyakrabban alakul ki életet veszélyeztető aritmia. Manapság inkább a korszerű, biztonságosabban alkalmazható szintetikumokat használják a növényi kivonatok helyett.  Számunkra a lényeg, hogy csak olyan helyre szabad ültetni, ahol kisgyermek nem férhet hozzá, illetve tudni kell, hogy a növény fogyasztása mérgezést okoz. Mérgezési tünetek: hányinger, hányás, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, szívritmuszavarok.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!