Mákunk van

A mák haszonnövény és dísznövény. Nemcsak az ipari mákra, hanem az étkezési- és a  kerti dísznövényként nevelt fajtákra is szigorú szabályok vonatkoznak. A díszmák a természetes kertek egyik legmutatósabb nyári virága.

Mákfélék családja

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó növények zömmel lágyszárúak. 20 nemzetség, és kb. 200 növényfaj tartozik ide. Közös jellemzőjük, hogy a virágoknak két lehulló csészelevele, négy sziromlevele, sok porzója és két vagy annál több termőlevélből álló termője van. Termésük tok. A növényekre jellemzőek továbbá a tejnedvet tartalmazó tejcsövek. Magvaik fehérjében és olajban gazdagok.

Mezei pipacs

A mezei pipacs (Papaver rhoeas) a búzavirággal együtt a nyár eleji táj dísze. A hazánkban őshonos gyomot a mezőgazdasági nagyüzemek tábláin hívatlan vendég, de a természetes kertekben  miatt kedvelt lángvörös sziromlevelű, fekete torkú vadvirág. Ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon, netán elterjedjen, ne kaszáljuk le virágjában, hanem várjuk ki, míg a kifejlődő magokat önvetéssel elhinti. különösebb tennivalónk nincs vele, hiszen gyomnövényként nem igényel törődést.

Papaver rhoeas

Papaver rhoeas

Kerti mák és az ópium

A kerti mák (Papaver somniferum) fontos, kettős hasznosítású gyógynövény. Őshazája Nyugat-Ázsia, illetve az újabb kutatások szerint a Nyugat-Mediterráneum. Több ezer éve ismerik és termesztik. Tudományos neve, a latin somnus (alvás) és a ferre (hoz), is utal tejnedvének narkotikus hatására. Az éretlen terméstokban és a növény zöld részeiben található, megszilárduló tejnedv, az ópium, kb. 20 %-ban huszonötféle alkaloidot (pl. a fenantrén típusú morfint, kodeint, tebaint, és a benzil-izokinolin típusú narkotint, papaverint, narceint) tartalmaz. Ezen kívül viasz, gyanta, cukor, és fehérje tartalma is jelentős. Ópiumnyerés céljából a termés tokját megkarcolják, és a sebzés helyén kicsurgó tejszerű nedvet, az ópiumot a megszikkadás után összegyűjtik. Manapság gyógyítási céllal már nem használják a nyers ópiumot, hanem sztenderdizálják 10% morfin tartalomra, vagy az alkaloidokat elválasztás után tisztán adják a betegeknek. Ópiumból állítják elő a legismertebb kábítószert, a heroint. India és Törökország évente kb. 200 tonna ópiumot állít elő mákból.

Két ökotípusa ismert, a tavaszi és az őszi mák. A tavaszi vetésű mák tenyészideje 100-150 nap, míg az őszi máké 220- 270 nap. A hosszabb vegetációs ciklusból adódóan az őszi fajták előnye a tavasziakhoz képest a nagyobb tok-, illetve maghozam.

Mák és a mákolaj

A magvakból nyert mákolaj igazi különlegesség. Linolénsav tartalma 60-65%, míg oleinsav tartalma 18-20%. Csak kis mennyiségben állítják elő. A hidegen sajtolt mákolajat salátákhoz adják. A gyógynövényboltokban kapható mákolajat csontritkulás megelőzésére fogyasztják.

Állítólag Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a “felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal “kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

A növény gyorsan száradó olaja a festékgyártás értékes alapanyaga is egyben. Világossárga vagy fehér színe a lenmagolajjal ellentétben nem sötétedik, ezért különösen művészolajfestékek gyártásánál használják.

Az étkezési mák tápértéket az Újdiéta folyóirat szerint: 100 g mákban 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír, 23,9 g szénhidrát, 10,79 g rost és 537 kcal energia található. Ásványi anyagokban sem szűkölködik: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, vitaminok közül pedig E- és B6-vitamint, biotint és pantoténsavat is tartalmaz.

Ipari mák, étkezési mák, díszítő mák

A 2004- től hatályos 162/2003. (X. 6.) Kormányrendelet a magas alkaloidtartalmú ipari, az alacsony hatóanyag-tartalmú étkezési és díszítő mák termesztését, az ipari fajtákkal végzett kutatási, nemesítési, fajtakísérleti tevékenységet, valamint a mák növény és részeinek forgalmát is szabályozza. (Kertészet és Szőlészet 2003/51-52. ). A hatályos szabályozás itt olvasható.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint

Ipari mák: a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továb biak ban: MgSzH Központ) által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság által a mezõgazdasági növényfajok közösségi fajtajegyzékében (a továb biak ban: Közösségi Fajtajegyzék) közzétett olyan – magas alkaloid tartalmú – mákfajta (a továb biak ban: mákfajta), amelyben a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal végezhetõ tevékenységekrõl szóló Korm. rendelet (a továb biak ban: KKR.) 1. számú melléklete szerint kábítószernek minõsülõ ópium alkaloidok összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% feletti;

száradó máktermés a kiskertből

Fotó: heged Lujza, “Hobbikertészek, ide!” csoportunkból

Étkezési mák: az MgSzH Központ által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság által a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett olyan – alacsony alkaloid tartalmú – mákfajta, amelyben a KKR. 1. számú melléklete szerint kábítószernek minõsülõ ópium alkaloidok összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% vagy az alatti;

Díszítő mák: virágkötészeti célra előállított étkezési mákfajta. A díszítő mák virágkötészeti célra felhasznált mákszalmája a növény 30–50 cm hosszú mákszára és kifejtett vagy kifejtetlen máktokja;

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

A Nemzeti fajtajegyzékben 7 étkezési és 12 ipari mákfajta található. Sajnos a jelenleg rendelkezésre álló, ősszel vethető mákfajták hatóanyag-tartalma nem felel meg az Európai Uniós követelményeknek.  Egyetlen EU konform étkezési mákfajtánk az alacsony alkaloid tartalmú Ametiszt, amely 2003 végén kapott állami elismerést. Morfin tartalma 0.36 ezrelék, összes alkaloid tartalma 0.43 ezrelék.

Az MTI 2013-ban számolt be arról, hogy alkaloid mákot a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Zrt termelteti zárt integrációban. A vetésterületeken a termelők morfin és tebain alkaloidot tartalmazó alapanyagot állítanak elő a hazai nemesítésű Botond és Tebona fajtákból. Sajnos azonban az Alkaloida a jövőben külföldön kívánja termeltetni az ipari mákot egy 2014-es MTI hír szerint!ipari mák

Új, magas tebain tartalmú ipari mákfajták

2010 márciusában az MTI adta hírül, hogy magyar tudósok 15 éves munka eredményeként két olyan új mákfajtát – FortemoT-06 (Gyógynövénykutató Intézet Kft., 2011) és a Bohémélet-2 –  nemesítettek a közelmúltban, amelyek tebain-tartalma jóval magasabb az eddig termesztetteknél. A tebain a mák egyik hatóanyaga, a morfin-alkaloidnál is keresettebb a gyógyszeriparban. A világpiacon évente 16 százalékkal nő kereslete. Tebainból erős fájdalomcsillapítót állítanak elő.

Az új nemesítésű fajták közül a Fortemo nagyüzemi körülmények között, a Bohémélet-2 viszont kézimunka igénye miatt kiskertekben is termeszthető. Ezért akár 10 ezer falusi háztatásban, konyhakertben jelenthet kiegészítő elfoglaltságot.

A termesztés nem igényel külön szakértelmet, évi kétszeri kapálással is beéri és hektáronként körülbelül 350 ezer forint biztos bevétellel lehet számolni, ami hozzájárulhat a vidék népességmegtartó képességének növeléséhez is

Link ajánlat: Hogyan termesszünk sikeresen mákot

Díszmák

A díszítő célú mák esetében is követelmény az alacsony hatóanyag tartalom, a mutatós, nagy virgáfejek és a kötészetben hasznosítható toktermés mérete és formája mellett.

díszmák

Elő-Ázsiából származik a 60-80 cm magas keleti mák, díszpipacs vagy keleti pipacs, vagykeleti díszmák (Papaver orientale), amely május-júniusban hozza pipacshoz hasonló, de annál nagyobb virágait. Vastag karógyökerű, felálló szárú, serteszőrös évelő. Szárnyasan összetett levelei karéjosak, 8-10 cm átmérőjű virágai leggyakrabban skarlátvörösek, rózsaszín, lila vagy fehér árnyalatúak fajtától függően. Sokféle, egyszerű és teltvirágú fajtája ismert.

Napos helyet, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Hőigénye alacsony. Az erős virágkocsányok jól tűrik a szelet és a viharokat. Virágzás után visszahúzódik. Ekkor vágjuk vissza. Ősz elején friss, áttelelő tőlevélrózsát fejleszt. A Gyökérdugványt a téli nyugalmi időszakban vágjuk. A becserepezett dugványokból fejlődő növénykék tavasszal kiültethetők. Március elején helybe vethető. Május-júniusban palántáról ültetjük.

Divatos a holland nemesítésű ‘Place Pigalle’. A nagy, fodros, fehér szirmok szegélye rúzsvörös, rózsaszínes átmenettel, a virágok a Moulin Rouge táncos lányaira emlékeztetnek. A nagy, narancssárga virágú ‘Prince of Orange’ háttérként vagy tömegesen ültetve rendkívül mutatós.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa