Sárgarépa a vetéstől a betakarításig

A házikerti sárgarépa híres édes zamatáról, hersegő frissességéről. Bár az a hír járja, hogy a sárgarépa termesztése macerás, sok hobbikertész sikerrel termeszti. A sikeres termesztéshez mi is szeretnénk néhány alapinformációval szolgálni.

sárgarépa talajban

Hová vess répát?

A korai répák némi védelmet kívánnak, de a főszezonban termesztett répák napos, nyitott teret igényelnek. Ugyanarra a helyre három éven belül ne ültess répát.

Milyen talajba vess répát?

A répát ősszel felásott, lazított, szerves anyaggal dúsított, laza talajba vessük, mert a répatest akkor fejlődik szépen. Kötött talajba érett, lehetőség szerint lombkomposztot, marhatrágyát, de még inkább lótrágyát dolgozz be. Ezeket a tavaszi talajlazítás során is beforgathatod a talajba. Ilyenkor azért érdemes újra talajt lazítani, mert az őszi felásás ellenére a talaj télen összetömörödhet a talaj típusától függően. A káliumban gazdag talaj megfelelő szerkezetű, ízletes répát nevel.

Vethetsz dombágyásba, emelt ágyásba, be mély cserépbe, dézsába is. Vagyis a balkonon is nevelhetsz pár szál répát.

Hogyan készítsd elő a répa vetőmagot a vetésre?

Minden mag csírázását segíti, ha egy estére a vetés előtt vízben áztatják. Ez igaz a répára is. Nem kell hozzá csak egy pohár kéz meleg víz, amibe beledobod a magvakat, és egy teaszűrő, amivel kikanalazod másnap. A lecsepegtetett magvakat rázd a  szűrőből egy papírtörlőre. Itasd le róluk a vizet, hagyd őket száradni. A magvak máris vetésre készek.

A magcsírázása hőmérséklet függő

A sárgarépa répateste 15 ºC -18 ºC-on fejlődik a leggyorsabban. A zöld növényi rész számára magasabb hőmérséklet az ideális. A sárgarépa mag már alacsony hőmérsékleten csírázni kezd, de megfelelő fejlődéséhez legalább 10 ºC-t igényel. A talajhőmérséklet kulcsjelentőségű a répák számára. 5 ºC alatt a csírázás nehezen indul be. Azonban 10 ºC talajhőmérséklet felett már néhány nap múlva megjelennek a csíranövények. Ha kezeddel hidegnek érzed a talajt, egy hónapig kell várni a csírázás beindulására. A talajba előzőleg bedolgozott lótrágya hőt termel, ezért segíti a csírázás megindulását. Általában elmondhatjuk, hogy a korai, hűvösebb periódusban nevelt répák mérete kisebb, színe sárgásabb.

répa palánta

Mikor vess répát?

A vetési idő részben fajtafüggő. Indíthatsz egy kora tavaszi, február végi, március eleji, 20-25 cm-es sorokban, vetőbarázdába történő vetéssel, korai fajtával (Nantes). Ezután szakaszosan, kéthetente folytathatod a korai-, középkorai fajták vetését, egészen áprilisig. Így biztosíthatod folyamatos répaellátmányt. Végül, téli tárolásra, őszi felszedésre áprilisban vetheted a hosszú tenyészidejű fajtákat, 25-30 cm sortávolságra. Továbbá még ősszel, októberben, sőt novemberben is vethetsz rövid tenyészidejű korai répát (legkoraibb Amsterdam). Elfagyás ellen takarással védekezhetsz. Ennek hátulütője lehet, hogy a takarásra szánt szalma, kukoricaszár alá pockok telepedhetnek, így a jövő évi termést ők fogják elfogyasztani.

Ne feledd, hogy a korai illetve az októberi, novemberi vetés lassan kel! A javasolt vetési és felszedési idő, a fajta tenyészideje (pl. korai) a vetőmag tasakján szerepel.

Cikk ajánlat: Színes répák. A boltban vásárolható színes répák (pl. Harlekin) magvaiból nevelt répák magvai nem visszafoghatók.

Cikk ajánlat: Miért lett olyan a répa, mint egy soklábú alien?

Hogyan vess répát?

A könnyű és pici répa magvakat nem jó szeles időben vetni. Mivel a répa magvak kicsik, használj kávézaccot a vetéshez, amely jól láthatóvá teszi a magvakat, és a répalegyet is riasztja. Ha a répamag egy 2 cm mély vetőbarázdába kerül, amire lazán ráhúzod a talajt, majd óvatosan lelapogatod a gereblye hátával, biztosan sikerül optimális helyzetbe kerülnie a csírázáshoz.  Amikor a répa kikelt ritkítsd ki a sort úgy, hogy egy-egy növényke között legalább 5 cm távolság legyen.

Cikk ajánlat: Sárgarépa kaporral és hagymával; Készíts vetőcsíkot! Igy vess korai zöldségeket!,

Répa gondozása

Ültess a sorok közé hagymaféléket, bársonyvirágot, fokhagymát, vagy metélőhagymát a kártevők féken tartására. Az öntözést a répa meghálálja. Hetente végzett beiszapoló öntözéssel jó gyökérnövekedést érhetsz el. A répa gyomlálása az egyik legfontosabb feladat. A gyomoktól segít megszabadulni, hogy a vetésre előkészített talajt beöntözöd, és megvárod, hogy a gyomok kikeljenek, majd kiszeded őket. Az eljárást megismételheted. Ezzel látványosan csökken a répával együtt kikelő gyomok mennyisége.

Cikk ajánlat: Miért lett olyan a répa, mint egy soklábú alien?

sárgarépa szüret

Répa tárolása

A répa téli tárolhatóságát segíti, hogy benne található illóolajok ellenállóvá teszik a gyökérrothadással szemben. A magasabb páratartalmú, fűtetlen pince korlátozza a gyökér vízvesztését, fonnyadását, az alacsony (0°C -5°C) hőmérséklet a hajtás beindulását és betegségek terjedését gátolja.

Házikerti szüreteléskor a kihúzott répák zöldjét a gyökérnyak fölött vágd le. A sárgarépákat más gyökpérzöldségekkel együtt például  faládában tárolhatod. A szárazon megtisztított, száraz répát helyezd vászonnal bélelt ládába, amelyre előzőleg hőszigetelőként komposztot, homokot, fűrészport vagy avart rétegeztél. A répa rétegre újra jöhet egy hőszigetelő réteg, és így tovább.

Legfontosabb házikerti répafajták

magyar répafajták

Forrás: – Jutka mama előadás anyagából – https://biokertesz-tanfolyam.hu/

További cikkeink a témában: Színes répák

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por