Maggi helyett magginövény

A húsleves és egyéb finomságok kedvelt ízesítője, a lestyán nem hiányozhat a házikertből. A lestyánt sokan Maggi- vagy vegetanövénynek hívják, ám a hiedelemmel ellentétben egyik ételízesítő sem tartalmaz lestyánt, ám annál több ízfokozóval büszkélkedhetnek. Aki kedvet kap a lestyánneveléshez, novemberben vesse el cserépbe!

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó lestyán (Levisticum officinale) Dél- és Nyugat Ázsiában honos évelő. Magas szárat, jellegzetes, szárnyas leveleket, és mélyre hatoló karógyökeret fejleszt. Az első évben nagy tőlevelekből tőrózsát alkot. A második évben fejlődnek ki szórt állásban a hüvelyes nyelű szárlevelek. Június végén, július elején nyíló sárga virágai ernyőben állnak, amelyekből ikerkaszat termések fejlődnek.

lestyán virágzat

A termésen található harlekin katica nem tartozik a kedvenceink közé.

Kedvelt gyógy- és fűszernövény. Gyógyhatását ftalidokban gazdag illóolajának köszönheti, amely legnagyobb mennyiségben a gyökerében fordul elő. Hivatalos drogja a szárított gyöktörzs és gyökérrendszer, valamint szárított levele és termése is. Az utóbbiakat fűszerként is hasznosítják. Termesztését Nagy Károly is elrendelte, orvosi könyvek is említik. Illóolajának lepárlását már a 12. századból való leírások tartalmazzák. Vizelet és szélhajtó teakeverékek alkotórésze. A népgyógyászat epe- és húgykőoldóként alkalmazza, és emésztés serkentőnek, vizelethajtónak ajánlja.

A növény minden része zeller ízű és illatú. Sokan Maggi vagy vegetanövénynek hívják, ám a hiedelemmel ellentétben egyik ételízesítő sem tartalmaz lestyánt, ám annál több ízfokozóval büszkélkedhetnek. Viszont a kereskedelmi forgalomban kevésbé elterjedt Rapunzel zöldségleveskocka például ízfokozók nélküli, pusztán fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet, kurkumát, zellerlevelet, lestyánt és kaprot tartalmaz.

Másnaposság esetén, nagy lakomák után hasznos a lestyántea, amely így készül: két teáskanál szárított, őrölt lestyángyökérre öntsünk másfél dl forrásban lévő vizet, és letakarva hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrés után fogyasszuk.

lestyán

A fotó a Gyógynövény Tanfolyam termesztett gyógynövények tanulmányútján készült.

A lestyán a meleg fekvésű termőhelyre, mélyrétegű, középkötött, tápanyagban, humuszban gazdag talajba való. Ott lehet eredményesen termeszteni, ahol a vízellátottság megfelelő. Jól hasznosítja a mélyebben fekvő talajvízrétegeket is.

Meleg, napos fekvésbe ültessük középkötött, mély termőrétegű, szerves anyagban gazdag talajban, helyre vetéssel október végén, november elején szaporítsuk. Előnövényei kapásnövények. Házikertben ezek leginkább burgonya, kukorica, napraforgó lehetnek. Ajánlott vetésmélység 1,0-1,5 cm, sortávolság 50-60 cm. Használjuk a gereblye fokát a sorkijelölésre, majd a gereblye hátuljával gyengéden ütögessük a talajba a rendkívül apró magvakat. Tavasszal ritkítani kell. Ne feledjük, hogy általában egyetlen növény ellát egy családot. Kiskertbe szánt egy-két tőért a novemberben cserépbe vetett lestyánt tavasszal ültessük ki állandó helyükre. Az előkészített cserepeket töltsük meg komposzt és kerti föd keverékével, nedvesítsük be. A talajra szórt magvakat vékonyan takarjuk. A szezonban ne feledkezzünk meg a gyomlálásról. Gombabetegségek támadhatják. Miután házikertben fűszerként használjuk, permetezés helyett koncentráljuk a megelőzésre. Leggyakoribb kártevői a levéltetvek. A beteg növényi részeket azonnal távolítsuk el. A tetves hajtásokat erősebb vízsugárral tisztíthatjuk meg a rovaroktól. Ha levélfűszerként akarjuk hasznosítani, virágaikat vágjuk le, így ösztönözve a növényt további lombfejlesztésre.

Gyökeret ősszel, szeptember végén, október elején lehet kiásni.

Hazai fajtája a Budakalászi volt, de 2009-ben törölték a fajtajegyzékből.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa