A húsleves és egyéb finomságok kedvelt ízesítője, a lestyán nem hiányozhat a házikertből. A lestyánt sokan Maggi- vagy vegetanövénynek hívják, ám a hiedelemmel ellentétben egyik ételízesítő sem tartalmaz lestyánt, ám annál több ízfokozóval büszkélkedhetnek. Aki kedvet kap a lestyánneveléshez, novemberben vesse el cserépbe!
A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!
Az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó lestyán (Levisticum officinale) Dél- és Nyugat Ázsiában honos évelő. Magas szárat, jellegzetes, szárnyas leveleket, és mélyre hatoló karógyökeret fejleszt. Az első évben nagy tőlevelekből tőrózsát alkot. A második évben fejlődnek ki szórt állásban a hüvelyes nyelű szárlevelek. Június végén, július elején nyíló sárga virágai ernyőben állnak, amelyekből ikerkaszat termések fejlődnek.
![lestyán virágzat lestyán virágzat](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/lestyan-viragzat.jpg)
A termésen található harlekin katica nem tartozik a kedvenceink közé.
Kedvelt gyógy- és fűszernövény. Gyógyhatását ftalidokban gazdag illóolajának köszönheti, amely legnagyobb mennyiségben a gyökerében fordul elő. Hivatalos drogja a szárított gyöktörzs és gyökérrendszer, valamint szárított levele és termése is. Az utóbbiakat fűszerként is hasznosítják. Termesztését Nagy Károly is elrendelte, orvosi könyvek is említik. Illóolajának lepárlását már a 12. századból való leírások tartalmazzák. Vizelet és szélhajtó teakeverékek alkotórésze. A népgyógyászat epe- és húgykőoldóként alkalmazza, és emésztés serkentőnek, vizelethajtónak ajánlja.
Másnaposság esetén, nagy lakomák után hasznos a lestyántea, amely így készül: két teáskanál szárított, őrölt lestyángyökérre öntsünk másfél dl forrásban lévő vizet, és letakarva hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrés után fogyasszuk. A gyökeret ősszel, szeptember végén, október elején lehet kiásni.
![lestyán lestyán](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/lestyan.jpg)
A fotó a Gyógynövény Tanfolyam termesztett gyógynövények tanulmányútján készült.
Lestyán hajtás a konyhában
A növény minden része zeller ízű és illatú. Sokan Maggi vagy vegetanövénynek hívják, ám a hiedelemmel ellentétben egyik ételízesítő sem tartalmaz lestyánt, ám annál több ízfokozóval büszkélkedhetnek. Viszont a kereskedelmi forgalomban kevésbé elterjedt Rapunzel zöldségleveskocka például ízfokozók nélküli, pusztán fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet, kurkumát, zellerlevelet, lestyánt és kaprot tartalmaz.
Fűszerezés és ízesítés: A lestyánleveleket különféle ételek ízesítésére használhatod. Vágd apróra a leveleket, és add hozzá levesekhez, pörköltekhez és szószokhoz, hogy egyedi, zamatos ízt adjon.
Gyógynövényvaj: Keverd össze a finomra vágott leveleket a lágy vajjal, hogy ízletes, övajkrémet készíts. Ezt kenheted kenyérre, vagy grillezett vagy sült húsokra és zöldségekre dobva fokozhatod az ételek ízét.
![lestyánlevelek vágódeszkán](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/leastyan-vagodeszkan.jpg)
Az apróra vágott leveleket salátába is teheted. A levelek párosíthatók más zöldekkel, például salátával, spenóttal vagy rukkolával.
Ízesített ecet vagy olaj készítése: Adj ecethez vagy olajhoz egy-két levelet, hogy jellegzetes ízük legyen. Az így ízesített olaj vagy ecet salátákra vagy főtt ételekre csepegtethetők.
Készíts lestyán pesztót úgy, hogy a leveleket összeturmixolod dióval, fenyőmaggal, fokhagymával, parmezán sajttal és olívaolajjal. A körülbelüli arányok: 1 csokor lestyán,10 dkg dió, 5 dkg pirított, őrölt fenyőmag, 1 dl olivaolaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dkg reszelt parmezán. Ez a pesztó használható tésztaszószként, szendvicskrémként párolt zöldségekhez, vagy mártogatósként.
Hal- és tenger gyümölcsei: Az apróra vágott lestyán levél jól párosítható halakkal és tenger gyümölcseivel. Használd halpácokhoz, vagy add hozzá a tenger gyümölcseiből készült levesek és szószokhoz befejező lépésként.
Egy csipetnyi aprítottlestyán levéllel megbolondíthatod a savanyúságot.
Jó, ha tudod, hogy a lestyán markáns ízű, ezért használd takarékosan, különösen, ha először próbálkozol az alkalmazásával. A fiatal hajtásokról szedett levelek az igazán ízletesek. Ha ezeket a tanácsokat betartod, kísérletezz vele bátran!
A lestyánnak a gyökerét is fel lehet használni fűszerezésre. Ízletes húsleves: a leveszöldségekkel együtt adhatod a húsleveshez. Kicsit spórolósan használd markáns íze miatt. De felhasználhatód olaj és ecet ízesítésére, halételekhez, mártásokhoz. A megtisztított, felszeletelt, megszárított, gyökereket porrá is őrölheted, és jól záródó üvegedényben, fénymentes helyen eltárolhatod későbbi felhasználásra.
A lestyán gondozása
A lestyán a meleg fekvésű termőhelyre, mélyrétegű, középkötött, tápanyagban, humuszban gazdag talajba való. Ott lehet eredményesen termeszteni, ahol a vízellátottság megfelelő. Jól hasznosítja a mélyebben fekvő talajvízrétegeket is.
![lestyán hajtások](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/leastyan-hajtasok.jpg)
Meleg, napos fekvésbe ültessük középkötött, mély termőrétegű, szerves anyagban gazdag talajban, helyre vetéssel október végén, november elején szaporítsuk. Előnövényei kapásnövények. Házikertben ezek leginkább burgonya, kukorica, napraforgó lehetnek. Ajánlott vetésmélység 1,0-1,5 cm, sortávolság 50-60 cm. Használjuk a gereblye fokát a sorkijelölésre, majd a gereblye hátuljával gyengéden ütögessük a talajba a rendkívül apró magvakat. Tavasszal ritkítani kell. Ne feledjük, hogy általában egyetlen növény ellát egy családot. Kiskertbe szánt egy-két tőért a novemberben cserépbe vetett lestyánt tavasszal ültessük ki állandó helyükre. Az előkészített cserepeket töltsük meg komposzt és kerti föd keverékével, nedvesítsük be. A talajra szórt magvakat vékonyan takarjuk. A szezonban ne feledkezzünk meg a gyomlálásról. Gombabetegségek támadhatják. Miután házikertben fűszerként használjuk, permetezés helyett koncentráljuk a megelőzésre. Leggyakoribb kártevői a levéltetvek. A beteg növényi részeket azonnal távolítsuk el. A tetves hajtásokat erősebb vízsugárral tisztíthatjuk meg a rovaroktól. Ha levélfűszerként akarjuk hasznosítani, virágaikat vágjuk le, így ösztönözve a növényt további lombfejlesztésre.
Hazai fajtája a Budakalászi volt, de 2009-ben törölték a fajtajegyzékből.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás