Sövény gondozása

A sövények egy része egész szezonban gondozást igényel a kiválasztott fajtól függően. A gondozás nem csak a metszésből áll, hanem a gyomlálásból, sőt öntözésből és tápanyag utánpótlásból is.

Ha mindehhez nem fűlik a fogad, két választásod van. Vagy nem ültetsz sövényt, vagy olyan fajt választasz, amelyik nem igényel törődést. Ehhez itt adunk segítséget: Nyíratlan sövényajánlat lusta kertészeknek

sövényültetés

Sövény telepítés

A sövény telepítésére legalkalmasabb időpontja a tavasz, még inkább az ősz.

Lombhullató sövények esetében ássunk ki a leendő sövény nyomvonalában egy negyven centiméter széles, mély árkot. Az árok aljába helyezzünk érett istállótrágyát vagy – ha nem jutunk hozzá – tartós hatású műtrágyát.

Emeld ki a cserjéket a konténerből, és óvatosan rendezd el a gyökereket, hogy  kifelé irányuló növekedésre ösztönözd őket. Helyezz minden cserjét az árokba a megfelelő távolságra, és ellenőrizze, hogy a gyökérlabda teteje egy szintben van-e a talaj felszínével.

A növényeket fajtól és növekedési erélyüktől függően 25-40 centiméter távolságban helyezzük el egymástól. Ha nem számít a sövény vastagsága és nagyon dús térhatárolót szeretnénk kialakítani, akkor érdemes két sorba telepíteni a sövényt. Ebben az esetben a növényeket úgy helyezzük el, hogy közöttük 30-40 centiméter távolság legyen.

Töltsd fel az árkot talajjal, finoman lapogasd le a gyökerek körül, hogy kiszorítsd a talajból a légzsákokat. Az ültetés után azonnal alaposan öntözd meg a sövényt. Biztosíts elegendő vizet, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon az első vegetációs időszakban, ezzel segítve a cserjék megeredését.

Nem árt, ha mulccsal takarod a talajt a töve körül, amely segít megőrizni a nedvességet, elnyomni a gyomokat és véd a téli fagyoktól.

Ne feledd, eltarthat egy ideig, amíg a sövény teljes valójában megmutatkozik, és biztosítja a kívánt takarást vagy esztétikai élményt. Légy türelmes és következetes a gondozással.

sövény nyírása

Alakító metszés

Egyéves növények esetében, a telepítés után a talaj felszínétől 10 cm távolságban vágjuk vissza őket. Idősebb növények esetében a visszavágást gyakran már a kertészeti árudákban elvégzik, így sokszor nincs szükség rá.

A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente 2-3 alkalommal nyírjuk. Figyeljünk arra, hogy a nyírások között ne legyen 10 centiméternél nagyobb távolság, mert ebben az esetben a sövényünk könnyen kiritkulhat.

sövény keresztmetszet helyes

A helyesen kialakított sövény keresztmetszete.

sövény keresztmetszet helytelen

A helytelenül kialakított sövény keresztmetszete.

Fenntartó metszés

Ha már elértük a sövény kívánt magasságát, már nincs más dolgunk, mint az évente 2-3 alkalommal történő, a sövény alakját meghatározó metszést elvégezni. A sövény keresztmetszet téglalap vagy nyújtott trapéz alakú legyen. A felfelé szélesedő sövény nem jó, mert az alja felkopaszodik a túlzott beárnyékolás következtében.

Ifjító metszés

A téli metszésekkel a növény magasságát és szélességét tudjuk változtatni. Bár a tavasz első hónapjaiban az erőteljesen visszavágott sövények nem mutatnak túl jól, de ha szakszerűen végeztük a beavatkozást, nyár közepére már fel sem tűnik a tavaszi sövényformálás.

motoros sövenyvágás

Teleszkópos, motoros sövényvágás. A sövénytuját tavasszal, a fagyok elmúltával, valamint nyáron nyírd 2-3 alkalommal. Minél gyakrabban nyírod, annál szebb, tömöttebb lesz.

Életfogytig tartó, csúcsminőségű japán metszőeszközöet ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból
Hirdetés

Talajművelés és gyommentesség

A talajművelésre főleg a sövény telepítése utáni néhány évben kell odafigyelnünk, mivel a gyomok egyrészt könnyen túlnőhetnek rajta, másrészt a jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot vonnak el a sövénynövényektől. Évi két-háromszori kapálással könnyen megszabadulhatunk a gyomnövényektől, de egyszerűbb és szebb megoldás, ha fenyőfakérget szórunk a sövény mellé, mivel ezen keresztül nem tudnak kifejlődni a gyomok és esztétikusabb látvány nyújt, mint a puszta földfelszín.

Tápanyag-utánpótlás

A tápanyag-utánpótlásról 3-4 évente kell gondoskodni. A sövényre jó hatással van az istállótrágya és komposztföld is. Az előbbiből 4-6 kg-ot juttassunk ki négyzetméterenként, míg az utóbbiból 3-4 kg-ot egy kis műtrágyával kombinálva. Ha csak műtrágyával gondoskodunk az utánpótlásról, akkor a szerves trágyákhoz hasonlóan a kálium- és foszfortartalmúak teljes mennyiségét ősszel, míg a nitrogéntartalmú műtrágyák egyharmadát ősszel, a kétharmadát pedig tavasszal juttassuk ki a növények alá.

Bio talajkondícionálók & mikrobiológiai készítmények vegyszermentes kertbe a Kertlap Kertészeti Webátuház kínálatából!

 További információk a sövényekről!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa