Hogyan használjuk fel az aranyalmát?

A birs egyik jellegzetes gyümölcsünk. Azonban manapság inkább kedveljük az azonnal fogyasztásra kész gyümölcsöket. Sok helyen már a lekvárokhoz sem adjuk, pedig magas pektintartalma miatt megtehetnék. Helyette a dzsemfixet használják.

birsek

Őseink aranyalmaként emlegették, a szerelem és boldogság emblematikus megjelenítője volt, de a 20. században jelentősége egyre csökkent. Az ókorban nagy területeken termesztették, és a bibliai alma is nagy valószínűséggel birs lehetett.

A birs (Cydonia oblonga) alakja tájegységenként, fajtánként változik, ismert alma, vagy körte alak. De egy fajhoz tartozik az összes változat. Van belőle kisebb, nagyobb termésű, narancssárga héjú, sőt rózsaszín húsú is.

Cikk ajánlat: A birstermesztés buktatói

A birs gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birs leve segít fertőző hasmenés gyógyításában. Amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk, a birs savas hatása mozgásba hozza az egész emésztőrendszert. A birs nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. A birslé hatásos lehet a reumás gyulladásra, fájdalomcsökkentőként is számon tarják. A legjobb, ha egy fél pohár birslét fogyasztunk.

Mi minden található a gyümölcshúsban? Cukrok, savak, cserzőanyag, pektin, galactoaraban, leucoanthocyanidin, illóolaj, A magnyálka kivonva égési sebekre, felfekvés esetén külsőleg (szuszpenzióban, kenőcsben) használható.

birs fogyasztásra

Mikor szüretelhet?

A gyümölcsök héja rendszerint sárga, innen az aranyalma elnevezés, csak néhány későbbi érésű fajta gyümölcsének marad éretten is zöld színű héja. A szüretelésre érett gyümölcs sűrű, nemezes szőrzete már kezd lekopni. Figyelem! Ilyenkor szélre nagyon érzékeny, és könnyen lehull a fáról. Viszont azt tudni kell, hogy nyomódásra érzékeny kemény húsa ellenére is . A hullott gyümölcsöt a felszedés után azonnal fel kell dolgozni! A megkésett szüretelésű, sárga húsú gyümölcs nem tárolható sokáig. Az optimálisan érett, de nem hullott gyümölcs akár 10 héten keresztül is tárolható. Ne tárold almával, körtével, mert erős illatát a többi gyümölcs is átveszi.  Jó, ha tudod, hogy a tárolóban a 2 fok körüli hőmérséklet, valamint a magas, legalább 90%-os relatív páratartalom az optimális. (Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos, Agrofórum bejegyzése alapján.)

Kipróbált valódi receptek szorgos háziasszonyoktól

Birssajt

Szlaukóné Kiss-Győri Ilona receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: Birst alaposan mosom, súrolom, kiszedem a magházat, a csumáját,és héjastul feldarabolom.  Felteszem vízben, puhára főzöm, leszűröm, (a levé remek ivólé cukorral, citrommal), a leszűrt birsalmát botmixerrel simára turmixolom, berakom egy nagy lábasba, cukrot adok hozzá ízlés szerint, és addig kavargatom, amíg egy kistányérra cseppentve szilárdnak találom. Végül vízzel kiöblített formákba, akár kávéscsészébe is öntöm, majd másnap kicsúsztatom a formákból egy deszkára és levegőn szárítom.

birs sajt

birs sajt formában. Fotó: Szlaukóné Kiss-Győri Ilona.

Krotos Erika receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell feltenni annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt puhára fő. A levet le kell önteni róla (másik edénybe tenni = cukorral, citromlével máris kész az ivólé). A megfőtt birsalmát leturmixolni simára, feltenni főzni egy jó nagy edénybe. Minden kilogramm birsalmához 60-70 dkg cukor kell. Én azonnal hozzáteszem a cukrot, és együtt keverem 2 órán keresztül. Ezalatt az idő alatt kicsit a cukor is karamellizálódik benne és a végeredmény valami csodálatos ízű finomság. Vízzel kiöblített formába kell tenni, másnap kiborítani a formából. Néhány napig szellős helyen kell tárolni és forgatni, hogy egyenletesen száradjon. Azért ilyen szép piros színű, mert sokáig fő a cukor és a birsalma együtt. Sok sikert a főzéshez. ”

birsalma sajt

Birs sajt. Fotó: Krotos Erika

A “Hobbikertészek, ide!” csoportból Gyengéné Eta sült birs sajt receptje: Kb. 1 kg gyümölcshúshoz 50-60 dkg.cukrot keverek. 150 fokon sütöm két és fél órát, kevergetés nélkül, lefedés nélkül. Az órát felhúztam, amikor csörgött lejárt a két és fél óra, kivettem, kiadagoltam. Majd Kiadagoltam, száradás nálam a hideg spájzban, kiöntve a formából, és ha megszáradt, nem ragad már, akkor jó.

A tárolásról Györéné Gulyás Mária A “Hobbikertészek, ide!” csoportból így ír: Én a szekrény tetején szoktam zsírpapíron szárítani. Pár nap múlva kíönteni a formából és 2-3 naponta forgatni kell amíg ki nem keményedik. Ha szép kristályos lesz körben, akkor sokáig eláll.

Birs kocsonya szőlővel

Lívia Czibulka receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: Must 4 literébe előre megfőzött és lepaszírozott biralma pépet teszek. Fél kilójához adok fél kiló cukrot. És összekeverve főzöm, amíg sűrűsödni kezd. Szép piros lett érződik a birs is meg a szőlő is. Finom sültekhez meg buktába. De csak úgy vajjal kenyérre is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák