Nyáriorgona nyártól őszig

A tél végén radikálisan visszametszett nyári orgona gyönyörű kompakt bokorrá fejlődik a nyár folyamán. Ez évi hajtásokon hozza gyönyörű virágbugáit. Bókoló virágos hajtásaival a romantikus kertek egyik legszebb nyári, ősz eleji dísze.  

nyári orgona virágzat

Valóban, közelebbről nézve a virágok az orgonáéhoz hasonlítanak.

Ismerd meg a nyáriorgonát

A Buddleia nemzetség mintegy 100 fajt számlál. Linné az angol Adam Buddlei botanikus tiszteletére adta a nemzetségnek a  Buddleia nevet. Az első növényeket a skót Dr William Houstoun botanikus hozta be Angliába a karibi szigetekről az 1700-as években.

A tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó illatos nyáriorgona vagy pillangócserje ((Buddleia davidii) Gyorsan fejlődik, magasra nő. Enyhe telű országokban a parlagon hagyott területeken elszaporodik. Angliában többen nemzeti virágnak titulálják, pedig Közép-Kína, Japán az őshazája. Fajnevét a baszk misszionárius, Armand David atya (1826-1900) után kapta. Négy élű hajtásain fejlődnek keskeny, lándzsás, fűrészes szélű, 10–15 cm hosszú, színükön sötétzöld, fonákjukon szürkészöld levelei. A sokszor bókoló hajtáscsúcsokon hozza forrt, lila szirmú virágait, amelyek bugában állnak. Vonzzák a beporzást végző rovarokat, lepkéket, ezért kapta a pillangócserje nevet. Nyáron, több fajtája szeptember végéig virít.

virágzó nyári orgona

Hogy gondozd a nyáriorgonát

Gyors növekedése mellett meg kell említeni nagy alkalmazkodó képességét. Így sovány talajon is megél, szárazságtűrő. Nem véletlen, hogy több amerikai államban gyomnövényként tartják számon. Kiszoríthatja a bennszülött növényeket, ezért több faiskola korlátozza értékesítését. De Nagy Britannia is küzd a vasúti sínjeit is beborító nyáriorgonával. A lakosságtól azt kérik, hogy a virágokat még termőre fordulás előtt vágják le, hogy megakadályozzák a magvak terjedését.

Kompakt bokorformát radikális kora tavaszi metszéssel kapunk. E nélkül a nyáriorgona akár 2 méter magasra is megnő, koronája szétesik, felkopaszodik, virágait pedig jóval a szemmagasság fölött hozza.  Február végén- március elején az új alsó hajtásokig vágd vissza! Ekkor a nyári virágzásban nagyjából szemmagasságában gyönyörködhetsz. Egy év alatt, a szezon végére a radikális visszametszés után embermagasságig megnő.

Jutka mama, a biokertész tanfolyamok szakembere biokertjében mutatja be a metszéssel kapcsolatos fogásokat.

Ősz közepéig szedett félfás dugvánnyal szaporíthatod. A dugványok akár végleges helyükre is kerülhetnek. De még sikeresebb, ha hidegágyban teleltetjük őket.

A kert meleg, napos részébe, laza, de tápanyag dús talajba való. Még a félárnyékot sem tűri. Bár a csemetét öntözni kell, később csak aszályos időben öntözd. A nyáriorgonát elhervadt virágainak eltávolításával új virágzásra ösztönözheted. A nyáriorgonák tövét a visszafagyások miatt, a tél beállta előtt érdemes lombbal, szalmával, tőzeggel, gombakomposzttal vagy más szerves anyaggal takarni.

Virágos sövénynek vagy szoliternek is ültetheted.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!