Június

kerti tennivalók június

“Gyöngy az idő, vándoroljunk,
nincs szekerünk, bandukoljunk,
lassú folyó ága mellett
járjuk a halk fűzfa-berket.

Este a láb gyönge, fáradt,
lombok alatt nézünk ágyat.
Szöcske-bokán jő az álom,
száll a világ lepke-szárnyon.”

Weöres Sándor: Barangolók

Gyümölcsös

Ha az időjárás kegyes volt, akkor a jó alaposan berakódott alma- és körtefákra ráfér a gyümölcsritkítás, egy-egy csomóban egyet (ez virágzatonként csak egy gyümölcskezdeményt jelent), legfejlettebb hármat hagyj csak meg.

Június végén megkezdheted az őszibarackfák hajtásválogatását, az erősen sűrűsítő, a vezérvesszővel konkuráló és rossz irányba növő hajtásokat tőből távolítsd el. További információ: Hajtásválogatás, metszés nyártól őszig. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért esik le az éretlen barack a fáról. Sok oka van. itt olvashatsz további információkat: Miért esik le az éretlen barack a fáról?

A málnát a termés betakarítás után, de mindenképpen még az adott évben lombos állapotban “illik” megmetszeni. A letermett vesszőket tőből rögtön távolítsd el. Célszerű vesszőválogatást is végezni. Négyzetméterenként 5-10 gyökérsarjat hagyj meg.

Öntözéshez szerezz be Bactofilt, amelyet az öntözővízhez adva hasznos baktériumokkal fogja gazdagítani a talajod az egész szezonban, a baktériumok működése révén javul a tápanyagok hasznosulása.  A Bactofil hozzájárul a növények ellenállóképességének növeléséhez is.

A házikerti gyümölcsfák körüli mulcsozás egyik kiváló lehetősége a kender mulcskorong használata. A kenderrost természetes tulajdonsága, hogy ellenáll a gomba- és baktériumfertőzéseknek, rovaroknak, kártevőknek!

A ribiszke metszését is szüret után kezd el! Információ a ribiszke metszéséről.

Június elején feltétlenül láss neki a szőlő hajtásválogatásának, ha a tavalyi növekedési dinamizmus indokolja. Lombtrágyázz Zöldpajzzsal, melynek nitrogén és nyomelem tartalma a leveleken keresztül is könnyedén felszívódik, vízben gyorsan és maradéktalanul oldódik, és szinte bármilyen más növényvédő szerrel keverhető. Így gyakorlatilag egy menetben tudod tápanyaggal ellátni a szőlőtőkéket és védeni őket a peronoszpóra és a lisztharmat kártétele ellen, ami szintén aktuális teendő lehet. A hajtásválogatás mellett időszerű a szőlő kötözése is, mellyel csökkentheted a napjainkban egyre jellemzőbb szélkárokat és a peronoszpóra veszélyét, továbbá elősegítheted a hajtások fény felé növekedését. A kötözés által az éltető napfény sokkal egyenletesebben éri a növény teljes felületét. Június végén van a hónaljazás ideje, amikor a levelek tövében képződött friss hajtásokat – fajtától és művelési módtól függően – 2-3 levélkére csípd vissza, mellyel alapvetően szabályozni tudod a termésmennyiséget.

A letermett 3-4 éves szamóca ágyását számold fel, és amennyiben ugyanezen a helyen folytatod a termesztését, végezz alapos talajcserét, vagy fertőtleníts. Szamóca konténerben; 7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát

Konyhakert

Talajelőkészítés

Akár vetsz, akár palántázol, a talajt elő kell készíteni a növények fogadására. Még magvetés előtt felkészítheted a talajt a nyári aszályos időszakokra. Ha ilyenkor Vízőrt használsz, az megköti a talajban található vizet, és fokozatosan a növényeid rendelkezésére bocsájtja szükség esetén. így spórolsz az öntözővízzel, miközben jó kondícióban tartod a növényeket.

Az előzőleg, lehetőleg ősszel érett műtrágyával, vagy kora tavasszal komposzttal gazdagított talajból vetés előtt kapáld ki a gyomokat, a tarackoló gyomokat, pl. apró szulák, legjobb, ha ásóvillával veszed ki, hogy minél kevesebb darabja szakadjon bele a találja, mert ezekből a minből egy-egy új gyom fog fejlődni! Ezt kövesse a talaj elgereblyézése, a még mindig megmaradt rögöket gereblyével fel is kell aprítan. Majd a simítsd el a terepet,  legjobb erre a célra a fűgereblye.

Az ültetőgödrög gazdagítsd egy evőkanál fahamuval, egy evőkanál Symbivittel (mikorrhiza gombák), egy evőkanál aprított tojáshéjjal. Majd szórj kevés földet, és jöhet a palánta.

Az ültetőgödröt gazdagítsd egy kan

Palánták kiültetése

Kiültetés előtt eddzed a palántákat. A palánta edzéséhez aktívan használhatod a házilag is egyszerűen elkészíthető hidegágyat. A hidegágy megfelelő korai palánták nevelésére (korai zöldségek), a bentről (szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására.

Még több információ: Palánták felkészítése a kiültetésre14 tipp palántaneveléshezHidegágyak.

Tipp

A középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol palántákat június elejétől július végéig ültetheted ki.

A bimbóskel palántákat hathetes (4-5 leveles állapot) korukig nevelgesd, majd ültesd ki őket.

A május végén palántázott sütőtök kiültetése júniusban biztonságos.  A sütőtöknek nagy a térigénye! A legkisebb tő- és sortávolság 2,5 x 2,5 m. Ültetéskor a növénykék számára mélyedést hozz létre, ez gyűjti majd az esővizet.

Magvetés szabadföldbe

Általános információk lásd Március. Még több információ: Szabadföldi veteményezésMilyen hobbizöldséget vethetsz júniusban?

Tipp

Ha a nyár elején megürülő ágyásokba is vetsz labodát (spenótfát), akkor ezzel biztosíthatod, hogy egész nyáron legyen friss, zsenge zöldséged. Figyelj rá, mert a tetvek nagyon szeretik.

Uborka, kapor, paradicsom mellé vethető a borágó. Június közepétől vess őszi és téli retket. Vess cikóriát. Vethetsz még rövid tenyészidejű csemegekukoricát, közepes tenyészidejű gyökérzöldségeket is. Potyogtass el néhány céklamagot téli tárolásra.

A korai cékla június végétől július közepéig vethető.

A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle.

Június végén még vetheted a közepes tenyészidejű karalábét késő őszi és téli fogyasztásra.

Érdemes félárnyékos helyen nevelni a mustársalátát, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem viseli jól, hamar felmagzik, viszont a hűvösebb fekvésben hosszabb ideig biztosít friss leveleket. Egész szezonban vetheted a forró nyári időszak kivételével.

A virágzó metélőhagyma (snidling) rendkívül mutatós! Ha beérett a magja, és pereg, akkor begyűjthetsz vetéshez, palántázáshoz.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen. Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsuk.

Márciustól augusztusig vethető a  rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre.

Egyéb

Folyamatosan kötözd, hónaljazd a paradicsomot. A padlizsánt, paprikát ugyanúgy ajánlott hónaljazni, mint a paradicsomot. Alulról szedd le az előtörő hajtásokat.

Ha agyagos a talajod, a paprikák akkor lesznek sikeresek, ha konténerben, jó minőségű földben termeszted őket. A konténerek öntözése PET palackok használatával is megoldható, ha valaki nem tud öntözni egyéb elfoglaltságai miatt. Ha egyszerűsített, palackra szerelhető csöpögtető öntözőt használsz, akár egy hétre is elutazhatsz, a növényeid nem fognak kiszáradni. Még több információ: Étkezési paprika házikerti termesztése

A szabadföldi zöldborsók közül, pl. a telefonpózna borsó, június elején még csak 60 cm magas. A maximális hossza azonban meghaladja a 2 métert. Ezért mindenképpen támasztékra van szüksége. Ha két pózna közé uborkahálót feszítesz ki, vegyesen futtathatod az uborkával.

zöldbab különösen virágzáskor igényli az alapos öntözést, így hetente egy alkalommal nagy mennyiségű és naponta egyszer, néha kétszer kisebb adag vízzel öntözd.

Sok zöldségnövényünk idő előtt magszárba szökken, idő előtt virágzik, és idő előtt hoz termést, ami rontja minőséget. Ezt hívják felmagzásnak. Ismerj meg néhány zöldséget, amely hajlamos magszárba menni. Itt azt is megtudhatod, hogy védekezhetsz ez ellen. További információkat a Hogy kell védekezni a felmagzás ellen? című cikkünkben találsz.

Tenyészidőben, szárazság esetén, 2-3 alkalommal 30-40 mm-es vízadaggal öntözöd a fokhagymát. A tavaszi fokhagyma nyáron a magas hőmérséklet jól viseli, de a meleg sietteti a beérést.

Az akár több méterre is elfutó édesburgonya hajtások folyamatos mozgatásával akadályozd meg a legyökeresedését. Illetve, ha az inda gyökeret eresztett, azt tépd fel. Ezzel eléred, hogy a földalatti gumón keresztül történjen a tápanyagfelvétel.

Uborkaháló használatával az uborka termése tisztább marad, könnyebben szedhető, és a gombafertőzések is jobban elkerülik. Figyelem! Az uborkát igazgatni kell a hálóra, nem fut magától, mint pl. a bab. Még több információ: Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 1.; Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 2.

Betakarítás, tárolás

Júniusban érő cseresznye fajták pl. carmen, Linda, Óriás germersdorfi, Margit, Szomolyai. Még több információ a cseresznyéről: Korai gyümölcsünk, a cseresznye;.

Érnek a korai őszibarack fajták is (pl. Springtime)

Júniusban kezdődik a meggy szezonja. Júniusban érő meggy fajták pl. Csengődi csokros, Meteor, Érdi bőtermő.

Érik a ribiszke (pl. Fertődi hosszúfürtű).

Június végén itt a málna  szezonja (pl. fertődi aranyfürt – sárga málna, A kétszer termő Fertődi narancs – szintén sárga málna, a kétszer termő Autumn Bliss)

A termés megvédheted a gombás fertőzésektől, sárral való beveréstől, ha talajtakarást alkalmazol, ha kevés epertöved van, gyapjú mulcs korongot terítesz a szamóca tövek köré, amely a csigágktól is megvédi a gyümölcsöt. június végéig szedhetők a kései szamóca fajták: Bogota, St. Pierre.

Ha fűszerkaporként akarod használni a kaprot, legkésőbb szárba indulás előtt kell betakarítani.

Június vége felé szüretelheted a korai bokorbabot, de másodterményként újra vetheted a karós babbal egyetemben. friss zöldbabnak töréskor roppan a hüvelye. Nejlonzacskóban hűtőben egy hétig friss marad. Még több információ: Zöldbab.

Június végén betakaríthatod az őszi mákot: Amikor a levelek és a gubó megszárad, a gubóba zörögnek a magvak, eljött a betakarítás ideje. A mák mosása azért ajánlott, mert kerül bele a burokból is, és van selejtes szemű mák is. Mindegyik feljön a víz tetejére, ezért el lehet önteni. Háromszoros átmozgató öblítés után terítőn szárítsd 3-4 napig. Még több információ: Zsákomban a mákom

Június közepétől betakaríthatod a ’Makói őszi’ fokhagymát. Az őszi fokhagymák zöme rendszerint már június végén beérik. Akkor érettek szedésre, amikor a lombozat megbarnul és elszárad, a talajban levő hagymák külső buroklevelei pedig papírszerűen elvékonyodtak, áttetszővé válnak, a gerezdeket borító héj bőrszerűen elvékonyodik. Szedd fel óvatosan, kapával vagy ásóval. Kiszedés után néhány napig hagyd kint utóérésre. Legmegfelelőbb erre a célra a meleg, ám sötét hely. A megszáradt hagymákat keféld le, koszorúba fonva akaszd fel, vagy ládába, szellős zsákba tárold. Tárolhatod egy sorban tálcán. A lényeg, hogy jól szellőző, sötét helyen tartsd őket. Még több információ: Fokhagyma

A levendula akkor takarítható be, amikor a virágzatok már színesek, de még teljesen nem bontották ki szirmaikat. A levendulavirágzatot az első levélpárral együtt gyűjtsd be! Ha sok levendulatöved van, tövenként csokorba fogd össze a virágokat, és kb. a levélszint magasságában suhints egyet a sarlóval. 15-20 centis szárral szedve, laza csokrokba a szár alsó harmadában megkötve akaszd fel száradni meleg és száraz helyen. Érdemes kipróbálni frissítő hatását és ízét, 2-3 virágzat ivóvízbe áztatásával! Információ a levendula szárításáról: Szedjünk levendulát

Díszkert

Egynyári dísznövények

június elején még nem késtél el az egynyári virágok kiültetésével. Részletek lásd Május

Tápoldatozz, gyomlálj rendszeresen. Esős nyarakon a gombabetegségek, kánikula idején a levéltetvek, tripszek támadhatnak.

Lágy szárú évelők

Ültesd ki szabadföldbe az őszi krizantém gyökeres dugványait, és ha elágazódásra akarod késztetni, akkor most csípd ki a csúcshajtásukat.

Kiváló esztétikus és természet közeli megoldás lehet a talajtakaró növényekkel való beültetés. árnyékos területen a meténg, amelynek melynek sárgán foltos variegata változata igazi különlegesség. a lizinka a nedves talajokon roppant gyors növekedésű, a párnát alkotó szálkás zöldhúr vagy az igénytelen napfénykedvelő molyhos madárhúr, de izgalmas megoldásokat kínálhat az angol borostyán vagy más tűlevelű törpe örökzöld is. Még több információ: Talajtakaró évelők.

A dísznövénykertben a szőlőhöz hasonlóan – a növekedés ezen intenzív szakaszában – roppant fontos a kúszónövények pergolához, rácsokhoz való folyamatos igazítása és rögzítése.

A nagy és közepes termetű dáliáknál is elengedhetetlen a növény termetének és végleges magasságának megfelelő támberendezés, amiről ha megfeledkeztél ültetéskor, haladéktalanul pótold. Mivel a dáliák kizárólag napos fekvésben produkálják igazán magukat, így ne felejtkezz meg rendszeres és bőséges öntözésükről sem a nagy hőségben. A virágok számának és a kifejlődő virágzat nagyságának szabályozható a virágrügyek alkalmankénti visszacsípésével. A csúcshajtások visszacsípése is serkenti a későbbi virágzást. A talaj nedvességének megőrzése érdekében érdemes mulcsot teríteni a tövek köré, akár az egész ágyást beborítva vele. Kiváló lehetőség a gyapjú mulcs korong használata. A szűz gyapjú mulcs korong optimális védelmet nyújt a gyomok ellen, véd a fagytól, a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. A mulcsozáshoz használt szűz gyapjú segíthet jobban távol tartani a csigákat is!

Használj Okatsune® 304 virágollót lágy szárak vágására! Az Okatsune® 304 virágolló a virágkötészetben, vágott virág szedéskor, gyógy- és fűszernövény gyűjtéskor, elnyílt virágfejek lecsípésére használható.

A növény visszahúzódása után vedd ki a hagymákat, hagymagumókat, amikor a levelek megbarnulnak. Információk: Tavaszi hagymások

Gyep

Eljött a júniusi gyeptrágyázás ideje. Sokat javít vegyszermentes kertben a Bactofil talajoltó anyag használata, amit az öntözővízzel juttathatsz a talajba. A Bactofil hozzájárul a növények ellenállóképességének növeléséhez is.Továbbra is feladat fűnyírás és az öntözés. Még több információ: Gyepfelületek fenntartása;

Egyéb tennivalók a kertben

Az öntözés folyamatos feladat, különösen kánikula idején. Információk az öntözésről: Esőztető öntözés házilagÖntözés; Öntözési tippek; Szürkevíz öntözésre

Öntözéshez ajánljuk különböző termékeinket a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Még mindig fontos feladat a tápanyag utánpótlás (Talajjavítás, Három szerves trágya ötlet a kertedbe!).  Olvass a lombtrágyázás előnyeiről: Lombtrágya kúra növényeknek.

A betakarításnál keletkező növényi részek minden esetben a komposzt anyagát gazdagítsák, arra azonban ügyeljünk, hogy gombafertőzés által károsított növényi részek ne kerüljenek bele!

Megtudhatod, hogy mi a kert haszna a csirkékből: Csirkék a kertben

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

A nyári szezonra jellemző vegetatív (ivartalan) szaporítási módja a szárdugványozás, azon belül is a zöld-, illetve félfás hajtásdugványozás. A dugványok meggyökeresedéséhez legjobba a vakolásra használt homok, amit alacsony szegélyű faládába, vetőládába tölthetsz. Majd döngöld keményre. A leszedett, kb. 10 cm-es dugványok szárát mártsd gyökereztető hormonba, vagy fahéjba, duggatófával készítsd elő a helyét és ültesd be a dugványt egymástól kb 2 cm távolságra, úgy, hogy jól megtömöríted körülötte a homokot, levegő ne maradjon a talajban. Tartsd félárnyékos, árnyékos helyen, ne hagyd a homokot kiszáradni! A lombhullató cserjéket nyári félfás dugványozását május végétől- július közepéig végezheted. Így szaporíthatsz pl. aranyvesszőt, rozmaringot, téli jázmint, jezsáment, hóbogyót, gránátalmát, bangitát, rózsát, amely dugványának összes levelét le kell csípni stb. Részletes információk (dugványok gyűjtése, előkészítése stb.): Zölddugványozás.

Dugványozáshoz ajánlunk vastagfalú, ellenálló, lyukacsos palántázó tálcát.

Tipp

Ha kipusztult egy-egy paradicsomtöved, a paradicsom csirkézése, azaz hónaljazása során kitört 3-5 cm méretű oldalhajtásokat gyökereztető porba (fahéjporba) mártás után azonnal dugd tiszta, annyira tömörített homokba, hogy még az ujjadat is nehezen tudod beledugni, és már meg is van az utánpótlás. A kitörés azért előnyösebb, mint a metszőollóval való kivágás, mert nem viszel át az ollóval fertőzést, és egyszerűbb végrehajtani. Még több információ:  Paradicsom nyári gondozása.

Növényvédelem

Általános információk lásd Május.

Száraz időben akkor is felléphet kalciumhiány, ha egyébként meszes a talajod, amely különösen a paradicsom és a paprika termésein jelentkező csúcsrothadásban nyilvánulhat meg. Ezt kivédheted, ha kalcium lombtrágyát használsz. További információk: Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?

Kártevők

Az almamoly hernyóinak begyűjtése érdekében kísérletezhetsz vegyszermentes fizikai módszerekkel, oly módon, hogy a bebábozódáshoz rejtekhelyet keresőket a fa törzsére erősített hullámpapírból készített övekbe csalod, melyet hetente cserélj le és égesd el.

A katicalárvákhoz hasonlító burgonyabogár lárvák nyári nemzedéke kb. június közepétől jelenik meg. Védekezés, agrotechnikai módszerek: vetőgumó előcsíráztatása, megfelelő izolációs távolság betartása, burgonya sorköz takarása szalma mulccsal vagy fóliával, növénytársítás fokhagymával, zöldbabbal, tormával, kaporral. Védekezhetsz a talajban telelő egyedek ellen a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával. A burgonyabogár a padlizsánt még a krumplinál is jobban szereti, ezért, ha a burgonyát szeretnéd védeni, néhány tő padlizsánnal kicsalogathatod a bokrok közül a bogarakat. Figyeld a burgonyabogár jellegzetes csomókba rakott petéinek, illetve katicához hasonló lárváinak, megjelenését. Kiskertben, kevés tő esetén a peték a levelek fonákáról letörölhetők! A lárvákat, bogarakat gyűjtsd be, és semmisítsd meg.

A nagy melegek beálltáig tömegesen jelennek meg a levéltetvek. Ellenük forró (600C, bojlerből jövő forró víz) vizes permetezéssel lehet védekezni. Segít a slaggal, erős vízsugárral való lemosás is, amely sikerrel használható pl. őszibarackfa esetében. A levéltetvek igen kedvelik a levélzöldségeket. Még több információ a levéltetvek elleni védekezésről: Ökológiai védekezés a levéltetvek ellen. A hangyák megjelenése a leveleken már jelzi a levéltetveket. Ha a fák törzsére ragacsos szalagot erősítesz, ezek megfogják a hangyákat, így elkerülheted, hogy a hangyák tovább terjesszék a mozgásképtelen tetűegyedeket. A hangyák tk. a tetvek által kiválasztott mézharmatra (A levéltetvek cukortartalmú váladéka) jönnek.

A rebarbara levének  főzetét felhasználhatod tetvek, de egyéb kártevők ellen is, pl. atkák vagy hagymalégy ellen. Hetente többször, akár naponta is permetezhetsz vele. Nincs különösebb előírás az elkészítésre vonatkozóan. 15-20 dkg friss levelet tégy egy lábosba, töltsd fel 3 liter patakvízzel, forrásvízzel, kútvízzel vagy esővízzel. Forrald negyed órát, hagyd kihűlni, szűrd le, tégy bele egy evőkanál mosogatószert, hogy segítsd a nedvesítőképességét, és már permetezhetsz is!

Megjelennek a vándorpoloskák kiskori lárvái is. A levél hátoldaláról le kell mosni a petéket. A kifejlett rovarokat széles szájú, vízzel telt edénybe lehet rázni, reggeli dermedt állapotukban. A vándorpoloska nagyon kedveli a labodát (spenótfát), ezért róla könnyen lerázhatók a bogarak, amiket a földre hullás után össze lehet taposni. A vándorpoloskák még szeptember végén is jelen vannak, sőt szaporodnak is!

Két szomorú hír a bundásbogárral kapcsolatban, hogy tavasztól károsítja a virágokat, és permetezéssel nem lehet hatékonyan védekezni ellene.

Megjelennek a nemezes foltokat okozó gubacsatkák is pl. szőlőn.

Megjelennek a liszteskék is. Eleinte üvegházakban terjedtek, de ma már a szabadföldön is bővel előfordulnak. Esős idő után a levélfonákról nedves ruhával letörölhetők. Vagy sárga lapot (rovarcspada vízszintesen) a növény fölé helyezhetsz, a levelet mozgasd meg, és a rovar belerepül, beleragad a csapdába.

Lassan mindent ellepnek az amerikai lepkekebócák is. Naponta vizsgáld meg növényeidet, és akár kétnaponta permetezz mosogatószerek permetezővel, amit váltogathatsz csalán lé, zsurló lé és csípős paprika lé permetezéssel. Permetezz alul, fölül a legnagyobb alapossággal! Még több információ: Szinte mindent szívogat az amerikai lepkekabóca

takácsatkák is most kezdenek el szaporodni, melyek szívogatása nyomán a levelek sárgulni kezdenek, majd megbarnulva lehullanak, ezzel erősen csökkentik dísznövényeink díszítőértékét. Naponta vizsgáld meg növényeidet, és akár kétnaponta permetezz mosogatószerek permetezővel, amit váltogathatsz csalán lé, zsurló lé és csípős paprika lé permetezéssel. Permetezz alul, fölül a legnagyobb alapossággal!

Még időben vagy, hogy a veszélyes kártevő és vírushordozó tripszek virágpusztítását megakadályozd a kardvirágon és a szegfűféléken. Naponta vizsgáld meg növényeidet, és akár kétnaponta permetezz mosogatószerek permetezővel, amit váltogathatsz csalán lé, zsurló lé és csípős paprika lé permetezéssel. Permetezz alul, fölül a legnagyobb alapossággal!

A pajzstetűt kézzel vagy szappanos kefével sikáld le pl. a rózsa száráról.

A gyapjaslepke hernyófészkeit azonnal be kell gyűjteni. A gyapjaslepke a legtöbb fa és cserje levelét fogyasztja, kivétel a fagyal, a kőris, az orgona, a vadkörte, illetve a tiszafa. Sok rovar, madár és rágcsáló a természetes ellensége!

A sok tápnövényű amerikai szövőlepke ellen úgy védekezhetsz a leghasznosabban, ha levágod és elégeted a fészkeket. A száraz meleget nem szeretik.

A zsenge bimbóskel növényeket nyáron ellephetik a földibolhák, később a káposztalepke, a bagolypille hernyója rágja meg, a levéltetvek, késő ősszel a meztelen csigák is károsíthatják. Ha a biológiai növényvédelem híve vagy, így próbálj a káposztalepke ellen védekezni (a Herbáció Magazin ajánlásával): Két maréknyi friss paradicsomhajtást zúzzunk szét, és áztassuk két óra hosszat két liter vízben. Szűrés után ezzel bőven permetezzük be káposztaféléink leveleit (fejes-, és kelkáposzták, karalábé, bimbóskel, brokkoli, stb.). A káposztalepkék el fogják kerülni, az így illatosított növényeket. További védekezési lehetősek: ellenálló fajták kiválasztása, vetésforgó alkalmazása, 3-4 év kihagyással ültess ugyanarra a helyre.

Általában elmondhatjuk, hogy kiskertben a fertőzött levelek azonnal eltávolítandók. Mindig ellenőrizd a levelek fonákját. Az első jeleknél azonnal be kell avatkozni. Használj a kártevők ellen rovarcsapdát, csalánleves, citromfüves permetezést ( 10 dkg szárított növény egy napos áztatása 5 l esővízben, szűrés, permetezés), narancsolajos permetezést (1 l vízbe pár csepp).

Válassz a növények ellenálló képességét is fokozó Organit lombtrágyákat a kertlap Kertészeti Webáruházból!

zsinórral zárható termésvédő hálók

Kórokozók

Az almatermésűeket ebben az időszakban fokozottan védd a venturiás varasodás, a monília és a lisztharmat kórokozói ellen.

A lisztharmat a rózsán jelenik meg a leghamarabb. Ezért ültetnek a szőlősorok elé rózsatövet, amely azonnal jelzi a kórokozó jelenlétét. Erősen károsítja a szőlőt, a köszmétét stb. Még több információ a szőlő lisztharmatról: Lisztharmat szőlőn. Még több információ a lisztharmat fertőzésről: Lisztharmat a házikertben.

A szőlő kötözésével többek közt csökkentheted a napjainkban egyre jellemzőbb szélkárokat és a peronoszpóra veszélyét. Szőlőn május végétől mutatkoznak az első tünetek, a levél színén jelentkező olajfoltok, illetve a levél fonákán a fehér penészkivirágzás.  A peronoszpóra nem csak a szőlőt, hanem sok zöldségfélét is megtámad, pl. uborkát, káposztát. Réz és kén készítményekkel védekezhetsz ellene.

Szintén, főleg csapadékos időben, felütheti a fejét a monília, amely nem csak szőlőn, hanem szinte minden gyümölcsön megjelenhet. Így az érő cseresznyén is. Ahogy szeded a cseresznyét, legyen előkészítve jó tömény rézgálicos víz egy vödörbe, és a hulló gyümölcsöt azonnal szedd bele. Amikor már megtelt a vödör, a rézgálic oldatot fel kell hígítani, és mehet a komposztra.

Őszibarackon megjelenhet a tafrinás levélfodrosodás. Ahogy észreveszed, szedd le a levelet!

Előfordulhat még pl. szilva polisztigmás levélfoltossága. Megelőzésképpen permetezhetsz zsurló lével. Letermés után lehet rézgáliccal permetezni. A fertőzött levelek ne kerüljenek a komposztba, mert kétséges a gomba spórák elpusztulása.

A burgonyafélék (pl. pardicsom, padlizsán, burgonya) közül leggyakrabban termesztett paradicsom kórokozói ellen használj növényi permetleveket. Még több információ:  Paradicsom nyári gondozása
Aki a vegyszeres védekezés mellett dönt a burgonyaféléknél kezdje meg a preventív védekezést a paradicsom- és burgonyavész ellen, hiszen ezen kórokozók elleni hatásos védekezés alapja, hogy az elsődleges tünetek megjelenése előtt kell megtenni az első lépéseket, mert ha már bekövetkezett a fertőzés, akkor rohamosan terjed és néhány nap alatt elpusztítja a teljes lombfelületet. Sokat tehetsz a fertőzés elkerülésére, ha szellősen ülteted, gyakran hónaljazol és az alsó leveleket eltávolítod! Cikk ajánlat: Fitoftórás betegség burgonyán és paradicsomon.

kabakosok nagy ellenségei a gombabetegségek. Ezért pl. az uborka az alsó leveleket ajánlott lecsípni. Az uborkától segít távol tartani a gomba spórákat az uborkaháló is. Az uborkaháló használatával az uborka termése tisztább marad, könnyebben szedhető. Figyelem! Az uborkát igazgatni kell a hálóra, nem fut magától, mint pl. a bab. Még több információ az uborkáról: Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 1.; Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 2.
A tökfélék (pl tökök, patisszon) érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.

A vírusbetegségek ellen nem tudsz védekezni! Terjesztheti a levéltetű, a faiskolában vásárolt oltványok stb. A beteg fát ki kell vágni, és a helyére 7 évig ne ültess ugyanabba a növénycsaládba tartozó a fajt a helyére!

Még több információ: Betegségek, kártételek elkerülésének 10 módja; Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!; Vegyszermentes kertészkedés; Hét csúcs trükk, amit kipróbálhatsz a kertben!

Gyomok

Folyamatos feladat továbbra is a gyomlálás. A mulcson áttörő gyomokat egyszerűen kézzel ki lehet gyomlálni. Ilyen pl. az apró szulák, amelynek gyökere akár másfél méterre is behatol a talajba. Ha a sóskát betakarítottad, sarabolozz, használhatsz akár fűnyírót is, hogy a gyomokat eltávolítsd. Majd takard újra a sorokat pl. szalmával. Ezzel csökkentheted a gyomok számát.

Több információ a gyomokról: Ismerjünk meg néhány gyomot közelebbről; A gyommentes kert három titka; Gyomirtás

Természetes körülmények között a talajt mindig borítja valami, az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű védi. Ezt a példát követjük, mi is a mulcsozással.  – Javasolja Jutka mama, Biokertész Tanfolyamunk szakembere.A mulcsozás számos előnyéről itt olvashatsz: Hatékony mulcsozás

Növényvédelem a biokertben, Jutka mama tolmácsolásában:

Hasznos állatok

Fülbemászó hasznos rovar. Fülbe NEM mászik! Ellenben nagyon sok tetvet fogyaszt el. Készíts számára szállodát. Egy fára függesztett, lefelé fordított cserepet tölts meg szalmával, szénával. A hétpettyes katica és haza rokonai őrködnek a levéltetvek és más kártevők elszaporodása felett. A katica vegyszermentes házikertben igazi kincs! Ellensége az Európában elterjedt özönfaj, a harlekinkatica. Még több információ a katicáról: Katica, a növények őre.

Jutka mama kertje júniusban.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás