Rovarcsapdák

A növények károsítóit általában permetezéssel próbáljuk gyéríteni. Akkor szánjuk rá magunkat a munkára, ha feltűnnek, pontosabban, ha már nekünk is feltűnnek a nagy számban megjelenő kártevők. Sokan vagyunk azonban olyanok, akiknek nincs elég idejük a növények folyamatos vizsgálgatására. No meg ne feledjük, hogy a kártevők felismerése már maga is speciális ismereteket, szakértelmet igényel.

sárga rovarcspa

Van azonban egyszerűbb megoldás a permetezés idejének helyes megválasztására. A szezon elején már felkészülhetsz ennek a módszernek az alkalmazására. Illatos rovarcsapdák, színes rovarfogók. Vegyszermentesen a rovarkártevők ellen!

Mikor permetezz?

Tudni kell, hogy sok rovarnak a rajzása több hétig is elhúzódhat, ezalatt a kártevők a növényeket súlyosan megrághatják, károsíthatják, tehát több alkalommal lehet szükséges a kémiai védekezés. Számos kártevőnek tavasztól őszig nem egy , hanem 2 vagy 3 nemzedéke fejlődik ki, és mindegyik ellen indokolt lehet a kémiai védekezés.

Számos olyan rovart ismerünk, – elsősorban az üvegházakban , lakásokban nevelt virágokon élőket – , melyek az egyenletes meleg hőmérsékleten évente 8-12 nemzedéket is felnevelnek, tehát folyamatosan jelen vannak és károsítják a gazdanövényeiket. Sokan tudják, hogy a több centiméteres méretű cserebogarak mellett nagy számban ismertek apró, 1 milliméteres vagy annál kisebb rovarok (liszteske, tripsz, levéltetű stb.), melyeket apró méretük és gyakran rejtőzködő életmódjuk miatt nehezen, vagy csak elkésve szokták észrevenni, ezért az ellenük alkalmazott védekezés nem mindig sikeres.

Miért szükséges a rovarok megjelenését folyamatosan figyelni? Vannak ugyan tapasztalati ismereteink arra vonatkozóan, hogy a szabadban élő egyes kártevők mikor szoktak megjelenni, de az egyes évek időjárása között, ezért a rovarok rajzása között, több hetes eltérés is gyakori. A csapda állítás tehát segít dönteni a permetezés időpontjának kiválasztásában. A hirtelen megnövekedett rovarszám rajzásra utal. A rovarok fellépését, megjelenését a gyakorlati növényvédelem csapdákkal ellenőrzi.

Feromoncsapdák

A feromon anyagokat kibocsátó rovarok egyedszámát feromoncsapdákkal vizsgálják. A feromonok egyik csoportja tudománytalan, de közérthető megfogalmazásban az a parfüm, amellyel a a rovarok felkeltik az ellenkező nem érdeklődését. A csábítás trükkje! Az ellenállhatatlan vonzerő!

A feromoncsapdák két részből állnak: Az adott rovarfaj kis fiolában elhelyezett mesterségesen előállított(szintetizált) feromonból, valamint azt körülvevő, az állatokat összegyűjtő csapdából. A fiolából folyamatosan párolog a csalogató illatanyag, és amíg ez tart, a hím állatokat odavonzza. A feromon körül – különböző elven működő – rovarfogó csapda van kialakítva: vagy csak belepotyog egy tartályba, és ott elpusztul, vagy ragacsos felületű lapra ragad, és azon leli halálát. A feromon csapdák használatával tehát a kártevők számának gyérítése is elérhető, és esetenként a permetezés is elkerülhető alacsony kártevőszám esetén.

feromon csapda

Színcsapdák

Azon rovaroknál, melyeknél szexferomonok nem előállíthatók, és a színre érzékenyek, színcsapdákkal ellenőrzik jelenlétüket. A sárga színű és ragacsos felületű csapdákkal a liszteskék, a tripszek és a levéltetvek egyedei folyamatosan figyelhetők.

Sárga lap és kiállítás!

A sárga szín a nappal aktív rovarokat vonzza. Ha többségében hasznos rovarokat találunk a csapdában, hagyjunk fel az alkalmazásával. De nagy szolgálatot tehet például a cseresznyelégy rajzási idejének megállapításához.  Ha ügyesek leszünk megelőzhetjük vele a cseresznye kukacosodását. Hatásos még levéltetű, üvegházi liszteske, dohánytripsz, barkó, csipkézőbarkó, tavaszi káposztalégy, levélaknázó légy, fénybogár ellen is. Persze a permetezésre szükség lesz! Kivéve, ha olyan sűrűn tesszük ki, hogy elegendő a rovarok gyérítésére önmagában is. Ezzel a módszerrel főleg házikertekben élhetünk, kis kártevőszám esetén. Ekkor a permetezés elkerülhető.

sárga rovarcspa

Hogyan működnek a csapdák?

A színcsapdáknál és a feromoncsapdáknál is a felragadt állatok száma jelzi a kártevőt, esetleges rajzását. Ha gyorsan nő a számuk, megindult a rajzás, a rovarok párosodása, ezután a peték lerakása, amit néhány nap után a lárvák kikelése követ. A rovarölő szeres kezelést a tojásrakás idején, lárvák kelésének kezdetéig célszerű elvégezni.

Ha csapdákkal felszerelkezve várja idén a rovarok támadását, megnő a győzelem esélye!

A csapdákról részletes információkat talál a csalomoncsapdak.hu oldalon, vásárlási lehetőséggel. A Csalamon az MTA ATK Növényvédelmi Intézet oltalommal védett terméke. Vásárlásával a hazai tudományos alapkutatást támogatja!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa