Zsurló permetlével a gombák ellen

Sok helyen gyanús elváltozások mutatkoznak az őszibarack levelén. Akár megjelent, akár nem kertedben a tafrinás levélfodrosodás, a kártevők szívogatásának nyomai, jó hatásfokkal alkalmazhatod a mezei zsurló „szelíd” permetlét a megelőzésre. Gyűjts, vagy inkább vásárolj szárított mezei zsurlót, készíts a főzetéből permetlét. És ess neki a permetezésnek mielőbb!

Aki hagyományos szerekhez akar nyúlni, aki meg akarja ismerni magát a betegséget okozó tafrina tüneteit őszibarackon, annak ajánljuk az alábbi cikkünket: Őszibarack levélfodrosodása

mezeizsurló

Mezei zsurló bemutatása

A zsurlófélék családjába (Equisetaceae) tartozó mezei zsurló (Equisetum arvense) mindenhol előforduló gyomnövény. Spórás szára sárgás vagy vörösesbarna, 20-30 cm magas, el nem ágazó, kora tavasszal jelenik meg. A meddő szár zöld, 10-30 cm magas, kovaszemcséktől érdes, 6-20 barázdás, örveiben 5-12 oldalszár áll, melyek négy élűek. A hüvely fogai hegyesek, félakkorák, mint a hüvely. Föld alatti tarackjai több emeletet képeznek. – Írja a sulinet. Ugyanakkor a legrégibb és legáltalánosabban használt gyógynövényeink közé tartozik. Szárazanyagra számítva 5% kovasav származékot tartalmaz.

Mezei zsurló gombaölő hatása

Gombaölő hatása régóta ismert. Hatása a növény ellenálló képességének javításán alapul. Tudományos kísérletek bizonyították hatását, amelyekben többek közt venturiás varasodással és lisztharmattal fertőzött alma, valamint tafrinával fertőzött őszibarack leveleit permetezték zsurlólével. A permetezést 7 naponta ismételték.

Mezei zsurló gyűjtése

A spórákkal szaporodó mezei zsurlót magad is begyűjtheted. Nedves, savanyú, homokos agyag- vagy homoktalajokon tenyészik. A szántóföldeken, nedves, mocsaras réteken, lápréteken, folyóvizek mentén, árterületeken, vasúti töltéseken és legelőkön gyakori. A zöld,  meddő hajtásokat a föld felett vágd le. Használd fel frissen. Vagy a begyűjtött zárrészt szárítsd meg hűvös, jól szellőző helyen, tárold lehetőleg papírzsákban. Vagy, kisebb mennyiséghez érdemes szárított hajtást vásárolni a patikában, drogériában. Így elkerülheted, hogy esetleg a mezei zsurló beazonosításával bajlódj.

Mezei zsurló kontra mocsári zsurló

Vigyázat! Összekeverhető a mocsári zsurlóval (E. palustre)! A mocsári zsurló hajtáscsúcsain mindig megtalálhatóak a sporofillumfüzérek, míg a mezei zsurló zöld hajtásain ezek megléte kizárt. A mezei zsurló ágai tömörek, a központi ürege nagyobb a mocsári zsurlóénál, a főszár átmérőjének körülbelül a negyede a központi üreg átmérőjének. A mezei zsurló szára barázdált, az oldalhajtások négyélűek, felületük érdes, míg a mocsári zsurló ágai egyenletes, selymes felületűek. A mezei zsurló ágainak legalsó internódiuma hosszabb, mint a főszáron lévı hüvely, míg a mocsári zsurló ágain az internódiumok rövidebbek, mint a főszár hüvelyei. A mezei zsurlónál az oldalágak világosak, sárgás barnák, míg a mocsári zsurlónál feketésbarnák.

mezeizsurló szár

A mezei zsurló szára: barázdált, az oldalhajtások négyélűek, felületük érdes, míg a mocsári zsurló ágai egyenletes, selymes felületűek. A mezei zsurló szárkeresztmetszete: a központi ürege nagyobb a mocsári zsurlóénál, a főszár átmérőjének körülbelül a negyede a központi üreg átmérőjének.

Mezei zsurló főzet száraz és friss hajtásból

Ez a protokoll szerepel az Európai Bizottság munkaanyagában: A  mezei zsurló steril, zöld, szárított hajtásából főzet készítés. 20 dkg szárított hajtásrészt áztass 30 percig 10 l hideg (eső) vízben. Majd forrald 45 percig. Hűtsd le, szűrd meg és hígítsd 10-szeresére. Így jutsz a törzsoldathoz (kb. 20g/l). Használat előtt pedig ismét hígítsd 10-szeresére (kb. 2g/l). 24 órán belül használd fel!

Ha frissen, saját szedésből készítenéd: Ugyanakkor a legrégibb és legáltalánosabban használt gyógynövényeink közé tartozik. gyomláláskor érdemes összegyűjteni belőle egy nagy csokornyit (kb. fél kg) és 5 l vízben egy éjszakán át áztasd, majd lassú tűzön főzd fél órát. A főzetet le kell szűrni, és ötszörösére kell hígítani.

Mezei zsurló permetlé felhasználása

Alkalmazása kiváltképp megelőzésre kiváló, mert erősíti a növényi sejtfalat. Ezért jó, ha már kora tavasszal, rügypattanás előtt alkalmazod, illetve a még meg nem fertőződött fáidat permetezed vele. Ha a kilombosodott fát permetezed, a Levéltetvek, takácsatkák ellen is ellenállóbá válik a lombozat. Tűző napon ne használd! Reggel permetezz! Permetezz hetente/kéthetente!

Link ajánlat: Kezdhetjük készíteni az első biolevet!

A biolevekről sok mindent megtudhatsz meg a kertlap szervezésében tartott biokertész témanapon!

Forrás:

Rasztik Viktória: Szelíd növényvédelem kezdő biogazdáknak; Biokultúra 2000/1.

Review report for the basic substance Equisetum arvense L. Finalised in the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health at its meeting on 20 March 2014 in view of the approval of Equisetum arvense L. as basic substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009. (Az Európai Bizottság munkadokumentuma)

Kozák Anita: Mezei zsurló (Equisetum arvense L.) termesztésbe vonásának megalapozása; doktori értekezés, 2007. Budapest.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa