14 tipp palántaneveléshez

A vegyszermentes kertészkedés a magvetéssel kezdődik. Ha magunk gondozzuk a magvakból kikelt palántákat, nem kell várni a kertészkedéssel a tavasz beköszöntéig. Jóval hamarabb nekiláthatunk. A palántanevelés hasznos kedvtelés. Ki kell próbálni! Készüljünk fel rá!

1 Válasszunk magot

Egyes növények magjai lassabban csíráznak ki, másoké gyorsabban. A palántanevelés időtartama növénytől függően 4-12 hét. Ideje függ a csírázás megindulásától, a növekedési rátától, a tartás körülményeitől. A legnagyobb problémát a túl korai csíráztatást követő fényszegény körülmények, hőmérsékleti problémák okozzák. A holtbiztosan jól csírázó zöldségek listája: bazsalikom, brokkoli, bimbóskel, karfiol, káposzta, metélőhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, paprika és paradicsom, hogy csak a legismertebbeket említsük. Egynyári dísznövények közül a ternye (Alyssum), pillangóvirág (Cosmos), bársonyvirág (Tagetes), rézvirág (Zinnia). Lássunk végül néhány jó csíráztatható évelőt is: százszorszép (Bellis perennis), harangláb (Aquilegia), mályvarózsa (Alcea).

vetőmagok
Egzotikus hairloom paradicsom- és paprika magokat ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

2 Tervezzünk vetést

A magvetést a vetési naptárhoz igazítsuk. Itt található a Zöldségek vetési naptárát. amihez a vetéstervet lehet igazítani. Saját vetésterv elkészítéséhez használható vetésterv táblázatunk.

3 Gyűjtsünk vagy vegyünk palántanevelő edényeket

A csíráztatáshoz tálcát vásárolhatunk is, de magunk is elkészíthetjük hulladék fából. Használhatunk tejfölös, krémsajtos stb. műanyag poharat. Préselt tőzegből vagy kókuszrostból, műanyag habból is készülnek edények. A részleteket itt olvashatja: Csíráztató edények. Az edényeket (már amelyeket lehet) fertőtleníthetjük forró, szappanos vízzel, hipóval (1 rész Hipó, 10 rész víz), vagy kevésbé agresszív ecettel.

kókuszrost palántanevelő tálca

Kókuszrost palántanevelő tálca.

4 Készítsünk vagy vegyünk palántaföldet

Mag indításhoz használjunk rostos tőzeget vagy kókuszrostot, amely víz felvételekor megduzzad. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyag biztosítására. Például az uborka friss fenyőfűrészporban is remekül csírázik. Cikk ajánlat: Három tipp az eredményes magvetéshez

Sok készen kapható palántaföld a magvetést követő palántanevelésre is alkalmas.

Rendkívül egyszerű a készen kapható tőzegpogácsa vagy tőzeghenger használata. A jól megszívatott hengerbe ültessük bele a vetőmagot a tasakon lévő utasításnak megfelelően. Két-három magot pogácsánként, hengerenként, ha azok átmérője 50 mm. Öntözés alulról, a pogácsa a tálcából szívja fel a vizet vagy langyos vizes, langyos kamillateás permetezéssel.

tőzeghenger

Tőzeghenger vetőtálcában.

Tűzdeléshez, palántaneveléshez is beszerezhetünk palántaföldet. A palánták érzékenyek. Ezért csak friss, laza szerkezetű közegben nevelhetjük őket, amely biztosítja számukra a szükséges, felvehető vízmennyiséget. A palántaföld mindig lazább szerkezetű, mint a virágföld. Ha a közeg túl nedves vagy kötött a gyökerek nem tudják behálózni és betegség is felütheti a fejét. Használhatunk készen vásárolt zsákolt palántaföldet. Ez a közeg már tápanyagban gazdagabb kell hogy legyen, hiszen a sziklevelekből a tápanyag el fog fogyni.

A házilag előállítható magindító keverék/palántaföld receptje

A téli várakozás idején nekiláthatunk palántaföld készítésének.  Perlit , vermikulit (szilikát-ásvány) és kókuszrost vagy kertészeti tőzeg egyenlő arányú keverékének minden 4 literéhez adjunk negyed kiskanálnyi meszet (talajjavító mészkőliszt, őrölt mészkő). A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók. Egyes palántákat még a kiültetés előtt nagyobb edénybe ültethetünk, míg mások nem szeretik, ha bolygatják őket, ilyenek a saláták és a tökfélék (dinnye, uborka). Ezeknek a palántaföldjét gazdagítsuk komposzttal, két rész átszitált komposzt, egy rész az előbbi keverékből vagy más palántaföldből. A bekeverés a szükséges mennyiségtől függően talicskában vagy vödörben történhet.

magindító földkeverék

Magindító földkeverék

5 Vessünk gondosan

Előcsíráztatott magvak vetési praktikái

Az előáztatás és előcsíráztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előáztatás hatására jelentősen nő a csírázási százalék, gyorsabb, jobb lesz a kelés. Ebben az esetben az előáztatás összekapcsolható az előcsíráztatással. A megduzzadt magvakat kivesszük a vízből, enyhén lecsöpögtetjük, nedves papírtörlőre, vagy papírvatta réteg közé vagy vermikulit rétegre helyezhetjük. A papírvattát vagy törlőt feltekerhetjük, és nejlonzsákba tárolhatjuk a csírázás megindulásáig. Tartsuk a közeget nedvesen, és melegben. A csírázás megindulását ellenőriznünk kell. Amikor a gyököcskék megjelennek, ültessük a magvakat konténerbe. Az előáztatott vagy előcsíráztatott magvakat csak nedves talajba vethetjük. Ellenkező esetben fáradozásunk kárba vész. Ültetéskor vigyázzunk a sérülékeny gyökerekre, és továbbra is figyeljünk a nedvességre.

előcsíráztatás

Előcsíráztatás

Az előcsíráztatott magvak vetésekor oldjunk fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsük le, hogy a magvak ne károsodjanak, öntsük bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsük a gélt a magvakkal együtt. Préseljük ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre. Ilyenkor legjobb, ha szaporítótálcát használunk. Minél több magot adtunk a gélhez, annál sűrűbben vetjük őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba. A gyököcskék így sérülnek a legkevésbé.

Magvetés

A megnedvesített, gyengén lesimított földre szórjuk a magokat, és óvatosan olyan vastagságú réteggel takarjuk, amely a mag vastagságának háromszorosa. A bojtocska (Ageratum), ternye (Alyssum), nebáncsvirág (Impatiens), petúnia és oroszlánszáj (Antirrhinum) magvakat ne takarjuk, mert csírázásukhoz fény kell.

magvetés

6 Lépjünk fel a gombabetegség ellen

Használj csávázott vetőmagot, vagy csávázz házilag! Cikk ajánlat: Egészséges vetőmagból egészséges palántaHárom tipp az eredményes magvetéshez

Ha az ily módon elültetett magvak talaját megszórjuk őrölt tőzegmohával (Sphagnum), akkor meggátoljuk a palánták rothadását előidéző gombabetegség kialakulását, vagy legalábbis annak veszélyét csökkentjük. A takarást nem igénylő magvak esetében értelemszerűen az elvetésük előtt szórjuk meg a talajfelszínt a tőzegmohával. Tőzegmoha híján szórjunk a talajra kőport, vagy homokot. A fertőzésveszélyt csökkenti a levegőztetés is.

7 Tartsuk melegen

Műanyag lappal vagy üveggel takarjuk le az edényeket, tálcákat. Az edényeket helyezzük fűtőtest fölé helyezett állványra, lapra (talpra). A magvak többséges szobahőmérsékleten (21 °C) csírázik.

8 Tartsuk nedvesen

Ne öntözzünk, hanem permetezzük rendszeresen a palántaföldet, vagy alulról öntözzünk, ha ezt a palántanevelő edény lehetővé teszi.

retek palántadőlés

Retek, palántadőlés.

9 Adjunk fényt

A csírázás első jelénél vegyük le a takarólapot, vigyük az edényt világos helyre, napos ablakba, üvegházba, télikertbe, verandára. Egy eshetőség, ha néhány normál, háztartási fluoreszcens izzóval világítjuk meg a csíranövényeket. Helyezzük a fényforrásokat kb. 5 cm-re a növények fölé. A növények növekedését követve változtassuk az izzók elhelyezkedését. A megvilágításról részleteket itt olvashatsz: Szobanövények megvilágítása.

AKertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

10 Hűtsük le

A palánták már nem igénylik ugyanazt a hőmérsékletet, amire csírázáskor volt szükségük. Ezért vigyük őket távolabb a hőforrástól.

11 Etessük meg

A komposzt nélküli talajt feltétlenül tápoldatozzuk, amint az első valódi lomblevelek megjelentek. A leíráshoz képes kétszeresre hígított tápoldatot használjunk, és ezzel öntözzük be a talajt vagy permetezzük a növényre a tápot. A növény igényeinek megfelelő tápoldatot, komplex műtrágyát használjunk. Óvakodjunk a túltrágyázástól. Hatékony a csalánleves öntözés, azoknak ajánljuk, akik nem akarnak vegyszereket használni.

12 Biztosítsunk helyet

Tűzdelés vagy pikírozás

A zsúfoltan kikelt, összegabalyodó magoncok átültetését tűzdelésnek nevezzük. Zöldségnövények közül tűzdelni elsősorban a korai káposztaféléket, paradicsom, paprikát, tojásgyümölcsöt valamint a zellert ajánlott.

áttűzdelt palánták

Áttűzdelt palánták

Tűzdelés alkalmával kis falapocskával fellazítjuk az előzőleg beöntözéssel fellazított földet, úgy, hogy a növényke gyökerei ne sérüljenek. Majd a sziklevélnél fogva kiemeljük a növényt, és a cserépbe vagy palántanevelő tálcába ültetjük. Előzőleg a tálca talajába ceruzával vagy ültetőfával lyukat készítünk a növény számára.Tűzdelési távolság: zeller 4×4 cm, tojásgyümölcs 7×7 cm, paradicsom 8×8 cm, káposzta 5×5 cm, paprika 6×6 cm, paradicsompaprika 10×10 cm.

Cikk ajánlat: A palánta tűzdelve az igazi!

13 Eddzük meg

Naponta többször rázogassuk meg őket, gyengéden ütögessük meg a kezünkkel vagy egy kis darab kartonpapírral, hogy eddzük a palánták szárát. Vagy használhatunk kis teljesítményű ventilátort, amit időnként a palántákra irányítunk. Cikk ajánlat: Palánták felkészítése a kiültetésre

14 Szoktassuk hozzá

Kb. egy héttel a kiültetésük előtt kezdjük szoktatni őket a külső körülményekhez. Egy meleg, tavaszi napon vigyük ki az edényüket árnyékos, védett helyre néhány órára. Minden nap egy kicsit többet tartsuk őket napos, szeles helyen, ha az időjárás megengedi. Végül hagyjuk kint őket éjszakára is. Ezután a palánták már készek a kiültetésre.

Ajánlott cikkek: Egynyári virágok magvetése; Palánta nevelés; Palántázási praktikák; Palántanevelés otthon
nebáncsvirág palánták

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!