14 tipp palántaneveléshez

Ha magad gondozod a magvakból kikelt palántákat, nem kell várni a kertészkedéssel a tavasz beköszöntéig, jóval hamarabb nekiláthatsz. A palántanevelés hasznos kedvtelés, azonban vannak buktatói! Készülj fel rá!

1. Válassz magot!

Egyes növények magjai lassabban csíráznak ki, mint például a chili paprika magok, másoké gyorsabban.
A palántanevelés időtartama növénytől függően 4-12 hét, ideje függ a csírázás megindulásától, a növekedési rátától, a tartás körülményeitől.
A legnagyobb problémát a túl korai csíráztatást követő fényszegény körülmények, hőmérsékleti problémák okozzák.
A holtbiztosan jól csírázó zöldségek listája: bazsalikom, brokkoli, bimbóskel, karfiol, káposzta, metélőhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, paprika és paradicsom, hogy csak a legismertebbeket említsük. Egynyári dísznövények közül a ternye (Alyssum), pillangóvirág (Cosmos), bársonyvirág (Tagetes), rézvirág (Zinnia). Lássunk végül néhány jó csíráztatható évelőt is: százszorszép (Bellis perennis), harangláb (Aquilegia), mályvarózsa (Alcea).

vetőmagok
2. Tervezd meg a vetést!

A magvetést a vetési naptárhoz igazítsuk.
Tudd, hogy mikor mit kell vetni, olvasd át a zöldségek vetési naptárát!
Saját vetésterv elkészítéséhez használd a vetésterv táblázatunkat!

3. Gyűjts, vagy vegyél palántanevelő edényeket!

A csíráztatáshoz tálcát vásárolhatsz is, vagy használhatsz tejfölös, krémsajtos stb. műanyag poharakat.
Préselt tőzegből vagy kókuszrostból, műanyag habból is készülnek edények. Az edényeket (már amelyeket lehet) fertőtleníthetjük forró, szappanos vízzel, hipóval (1 rész Hipó, 10 rész víz), vagy a kevésbé agresszív ecettel.

Vásárolj szaporítóládát szívató tálcávalKertlap Kertészeti Webáruházból!

4. Készíts, vagy vegyél palántaföldet!

Mag indításhoz használj rostos tőzeget vagy kókuszrostot, amely víz felvételekor megduzzad. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyag biztosítására. Például az uborka friss fenyő fűrészporban is remekül csírázik.
Cikk ajánlat: Három tipp az eredményes magvetéshez

Rendkívül egyszerű a készen kapható tőzegpogácsa, vagy tőzeghenger használata. A jól megszívatott hengerbe ültesd bele a vetőmagot a tasakon lévő utasításnak megfelelően. Két-három magot pogácsánként, hengerenként, ha azok átmérője 50 mm. Öntözés alulról, a pogácsa a tálcából szívja fel a vizet vagy langyos vizes, langyos kamillateás permetezéssel öntözz.

A palánták érzékenyek, ezért csak friss, laza szerkezetű közegben nevelheted őket, amely biztosítja számukra a szükséges, felvehető vízmennyiséget. A palántaföld mindig lazább szerkezetű, mint a virágföld. Ha a közeg túl nedves vagy kötött a gyökerek nem tudják behálózni és betegség is felütheti a fejét. Használhatsz készen vásárolt zsákolt földkeverékett. Ez a közeg már tápanyagban gazdagabb kell hogy legyen, hiszen a sziklevelekből a tápanyag el fog fogyni.

A házilag előállítható magindító keverék/palántaföld receptje

A téli várakozás idején nekiláthatsz a palántaföld készítésének.  Perlit, vermikulit (szilikát-ásvány) és kókuszrost vagy kertészeti tőzeg egyenlő arányú keverékének minden 4 literéhez adjunk negyed kiskanálnyi meszet (talajjavító mészkőliszt, őrölt mészkő). A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók.
Egyes palántákat még a kiültetés előtt nagyobb edénybe ültesd, míg mások nem szeretik, ha bolygatják őket, ilyenek a saláták és a tökfélék (dinnye, uborka). Ezeknek a palántaföldjét gazdagítsd komposzttal, két rész átszitált komposzt, egy rész az előbbi keverékből vagy más palántaföldből. A bekeverés a szükséges mennyiségtől függően talicskában vagy vödörben történhet.

magindító földkeverék

Magindító földkeverék

5. Vess gondosan!

Előcsíráztatott magvak vetési praktikái

Az előáztatás és előcsíráztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Ajánljuk a kamillateába történő áztatást! Az előáztatás hatására jelentősen nő a csírázási százalék, gyorsabb, jobb lesz a kelés, a kamilla pedig enyhe fertőtlenítő. Ebben az esetben az előáztatás összekapcsolható az előcsíráztatással. A megduzzadt magvakat vedd ki a vízből, enyhén csöpögtesd le, nedves papírtörlőre, vagy papírvatta réteg közé vagy vermikulit rétegre helyezheted. A papírvattát vagy törlőt feltekerheted, és nejlonzsákba tárolhatjuk a csírázás megindulásáig. Cikk ajánlat: Készíts vetőcsíkot!

Tartsd a közeget nedvesen, és melegben. A csírázás megindulását ellenőrizni kell. Amikor a gyököcskék megjelennek, ültesd a magvakat konténerbe. Az előáztatott vagy előcsíráztatott magvakat csak nedves talajba vesd. Ellenkező esetben fáradozásod kárba vész. Ültetéskor vigyázz a sérülékeny gyökerekre, és továbbra is figyelj a nedvességre.

előcsíráztatás

Előcsíráztatás

Az előcsíráztatott kis magvak vetésekor oldj fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsd le, hogy a magvak ne károsodjanak, öntsd bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsd a gélt a magvakkal együtt. Préseld ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre. Ilyenkor legjobb, ha szaporítótálcát használsz. Minél több magot adtál a gélhez, annál sűrűbben vetheted őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba. A gyököcskék így sérülnek a legkevésbé.

Magvetés

A megnedvesített, gyengén lesimított földre szórd a magokat, és óvatosan olyan vastagságú réteggel takard, amely a mag vastagságának háromszorosa. A bojtocska (Ageratum), ternye (Alyssum), nebáncsvirág (Impatiens), petúnia és oroszlánszáj (Antirrhinum), konyhakertben a zeller, bazsalikom magvakat ne takard, mert csírázásukhoz fény kell.

magvetés

6. Lépj fel a gombabetegség ellen!

Használj csávázott vetőmagot, vagy csávázz házilag! Cikk ajánlat: Egészséges vetőmagból egészséges palántaHárom tipp az eredményes magvetéshez; Csávázás szegfűszeggelVegyél csávázott vetőmagot vagy csávázz házilag?

Ha az ily módon elültetett magvak talaját megszórod őrölt tőzegmohával (Sphagnum), akkor meggátolhatod a palánták rothadását előidéző gombabetegség kialakulását, vagy legalábbis annak veszélyét csökkentheted. A takarást nem igénylő magvak esetében értelemszerűen az elvetésük előtt szórd meg a talajfelszínt a tőzegmohával. Tőzegmoha híján szórj a talajra kőport, vagy homokot. A fertőzésveszélyt csökkenti a levegőztetés is.

7. Tartsd melegen

Műanyag lappal vagy üveggel takard le az edényeket, tálcákat. Az edényeket helyezd fűtőtest fölé helyezett állványra, lapra (talpra). A magvak többséges szobahőmérsékleten (21 °C) csírázik.
Vagy használj profi talajmelegítőlapot palántázáshoz!

Kelésig talpmeleg – csírázáskor: paprika: 28-30°C, paradicsom 25-28°C, uborka, dinnye, spárgatök 26-28 °C, káposztafélék 16-20°C, tojásgyümölcs 28-30°C, fejes saláta 12-15°C, szikleveles korban: paprika 17-20°C, paradicsom 16-20°C, uborka, dinnye, spárgatök 16-20°C, káposztafélék 12-16 °C, tojásgyümölcs 16-20°C, fejes saláta 8-12°C lombleveles korban: paprika 20-22°C paradicsom 18-20°C, uborka, dinnye, spárgatök 20-22°C, káposztafélék 16-18°C tojásgyümölcs 20-22°C, fejes saláta 12-15°C.

8. Tartsd nedvesen!

Ne öntözd, hanem permetezd rendszeresen a palántaföldet, vagy alulról öntözd, ha ezt a palántanevelő edény lehetővé teszi (szívatótálca).

retek palántadőlés

Retek, palántadőlés.

9. Biztosíts elég fényt

A csírázás első jelénél vedd le a takarólapot, vidd az edényt világos helyre, napos ablakba, üvegházba, télikertbe, verandára.
A nagyobb fényigényű növényekhez, mint például a paprika, vagy a paradicsom használj kiegészítő megvilágítást, például LED növénynevelő lámpát!
Helyezd a fényforrásokat kb. 30 cm-re a növények fölé. A növények növekedését követve változtasd az izzók elhelyezkedését. A megvilágításról részleteket itt olvashatsz: Szobanövények megvilágítása.

10. Hűtsd le!

A kifejlett palánták már nem igénylik ugyanazt a hőmérsékletet, amire a csírázás során volt szükségük. Vidd őket távolabb a hőforrástól!

11. Etesd meg!

A komposzt nélküli talajt feltétlenül tápoldatozd, amint az első valódi lomblevelek megjelentek. A leíráshoz képest kétszeresre hígított tápoldatot használj, és ezzel öntözd be a talajt vagy permetezd a növényre a tápot! A növény igényeinek megfelelő tápoldatot, komplex műtrágyát használjunk. Óvakodj a túltrágyázástól.
Hatékony a csalánleves öntözés, azoknak ajánljuk, akik nem akarnak vegyszereket használni.
Jó választás a gilisztahumusz oldat használata.

12. Biztosíts helyet!

Tűzdelés vagy pikírozás

Amennyiben nem külön edényekben csíráztattál (nagyobb mennyiségű magok vetése esetén), a zsúfoltan kikelt, összegabalyodó magoncokkal lesz gondod. Ezeknek az átültetését tűzdelésnek nevezzük. Zöldségnövények közül tűzdelni elsősorban a korai káposztaféléket, paradicsom, paprikát, tojásgyümölcsöt valamint a zellert ajánlott.

áttűzdelt palánták

Áttűzdelt palánták

Tűzdelés alkalmával kis falapocskával lazítsd fel az előzőleg beöntözéssel megnedvesített földet, úgy, hogy a növényke gyökerei ne sérüljenek. Majd a sziklevélnél fogva kiemeled a növényt, és a cserépbe vagy palántanevelő tálcába ültetheted. Előzőleg a tálca talajába ceruzával vagy ültetőfával készíts a növény lyukat számára.Tűzdelési távolság: zeller 4×4 cm, tojásgyümölcs 7×7 cm, paradicsom 8×8 cm, káposzta 5×5 cm, paprika 6×6 cm, paradicsompaprika 10×10 cm.

Cikk ajánlat: A palánta tűzdelve az igazi!

13. Edzd meg!

Naponta többször rázogasd meg őket, gyengéden ütögesd meg a kezeddel, hogy erősítsd a palánták szárát. Vagy használhatsz kis teljesítményű ventilátort, amit időnként a palántákra irányítasz.
A szél imitálása, illetve a palánta gyengéd bolygatása a szárszerkezet erősődésére készteti a palántát!
Cikk ajánlat: Palánták felkészítése a kiültetésre.

14. Szoktasd hozzá!

Kb. egy héttel a kiültetésük előtt kezdd szoktatni őket a külső körülményekhez. Egy meleg, tavaszi napon vidd ki az edényüket árnyékos, védett helyre, néhány órára. Minden nap egy kicsit többet tartsuk őket napos, szeles helyen, ha az időjárás megengedi. Végül hagyjuk kint őket éjszakára is. Ezután a palánták már készek a kiültetésre.

További ajánlott cikkek:
Egynyári virágok magvetése;
Palánta nevelés;
Palántázási praktikák;
Palántanevelés otthon

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa