Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 2.

Folytassuk uborkatermesztéssel foglalkozó cikkünket a támrendszeres, konténeres uborkanevelés lehetőségeivel, előnyeivel, és ismerkedjünk meg az uborka leggyakoribb kártevőivel, kórokozóival.

uborkaszüret

Az előző cikk (Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 1.),  tartalmából:  néhány házikerti uborka, az uborka környezeti igényei, uborka vetése, uborka palántázása.

Uborka futtatása támrendszerre

Házikertben, ha futó (leggyakrabban fürtös) fajtát választunk, ajánlott a támrendszerre futtatás. A támrendszeren nevelt fajtákat 50 cm-es távolságra ültessük egymástól. Ilyen a szélvédett helyen, kb. 2 méter magas, dróttal ellátott, fa-, vagy betonoszlopokkal megtámasztott támrendszer. A futtatáshoz használhatunk például támrendszerre szerelt, készen vehető növényhálót, uborkahálót függőlegesen, vagy sátortetőszerűen felállítva. De bármilyen házi megoldás szóba jöhet. Pl. csirke háló kifeszítése.

Támrendszer előnyei

  • Támasztékon nevelve a növény több fényt kap, jobban járja a levegő, ezáltal csökkenteni tudjuk a kórokozók támadását.
  • Ha nem használunk mulcsot, könnyebb a gyomlálás, mert a talajhoz jobban hozzáférünk.
  • A támrendszer megkönnyíti a szedést.
  • Utoljára, de nem utolsósorban említett előnye a támrendszeres uborkatermesztésnek a helykihasználás. Hiszen vertikálisan termesztünk. Így lehetséges egész növényfüggönyt nevelni néhány tő konténerben nevelt uborkából is.
uborkaháló

Hogyan tartsuk kordában a támrendszeren nevelt uborkát?

Viszont akad más tennivalónk! Támrendszer alkalmazása esetén a növényápolás munkaigényesebb, mivel ki kell alakítani a megfelelő növényfalat. A növényeket metszeni kell: a földtől számított 40 cm-ig a hónaljhajtások tőből távolítsuk el, majd e fölött a hajtást 1-2, később 3-4 levélig vissza kell törni. Így megakadályozzuk az uborka elburjánzását.

kiváló társnövényei az uborkának a pillangósok.

Uborka nevelése konténerben

Városi kertekbe, kiskertbe, sőt balkonra is kifejezett ajánlott a konténeres, támrendszeres uborkanevelés, legalább két tő erejéig. Az uborka neveléséhez használjunk 13-15 literes vödröt. Ha nincs drénnyílása, fúrnunk kell rá egy kb. 8 mm-es lyukat. Földön tartva az edényt, az edény alá terítsünk fóliát, amely véd a talajlakó férgektől, kártevők bekerülésétől. Erre szórjuk kavicsréteget, így helyezzük rá az edényt, de két téglára is állíthatjuk, hogy a fölösleges víz könnyek eltávozhasson az edényből. Közegnek jó minőségű, semleges kémhatású  pl. Vegasca földkeveréket használjuk. Az öntözést legjobb, ha dréncső biztosítja, amit az edény közepére állítunk, és úgy lapátoljuk körbe a földdel. Ez lehet egy kilyuggatott PVC cső, amelyből minden irányban kifolyik a víz.

uborka edényben

Az edénybe két palántát ültetünk, vagy magot vetünk.

A támrendszer 3-4 tartórúdját ragasztószalaggal kívülről rögzíthetjük az edényhez. Ha egyszerű bambusz növénytámaszt vagy vékonyabb, de rugalmas lecsupaszított ágat használunk, amelynek viszonylag kicsi az átmérője, beleszúrhatjuk az edény talajába. A körbevezetett spárga pótolja a növényhálót. Szintén jól használható a bambusztámasztékra fűzött drótháló vagy műanyag háló. A hajtásokat a középről vezessük a spárgához, hálóhoz.

Ha több konténerben nevelünk, azokat ne tegyük közvetlenül egymás mellé, mert a sűrű térállás kedvez a kórokozó, kártevők terjedésének. Ne feledjük, hogy többszöri, kis vízmennyiséggel öntözzünk. Ha támrendszerre futtatunk, hetente kell a hajtásokat igazítani. A metszésről se feledkezzünk meg.

uborka mulcsozása

Uborka gondozási tippek

Tippek a Kertimagtól. Általános tanácsok, különböző típusú és fajtájú uborkatermesztéshez.

  • Az oldalhajtások nagyobb számban hoznak női virágot, így a főhajtás visszacsípése bővebb termést eredményez az uborkánál.
  • A modern uborkafajták már túlnyomóan beporzás nélkül is hoznak termést.
  • Uborka ne kerüljön fűszerpaprika, burgonya, retek mellé. De vethetjük kukorica, bab, borsó, zeller, káposzta, cékla, hagyma szomszédságába. Továbbá uborka mellé kerülhet kapor, saláta, karalábé.
  • Az uborka keseredését környezeti tényezők fokozhatják (szárazság, hőmérséklet ingadozás, erős napsütés, tápanyag ellátási zavarok). Elkerülése érdekében mindig langyos (nem hideg) vízzel öntözzünk.

Cikk ajánlat: Uborka eltevés nagymama szerintKeserű az uborka?

Burpless saláta uborka hibrid

A peronoszpóra gyakori betegsége a kabakosoknak, ahová az uborka is tartozik. Árusítanak peronoszpóra rezisztens fajtákat, amelyeket nem fertőzi meg a kórokozó. A gomba spórák csírázásához vízre van szükség a növény felületén, ezért az ilyen helyzeteket kerülni kell.

A növény laza szövete növeli a gombafertőzéssel szembeni fogékonyságot, ezért az alábbiakra kell kerülni: a növények túlöntözése, a növény tövének öntözése az esőztető öntözés helyett,  az egyoldalú táplálás, a tápanyagok túladagolása. Laza térállással ültessünk, hogy a szél átjárja a lombozatot. Kórokozó a levelek hátoldalán fejlődött telepekről fertőzik az állományt, ezért ha már megfertőződött a növény, különös figyelemmel kell réztartalmú szerekkel permetezni a levelek hátoldalát.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por