Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?

Mi az oka annak, hogy a paradicsom és a paprika csúcsán világosbarna, vizenyős foltok keletkeznek, amelyek később megbarnulnak vagy megfeketednek, élesen határoltak, enyhén süppednek, és szárazzá válnak?

Bármilyen meglepő az okot a kalciumhiányban kell keresni!

A kalciumhiány, különösen a nálunk is észlelhető klímaváltozás miatt, egyre gyakoribb jelenség a házikertben is. Akkor is fellép, ha meszes a talaj. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Magyarország területének döntő hányada meszes, hiszen a talajok üledékes kőzeteken alakultak ki a Kárpát-medencében, amelynek nagy részét a Pannon tenger borította, a tengerfenékre lesüllyed, elhalt élőlények meszes váza alkotja ezeknek az üledékes kőzeteknek a nagy részét.

kalciumhiány paradicsomon

kalciumhiány paradicsomon. Fotó: caldwell.ces.ncsu.edu

Azonban a kalcium felvételét a száraz talaj, a kánikula gátolja. A kalcium passzívan vándorol a növényben, és minél jobb a növény vízellátottsága, minél többet vizet tud a növény felszívni és elpárologtatni a gázcsere nyílásain (minél intenzívebb a transzspiráció), annál nagyobb mértékű a kalcium növénybe vándorlása. Tehát a kalcium felvételét a szárazság, a kánikula következményeképpen kialakult csökkentett transzspiráció akadályozhatja. A növény zárja a gázcsere nyílásokat, csökkenti a párologtatását, így csökken a transzspiráció mértéke. Ugyanúgy csökken a kalcium felvétel, ha magas a relatív páratartalom (>85%), hiszen ekkor záródnak a gázcserenyílások.

Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Vízőrt, amely segíti a talaj víztartalmának érvényesülését. Biotermesztésben is alkalmazható. Különösen öntözetlen területeken venni nagy hasznát. Nyugodtabban nyaralhatsz is, bár a Vízőr nem végzi el helyetted az öntözést, de, ahogy a neve is mutatja, hosszan őrködik azon, hogy növényeid minél optimálisabb vízellátásban részesüljenek még akkor is, ha nem tudod öntözni őket.

Másik ok a bőséges mikroelem-, a nitrogén- illetve a káliumtrágyázás. A kalciumion (Ca2+) felvételét a többi fém- (kation) és az ammóniumion visszaszoríthatja. Bőséges káliumellátás mellett is visszaszorul a kalciumfelvétel. Tehát, ha tudod, hogy a növényed kálium igényes, mint például a paprika, ne vidd túlzásba a káliumtrágyázást. De ugyanígy óvatosan kell bánni a mikroelemmel történő trágyázással is.

A kalcium hasznosítás mértéke fajtától is függ!

paprika csúcsrothadás

Paprika csúcsrothadás

A hiánytünetek jelentkezésekor a lombozatra kijuttatott kalcium lombtrágya, a hiánytüneteket mérsékelheti.  Kalciumigényes fajták, rossz talaj adottságok ismeretében (pl ha tudod, hogy a kerted talaj savanyú), valamint a megjelenő hiánytünetek esetében adj kalcium lombtrágyát. Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Organit kalciumot, amely biotermesztésben is alkalmazható. Azt azonban tudni kell, hogy a már megjelent tünetek nem orvosolhatók kalcium lombtrágyázással sem.

Ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A tünetek kialakulása előtt, illetve azok fokozódás ellen a  mikor- és makro elemeket is tartalmazó, úgynevezett komplex lombtrágyák segítik a növényeket, hogy a hogy egyensúlyos tápelem ellátásban részesüljön, így csökken a hiánytünetek kialakulásának veszélye. Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Biopajzsot, amely nem csak egyensúlyos tápanyagellátást biztosít, Hanem előnyös változásokat indít be a növényben. Ha a Biopajzsra bízod magad, a növénynek mindenből annyi jut, amennyire szüksége van! Biotermesztésben is alkalmazható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!