Miért esik le az éretlen barack a fáról?

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért esik le az éretlen barack a fáról. Sok oka van.

japán metszőeszközök

Három hullámban történik gyümölcselrúgás

Az első, a tisztuló hullás, a nagyfokú virágkötődés után így szabadul meg a fa nagy mennyiség miatt kinevelhetetlen gyümölcsöktől. Egyébként a virágzás alatti és a sziromhullás utáni virágkötődést a magas hőmérséklet csökkenti.

A második hullási időszak többnyire a nem megfelelő beporzás eredménye, a hűvös, csapadékos, szeles időjárás miatt elmaradt méhek  okozhatják .

A harmadik hullási szakasz közvetlenül gyümölcsérés előtt van, ami az előzőnél kisebb mér­­té­kű, ám olykor ez is számottevő lehet, különösen rovarkártétel esetén a különböző molyok, darazsak, legyek károsítása miatt.

túl sűrűn álló őszibarackok

Túl sűrűn álló őszibarackok.

Hogyan akadályozhatod meg a gyümölcshullást?

A nyárvégén, időben kijuttatott nitrogén hatására tavasszal magasabb lesz a fákban a N-koncentráció. Ez a hajtásnövekedés mellett a gyümölcsfejlődés első, N-igényes szakaszát is segíti., a megfelelő ellátás csökkenti a júniusi gyümölcshullást.

Kálium: a nitrogénnel együtt termésnövelő hatású, a termés minőségének meghatározója. A jó kálium ellátottság segíti a termőrügy-differenciálódását, jobb a virágzás, kevesebb a gyümölcshullás.

Magnézium mennyiségére az őszibarack igényes, hiányára termés csökkenéssel reagál.

Ha sűrű a gyümölcsállás termésritkítást ajánlott végezni az egymás melletti gyümölcsök  3-4 ujjnyi távolságára.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa