Gránátalma kertbe, edénybe

A gránátalma igen régóta ismert gyümölcs, amelyhez sok monda, történet kapcsolódik. Nálunk is egyre népszerűbb, bár az országba kerülő sokféle változatból igazán nehéz kiválasztani a környezetünknek legmegfelelőbbet. Sok probléma adódik a termésképzéssel is. Szerencsére dísznövényként is megállja a helyét, és a termést inkább a boltban vásároljuk meg.

gránátalma az isztambuli bazárban

A gárnátalma (Punica granatum, Punicaceae) a gránátalmafélék családjába tartozik, bár sorolják a füzényfélék (Lythraceae) családjába is. A családban egy nemzetség, és azon belül két faj található: a Himalájától a Balkánig honos Punica garanatum és a Jemenhez tartozó Sotocra szigetvilágban élő P. protopunica.

Gránátalma bemutatása

A nemzetség név Karthágó római nevét jelenti. Innen kerültek Itáliába a legízletesebb gyümölcsök. A sok magvú gyümölcsre utal (granae –magvak) a fajt jelölő tudományos név.

A gránátalma kisméretű (6-10m), dúsan elágazó fa vagy cserje. Két alfaja a P. chlorocarpa (Kaukázus) és a P. porphyrocarpa (Közép-Ázsia). Hosszú életű növény, egyes Versailles-ban fajok kétszáz évet is megéltek. A mi éghajlati körülményeink között lomhullató.  Lombozatát alkotó levelei fényesek, épszélűek, tojásdadok.

Virágai magányosan állnak, vagy ötösével csoportosan fejlődnek. Jellemzői a vastag, vörös csésze 5-8 húsos csészelevéllel, ezekből nyúlinak ki a pöndörödő, vörös, fehér, kétszínű sziromlevelek, amelyek sok porzót rejtenek. Egy növényen porzós és/vagy hímnős virágok fejlődnek. A porzós virágok természetesen nem teremnek. Megjelenhetnek még ún. köztes virágok is. Az ilyen virágokon fejlődik termés, de az a beérés előtt lehullik. Legsikeresebb a termésképzés idegen beporzás esetén.

gránátalma virága

A díszgránátalmák ritkán teremnek. Termésük kicsi, és nem élvezhető.

A gyümölcs felépítése: A maradó csésze karimáját viselő 6-12 cm átmérőjű termés bőrszerű héja az alapján sárgás, mélyrózsaszínű vagy rubinvörös. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld gyümölcsű fajták. A gyümölcshús rekeszes, belül szivacsos, benne zsákocskákban ízletes, zamatos, általában vörös színű lédús magköpeny és benne a mag található. A magvak a gyümölcs összsúlyának 52%-át teszik ki.

A növényről említést tesz az egyiptomi mitológia, az ó-testamentum és a babiloni talmud is. A sivatagi karavánok szomjoltóként vitték magukkal. Iránból az első században került Indiába, Ázsia és Malaysia szárazabb területeire, Indonéziába, és a trópusi Afrikába. A legfontosabb ültetvények Egyiptomban, Kínában, Afganisztánban, Pakisztánban, Bangladesben, Iránban, irakban, Indiában, Burmában, és Szaúd-Arábiában találhatók. Vannak ültetvények Izraelben és a Jordán völgyében is.

Gránátalma gyógyhatásai

A növény gyógyhatásait már régóta ismerik. Hatóanyagai a kéregben 0,5-0,7% piperidin alkaloid pelletierin, pseudo-pelletierin, kb. 25 % hidrolizálható cserzőanyag, terméshéjban kb. 28% cserzőanyag, 34% nyálka-poliszaharid, szaponin (ursolsav, betulinsav), virágban pelargonidin-glikozid, kevés tannin, szitoszterol, a termésben delphinidinglikozid, cukrok, citromsav, egyéb szerves savak és észtereik, vitaminok. A népi gyógyászatban a szárított virágok haematuria (a vizelet vöröses-barnás színeződik), haemoptysis (véres köpet), hasmenés, vérhas, orrvérzés ellen alkalmazták, a diabéteszt gyógyították vele.

Az elmúlt tíz évben a gyümölcs extraktum antioxidáns, gyulladás gátló, rákellenes hatásáról számos tanulmány számolt be. Más kísérletek a keringési rendellenességek bakteriális fertőzések, antibiotikum rezisztencia, az UV sugárzás okozta hámroncsolódás, diabétesz kezelésben találták hatásosnak. De születtek cikkek a női terméketlenség, az Alzheimer kór, az elhízás, a reuma elleni jótékony hatásaira vonatkozóan is. A lista még koránt sem teljes. A gránátalma hatóanyagai a polifenolok, flavonoidok, kondenzált és hidrolizált tanninok. A hidrolizált tanninok 92%-ban felelősek a gránátalma antioxidáns hatásáért. A gránátalma magvak telítetlen zsírsavakat, cukrokat, vitaminokat, poliszacharidokat, polifenolokat és ásványokat tartalmaz, antioxidáns hatása jelentős. A szárított és porított magvakból kinyert olaj többek közt konjugált linolénsav-izomert , a punikasavat, szterolokat tartalmaz.

gránátalma virág és termés

Gránátalma gondozása

A gránátalma alapvetően nem igényes, talajban nem válogat. Kb. – 15 fokig fagytűrő.  Napfényigényes, szárazságtűrő, de az első évben öntözni kell.

A konténerben vásárolt fajtákat legjobb márciusban kiültetni. Az ültetőgödörebe tegyél szervestrágyát. Legjobb, ha bokornak neveled, a tősarjakat hagyd meg.  A dézsában nevelt törpe gránátalmát teleltetni kell, a védett helyre kiültetett gránátalmát is védeni kell a fagyoktól. A friss, kiültetett csemetéket különösen védeni kell a fagyoktól, de a takarására csak tél elején kerüljön sor. Sátor szerűen takard, hogy a talajból sugárzó hő hasznosuljon. Ehhez egy vázat kell készíteni, amit hőszigetelő anyaggal takarsz, ez lehet pokróc, paplan, ezt takard erős fóliával. A rögzítésre figyelj oda, nehogy leessenek a szigetelők vagy elfújja őket a szél. meleg időben a takarást kicsit meg kell bontani, szellőztetni kell. Többször előfordul, hogy a tövig elfagyott növény tavasszal mégis kihajt.

Hazai viszonyok között elég nehéz jól termő gránátalma fajtát találni. Egyes kertészetekben már kaphatók szelekcióval nemesített, viszonylag bőtermő, -20 fokig fagytűrő fajták. Figyelj arra, is hogy ne díszfajtákat vegyél, ha azt szeretnéd, hogy teremjen. Erről az eladótól kell felvilágosítást kérni.

Magról vethető, vagy hajtásdugvánnyal szaporítható. Az erős magoncok májusban ültethetők ki. Öt éves korban fordul termőre.

Törpe gránátalma

gránátalma bonsai

Hazai körülmények között sikerrel tartható a maximum 1 méterre növő, termő Punica garanatum ’Nana’. A Csendes óceán partvidékén őshonos, ahol sövényként nevelik. A duplavirágú Nana plena steril, a szintén dupla-, narancssárga virágú P. granatum ‘Nana Emperor’ rubin vörös, nagyon mutatós termést hoz.

A törpe gránátalma kompakt megjelenésű, ősszel bronzosra színeződnek a levelei. Júliustól virágzik, szinte a fagyokig hozza meseszép virágait és gyümölcseit. A gyümölcsök kb. 5 cm átmérőjűek, ehetők, ha teljesen beérnek. Kertbe védett helyre ültethető. Mérsékelten fagyálló (- 10 fok). Apró gyümölcsei ugyanolyan ízűek, és hatékonyak, mint a nagy gyümölcsű fajtáké. Ennek ellenére inkább dísznövényként funkcionál, hiszen a termés húsa nem túl vastag, a termésben a mag dominál. Jól szárítható termései helyet kaphatnak a karácsonyi dekorációkban.

Napos, meleg helyre, lehetőleg déli fal elé ültesd. Csemete korában érdemes lombbal vagy kukoricaszárral takarni vagy a már említett módok sátorral védeni. Szárazságtűrő. Metszés nem szükséges, csak az estlegesen elszáradó ágrészek eltávolítása. Ha dézsás növényként tartod, mély edényt válassz számára és 5-10 fokon teleltesd. Ha kísérletező kedvű vagy, az év bármely szakában vetheted edénybe. Közepesen nedves, meleg, világos helyen csíráztasd. Kétévente ültesd át. Tavasszal egy alkalommal kaphat lassan ható műtrágyát. Ingen kedvelt bonsai növény.

Díszgránátalma

Sokfelé találkozni nem termő, csak virágzó gránátalmával, szegfűfanéven is emlegetik. A gránátalma fényes zöld lombjával és virágaival egzotikus dísze lehet a kertnek. Sok teltvirágú fajta van forgalomban.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák