Esőztető öntözés és egyéb öntözési módok házilag

A leggazdaságosabb öntözési lehetőségek hobbikertészeknek.

Öntözés lyuggatott tömlővel

öntözés kilyuggatott tömlővel

Öntözés kilyuggatott tömlővel.

Nagyon hasznos, és egyszerű megoldás, ha a növények közé vízcsaphoz csatlakoztatott, szabad végén elkötött tömlőt, még inkább fóliahurkát fektetünk, amelyet a növények térállásának megfelelően, és sűrűséggel kilyuggatunk tűvel vagy apró szeggel. Ily módon többé-kevésbé nyitott vízcsap állásnál vékony sugarakban, még inkább cseppenként, de folyamatosan áramolhat ki a víz a növények töve közelében. Ez jó olyan víznyomás esetében is, ami a szórófejet már nem működtetné.

Fűfelületek öntözése

fűfelület öntözése

Fűfelület öntözése.

A felüdítő esőztető öntözéstől eltekintve egy-egy négyzetméternyi fűfelületre alkalmanként 10-15 liter víznél kiöntözni nem tanácsos, már csak a nagy arányú párolgási veszteség miatt sem. Ennek megfelelően, egy órán át, körülbelül 10-15 mm-nyi, vagyis négyzetméterenként ennyi liternyi, homokon még egytized literrel több, víz kiöntözése a kedvező. Ja, ha tudjuk, hogy a szokásos méretű víztömlők percenkénti vízkibocsájtása, normális, városi vízvezetéki nyomásnál, teljesen nyitott csapállás mellet, kb. 25 liter. Legcélszerűbb a permetszerű öntözés, a tömlőre csatlakoztatható szórófejjel. A szórófej átállítására, illetve a áthelyezésére két-három óránként kerülhet sor. Ennyi idő szükséges ugyanis, hogy a szórófej legkevesebb 3-4 méteres hatósugarán belül, legalább megközelítőleg elegendő víz jusson egy-egy négyzetméternyi felületre.

A vízhiány egyébként könnyen felismerhető: az élénkzöld színű gyep levelei kékes szürkére váltanak. Az ilyen fűfelületen a lábnyom sokáig megmarad, ellentétben a duzzadt füvekével, ruganyosak, és a lábnyom helyén legfeljebb néhány órán belül már kiegyenesednek.

Fás növények öntözése

gyűrűs faöntöző rendszer

Tömlőhöz csatlakoztatható gyűrűs faöntöző rendszer. A vizet kifelé spricceli a koronacsurgóhoz.

A mélyebben gyökerező fás növények ritkábban, de 50-80 mm-es, azaz 50-80 liter négyzetméter vízadagokkal öntözhetők jól. A vizet pedig közvetlenül a tövekhez kell kijuttatni. Bármilyen mélyen is gyökeresednek, nyaranta legalább egy-két alkalommal megkívánják az ilyen vízadagokkal történő öntözést. Ez alól legfeljebb a szárazságtűrők kivételek, mint amilyen a tamariska, -cserje, virágoskőris. Ahol gyep, vagy másféle talajtakaró növény veszi körül a fákat, bokrokat, rózsatöveket, ott általában valamivel kevesebb vízzel öntözzünk, amikor is a gyepet illetve a többi növényt is öntözzük. Különösen száraz időben, továbbá az új telepítésű bokrokat, fákat, rózsatöveket öntözzük meg mindenképpen, éspedig tövenként legalább 10 liternyi vízzel. Ezt a szőlő is meghálálja, de ugyanez vonatkozik az örökzöldekre is.

faöntöző zsák

A kertlap Kertészeti Áruházban megvásárolható faöntöző zsák a talajt fokozatosan, mélységében nedvesíti át, lehetővé téve, hogy a gyökerek mélyebbre hatoljanak, és gazdaságosabb, egészségesebb vízhasznosulást érjünk el. Csökkenti az öntözéssel egyébként gyakran kialakuló felszín irányában történő gyökérnövekedést, megóvva a fát a talajból való kifordulástól pl. szél hatására.

Ezt biztosan ne tedd!

Ne akarj esőztető öntözéssel öntözni egyidejűleg gyepet, fát, cserjét. Az utóbbiak nagyobb vízigényűek, gyökereik mélyebbre nyúlnak, ezért hosszabban kell öntözni őket. Az esőztető öntözés helyett pedig sokkal megfelelőbb számukra, ha a növények tövét öntözöd illetve csöpögtető öntözést használsz. Különösen hasznos az izzadó tömlők használata. ezzel, különösen nyári melegben elkerülheted a levelek hideg vizes stresszelését, és a vízcseppek lencseként működő fényfókuszáló hatásának köszönhetően azt, hogy a leveleket a napsugarak megégessék a leveleket. Így elkerülheted a fertőző gombaspórák fölverődését is.

Aki mégis megkísérli, hogy egyazon öntözőrendszerrel elintézi kertje aktuális öntözését, tudnia kell, hogy a fás növények gyökérzónájába valószínűleg nem juttat vizet. Ugyanis a gyepnek elegendő mennyiségű víz nem nedvesíti át a mélyebb zónákat. Így előfordul az egyébként mélyen gyökerező növényeknél, hogy a rendszeresen öntözéssel benedvesített zónában maradnak, nem hatolnak mélyebbre. Ezért egy esetleges nagyobb szélroham egy sekélyen gyökerező fát kidönthet.

Az esőztető öntözést kerüld a konyhakertben, nem mulcsozott ágyásban. Legmegfelelőbb, ha a növények tövét öntözöd. Így elkerülöd a felverődést. Ellenkező esetben talaj felszínén lesben álló gombákat esőztető öntözéssel egyenesen a megfertőzni kívánt növényre küldöd.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás