Szedjünk levendulát

A virágzó levendula édeskésen aromás illata belengi a kertet. Tudvalévő, hogy elvirágzáskor a leveles szárig vissza kell vágni a levendulát, hogy továbbra is megtartsa szép, kompakt formáját. És, ha a friss virágát szeretnénk gyűjteni? Mi a teendő?

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

cipruska-levendula

Levendula tavaszi megújítása

Az elhanyagolt levendulabokrot tavasszal, jóval virágzás előtt kell visszavágni, amikor a friss hajtások éppen kezdenek megjelenni. Olyan mélyen vágjunk, ahol még látjuk megjelenni a friss hajtásokat. Egyes kerti változatok teljesen jól látható módon alulról is megújulnak. Ezekkel nincs gond, mert szinte a talajszintig visszavághatók.

De az elfásodott, felkopaszodott levendulabokor sajnos csak addig vágható vissza, ameddig még új hajtások kukucskálnak ki belőle. Ha az ilyen bokrokat talajszintig visszavágjuk, akkor egyben ki is dobtuk őket. Legalábbis hajtani többé nem fognak. Sajnos az elkeserítően felkopaszodott bokroktól meg kell szabadulni. Persze a galamblelkűek őket is visszametszhetik, legfeljebb el kell viselniük, hogy a száraz, göcsörtös szárak tetején növő csutkák nem a legszebb látványt nyújtják.

Cikk ajánlat: Levendula termesztése; Tihanyi levendulás

tihanyi levendulás

Levendulaaratás

Akinek több levendulabokra van, és a kertjében is szeretne gyönyörködni virágaiban, a már teljes virágzásban lévő francia levendula bokrokról illetve a bimbóban lévő angol levendula bokrokról begyűjthet magának is virágokat, amiket aztán vagy megszárít, és egész évben elfoglalja magát különböző kézműves tevékenységekkel, vagy amúgy frissen használja fel őket. A levendulavirágzatot az első levélpárral együtt gyűjtsük be! De, ha sok a levendulánk, ne száranként bajlódjuk a virágszedéssel! Jó megoldás, hogy csokorba összefogjuk a virágokat, és kb. a levélszint magasságában egyet suhintunk a sarlóval. Máris összeszedtünk egy csokorra valót.

Friss levendulavirág felhasználása

Legelsőként is a vázában, víz nélkül hagyjunk egy csokrot megszáradni. Addig is illatosítja a lakás és látványnak sem utolsó. Otthonunkban több helyen is használhatjuk, így szinte mindenütt élvezhetjük illatát. Ne feledjük, hogy a fenséges illatú levendulacsokor nem csak szemet gyönyörködtető látvány, hanem a belőle felszabaduló illóolaj nyugtató hatású! Amikor már hullik, szemetel, és az illata sem a régi, akkor megszabadulhatunk tőle. Következő cikkünkben több tippet olvashat a friss levendulavirág felhasználásával kapcsolatban.

levágott levendula virágzat

Levendulavirág szárítása

A levágott virágzatot legföljebb 40 C-on, de inkább az alatt,  árnyékos helyen szárítsuk. A szárítás helye lehet a padlásfeljáró vagy a spájz is. Két dologra kell nagyon odafigyelni. Ne legyen a környezet párás, mart akkor a virágok berohadnak, megpenészednek, és ne érje őket fény. A fényben kifakulnak, az illóolaj tartalmuk elvész. A szárításhoz kis csokrokat alkossunk, amelyek összefogva, fejjel lefelé lógatva felkötünk. A csokornyi virágos hajtást fogjuk össze gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítjük. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítjük a csokrot.

2-3 hét elmúltával a megszáradt levendulacsokrokat lefosztjuk, legegyszerűbben kiterített újságpapírra rázogatva, a lehullott virágokat pedig jól zárható üvegbe gyűjthetjük. Ha továbbra is szeretnénk élvezni a levendulaillatot, néhány befőttesüveg fedelére fúrjunk apró lyukakat, és  tiszta ruhával kössük le. Ezzel az üveggel díszíthetünk például a konyhában.

levendula szárítása

A szárított levendulavirággal a következő évi betakarításig lesz elegendő drogunk a fürdővizünkbe, ajándékba készíthető álom-és illatpárnába, sőt molyriasztóként a szekrényünkbe is. Néhány tippet olvashat a levendulavirág felhasználásáról a következő cikkünkben: Levendula a háztartásban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa