Burgonyabogár

A burgonya egyik legveszélyesebb lombkártevője burgonyabogár. Először 1947. július 19-én tűnt fel a szigetközi Héderváron, amely esemény emlékére nem csak szobrot állítottak, hanem dokumentum film is készült is készült róla az alábbi címmel: “Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon“. Az 1997-ben felállított szobor egyébként nem a kártevő iránti tiszteletet fejezi ki, hanem a szervezett növényvédelmet szimbolizálja.

Krumplibogárral támadtak a hidegháborúban

burgonyabogár és lárvái

Burgonyabogár bemutatása

A kétnemzedékes rovar kifejlett alakja (imágója) a talajban telel át, ahonnan március és június között jön elő. Vándorlásba kezd, közben kóstolgat, táplálkozik az útjába eső növényeken. Párzása után a krumplira illetve bizonyos gyomok levelének fonákjára teszi le tojáscsomóit, majd augusztustól visszabújik a talajba, áttelelni. A lárva 3 – 4 héttel később a harmadik vedlése után (tehát a 4. lárvastádiumban) a talajba vonul bábozódni.

Innen indul a második, a nyári nemzedék, mely kb. június közepétől jelenik meg. A nőstények egy része tojásrakás nélkül egyből visszabújik telelni, míg a többiek lepetéznek, és csak ezután követik a társaikat. A tojásokból kikelő nyári nemzedék augusztusra-szeptemberre kifejlődő ivarérett egyedei utódok nélkül szintén a talajba bújnak, velük is csak jövőre találkozunk. Lehet, hogy épp az anyjuk mellett várják a tavaszt. A bogarak tehát hosszú életűek ezért a két nemzedék egybeolvad (pl. anyja és lánya akár egyszerre is petézhet.).

burgonyabogár kártétele

Burgonyabogár elleni védekezés

A burgonyabogár a burgonyán kívül a tojásgyümölcsön és a paradicsomon is okozhat károkat.

Biológiai védekezés

A burgonyabogár tetem présnedv jelentős riasztó hatást fejt ki, elsősorban az imágókra. A présnedv elkészítésének receptje Rabi Adrienn – dr. Roszík Péter cikkében található (lásd. forrás megjelölés): 110-120 db bogarat gyűjtöttünk össze kézzel a levélzetről. A bogarakat mozsárban összezúztuk és 1:1 arányban vízzel hígítottuk. Az oldatot leszűrve, kézi permetezővel a burgonya lombozatára juttattuk. A permetlé sűrűbb részét, melyet már nem tudtunk a permetezővel kijuttatni, ecsettel vittük fel a levélzetre.

További védekezési ajánlatuk:

  • Agrotechnikai módszerek: vetőgumó előcsíráztatása, megfelelő izolációs távolság betartása, burgonya sorköz takarása szalma mulccsal vagy fóliával, növénytársítás fokhagymával, zöldbabbal, tormával, kaporral.
  • Fizikai, mechanikai védekezés: bogárfogó árok kialakítása, bogarak begyűjtése bogárgyűjtő gépekkel.

További lehetőségek: védekezés a talajban telelő egyedek miatt a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával, a padlizsántövek csalogató hatásával és a tojáscsomók, lárvák összegyűjtésével. A padlizsánt még a krumplinál is jobban szereti, néhány tővel kicsalogathatjuk a bokrok közül a bogarakat.

szalma mulcsban nevelt burgonya

Vegyszeres védekezés

Az Actara II. kategóriába sorolása után jelenleg a következő III.kategóriások engedélyezettek: a „Mospilan”, MAtch, és a „bioszer” Novodor FC melynek az előírt felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. (A szerjegyzékben található jelölése „nk”, azaz nincs korlátozva.).

Nagyon kicsi a választék! Ez azért is aggasztó, mert a rovarok gyorsan megszokják a rovarölő szereket, de a szűkös kínálat miatt nehéz váltani! Különben sem tudnánk egyetlen permetezéssel megszabadulni tőlük, mert együtt él az összes fejlődési alakja. Az első kezelés az éppen kikelő lárvák ellen javasolt. A permetezést 8-10 nap szünettel ajánlott megismételni.

Kicsit részletesebben a Novodorról

Hatóanyaga: 3,0% aktív Bacillus thuringiensis var. tenebroinis. A készítmény a fiatal lárvák ellen hatékony, ezért a kezelést a lárvakelés kezdetén kell elvégezni. Elhúzódó lárvakelés esetén a permetezést 7-10 nap múlva ajánlatos megismételni. Ugyancsak ismételt permetezés javasolt, ha az I. nemzedék lárvái elleni első védekezés a burgonya levélfelületének kezdeti, erőteljes növekedési szakaszára esik. Sok L3-L4 fejlettségű lárvát is tartalmazó, vegyes korú lárvanépesség, valamint kifejlett bogarak ellen a készítmény használata nem javasolt. A permetlé mennyiségét a kezelt növény lombozatának nagyságától függően kell meghatározni.
Házikerti felhasználás: Erőteljes felrázás után 40 ml NOVODOR® FC 10 liter vízhez (mérőkupak a dobozban).

Burgonya

Forrás:

Rabi Adrienn – dr. Roszík Péter: Burgonyabogár elleni védekezési lehetőségek a biogazdálkodásban
Zsigó György 2014. évi. 15. felhívás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa