Burgonyabogár

A burgonya egyik legveszélyesebb lombkártevője burgonyabogár. Először 1947. július 19-én tűnt fel a szigetközi Héderváron, amely esemény emlékére nem csak szobrot állítottak, hanem dokumentum film is készült is készült róla az alábbi címmel: “Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon“. Az 1997-ben felállított szobor egyébként nem a kártevő iránti tiszteletet fejezi ki, hanem a szervezett növényvédelmet szimbolizálja.

Krumplibogárral támadtak a hidegháborúban

burgonyabogár és lárvái

Burgonyabogár bemutatása

A kétnemzedékes rovar kifejlett alakja (imágója) a talajban telel át, ahonnan március és június között jön elő. Vándorlásba kezd, közben kóstolgat, táplálkozik az útjába eső növényeken. Párzása után a krumplira illetve bizonyos gyomok levelének fonákjára teszi le tojáscsomóit, majd augusztustól visszabújik a talajba, áttelelni. A lárva 3 – 4 héttel később a harmadik vedlése után (tehát a 4. lárvastádiumban) a talajba vonul bábozódni.

Innen indul a második, a nyári nemzedék, mely kb. június közepétől jelenik meg. A nőstények egy része tojásrakás nélkül egyből visszabújik telelni, míg a többiek lepetéznek, és csak ezután követik a társaikat. A tojásokból kikelő nyári nemzedék augusztusra-szeptemberre kifejlődő ivarérett egyedei utódok nélkül szintén a talajba bújnak, velük is csak jövőre találkozunk. Lehet, hogy épp az anyjuk mellett várják a tavaszt. A bogarak tehát hosszú életűek ezért a két nemzedék egybeolvad (pl. anyja és lánya akár egyszerre is petézhet.).

burgonyabogár kártétele

Burgonyabogár elleni védekezés

Biológiai védekezés

A burgonyabogár tetem présnedv jelentős riasztó hatást fejt ki, elsősorban az imágókra. A présnedv elkészítésének receptje Rabi Adrienn – dr. Roszík Péter cikkében található (lásd. forrás megjelölés): 110-120 db bogarat gyűjtöttünk össze kézzel a levélzetről. A bogarakat mozsárban összezúztuk és 1:1 arányban vízzel hígítottuk. Az oldatot leszűrve, kézi permetezővel a burgonya lombozatára juttattuk. A permetlé sűrűbb részét, melyet már nem tudtunk a permetezővel kijuttatni, ecsettel vittük fel a levélzetre.

További védekezési ajánlatuk:

  • Agrotechnikai módszerek: vetőgumó előcsíráztatása, megfelelő izolációs távolság betartása, burgonya sorköz takarása szalma mulccsal vagy fóliával, növénytársítás fokhagymával, zöldbabbal, tormával, kaporral.
  • Fizikai, mechanikai védekezés: bogárfogó árok kialakítása, bogarak begyűjtése bogárgyűjtő gépekkel.

További lehetőségek: védekezés a talajban telelő egyedek miatt a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával, a padlizsántövek csalogató hatásával és a tojáscsomók, lárvák összegyűjtésével. A padlizsánt még a krumplinál is jobban szereti, néhány tővel kicsalogathatjuk a bokrok közül a bogarakat.

Vegyszeres védekezés

Az Actara II. kategóriába sorolása után jelenleg a következő III.kategóriások engedélyezettek: a „Mospilanok”és a „bioszer” Novodor FC melynek az előírt felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. (A szerjegyzékben található jelölése „nk”, azaz nincs korlátozva.) Az Axoris rovarölő permet és öntözőszer, melyet még dísznövények beöntözésére is használhatjuk. (A Match 050 EC már csak zárt térben engedélyezett.) Nagyon kicsi a választék! Ez azért is aggasztó, mert a rovarok gyorsan megszokják a rovarölő szereket, de a szűkös kínálat miatt nem tudunk váltani! Különben sem tudnánk egyetlen permetezéssel megszabadulni tőlük, mert együtt él az összes fejlődési alakja.

Burgonya

Forrás:

Rabi Adrienn – dr. Roszík Péter: Burgonyabogár elleni védekezési lehetőségek a biogazdálkodásban
Zsigó György 2014. évi. 15. felhívás

szalma mulcsban nevelt burgonya

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!