Hét csúcs trükk, amit kipróbálhatsz a kertben!


Próbálj ki hét csúcs trükköt, hogy megszabadulj néhány kártevőtől, és könnyebben elvégezhess néhány kerti feladatot. A házikerti teendők sorában nem árt mások meggyőző tapasztalataira hagyatkozni. Íme, hét trükk, amivel kibővítheted a repertoárt:

Húzz harisnyanadrágot a káposztafélékre, tökfélékre!

Húzz harisnyanadrágot a káposztafejre, hogy megkíméld őket a kártevők támadásától! Amikor a fejesedni kezd, bujtasd harisnyába a fejes káposztát, brokkolit, karfiolt, tökfélék vagy a padlizsán termését. A harisnyanadrág minden kártevőt távol tart, még a rettegett csigát is, és a növény egészségesen fejlődhet kedve szerint. Szőlőre, puhára érő termésekre nem ajánljuk.

Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz célzottan erre a célra kifejlesztett termésvédő hálót! Vásárlói visszajelzés alapján szőlőfürtre, darazsak ellen kifejezetten ajánljuk.

dinnye harisnyában

Ültess össze paradicsomot bazsalikommal!

A bazsalikom nem csupán a mediterrán konyhán kölcsönöz jobb ízt a paradicsomnak. Csodás a végeredmény, ha a kertből frissen szedett bazsalikommal és paradicsommal készíted el az olasz makarónit. Kár, hogy a friss mozzarella nem terem mellettük. A bazsalikom hatóanyagai távol tartják a dohányszendert, elrettenti a liszteskét és a levéltetveket is.

ízjavító hatású paradicsom-bazsalikom összeültetés

Ízjavító hatású paradicsom-bazsalikom összeültetés

Gondolj arra is, hogy a bazsalikom szúnyogriasztó. Csak szedj pár szálat a kertedből, tedd az éjjeliszekrényedre állított pohár vízbe. Máris nyugodtan telik az éjszakád.

Vedd körbe a kertet csípős paprikával!

A csípős chili paprika lángra gyújtja az ízlelőbimbókat, és segít távol tartani a kártevőket. Egy szomszéd évek óta a legerősebb paprika fajtákat ülteti a konyhakertje szélső soraiba, mintegy „tűzgyűrűvel” körülvéve a növényeket, és lássatok csudát, bár a levélrágások gyakoriak a kertjében, a paprikák gyűrűjébe zárt növényeken ilyesminek nyoma sincs. Ha nem hiszed, próbáld ki!

Tartsd távol a csigákat!

Végy egy guriga WC-papírt, és máris kitörölheted vele a csigaproblémát! De félre a tréfát! A csigától féltett növény köré két fél WC papír gurigából gallért készíthetsz, és a csigák, hernyók támadását kivédheted, méghozzá pénz ráfordítás nélkül. A guriga pedig, ha betöltötte feladatát, lebomlik.

Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz öko mulcs korongot, 100% szűz gyapjú (50 cm átmérő, 5 mm vastag), amely segít távol tartani a csigákat, nem ázik szét, mint a WC papír guriga, és még sok egyéb haszna van. Cikk ajánlat: Hatékony mulcsozás; Meztelen csiga

Készíts ültető gödröt karólyuk ásóval!

A Négy ötlet zöldségültetéshez című cikkünkben már írtunk a karólyuk ásóról: A jól előkészített, ősszel már fellazított talajba, emelt ágyásban, dombágyásban a karólyuk ásó vagy kézi talajfúró segítségével is gödröt készíthetünk palántáinknak, megkímélve magunkat a görnyedéstől, talajemelgetéstől.

talajfúró

Talajfúró

Alkalmazd a kertben a sokoldalú fokhagymát!

A fokhagyma a konyhakert Jolly Jokere. A hagymások hagymáival együtt ültetve távol tartja a hagymarágcsáló kártevőket. De nem csak ebben jeleskedik. Remek rovarriasztó permetszer. Erről többet írunk a Fokhagyma című cikkünkbe.

Trükközz a kertben tojáshéjjal!

Bár talajaink többsége meszes, előfordulhatnak savanyúbb, mészhiányos területek. Ahogy a Talajjavítás házilag című cikkünkben írjuk, a lúgos talajra tömény ecetet cseppentve erős pezsgést figyelhetünk meg. A pezsgés erőssége a lúgosság mértékére utal. Amikor nincs pezsgés, akkor folyamodhatsz a tojáshéjhoz. Még kiültetés alkalmával minden ültető gödörbe szórj egy marék porrá tört tojáshéjat. Ha tojáshéjat a talajfelszínre szórsz, megfékezheted a csigákat. Ha már betöltötte feladatát, szedd fel, és dobd a komposztba!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák