Rebarbara a vegyszermentes kertészkedésben

Hitted volna, hogy míg a rebarbara levélnyelét a konyhában használhatod fel, addig a levelét a konyha helyett a konyhakertben hasznosíthatod?

rebarbara

A rebarbara őshazája Ázsiában, Kína és Tibet határvidékén található, a magas hegységekben honos. A Rheum nemzetség fajai eltérő mennyiségben antrakinon származékokat tartalmaznak, melyeket egyéb, nem kívánatos anyagok is kísérhetnek. Egyes fajokat (Rheum rhabarbarum, Rheum rhaponticum) élelemnövényként termesztenek (a levélnyél lekvárok, befőttek, saláták alapanyaga).

Rebarbara a kiskertben

A rebarbara napra vagy félárnyékba való. A rebarbara ágyás igazán különleges. A vöröses levélnyelek, ahogy előbukkannak az óriási lombozat alól, teszik rendkívül mutatóssá ezt a konyhakerti zöldségnövényt. Szokás a virágát kitörögetni, hiszen ez a nyél és a lomb rovására fejlődik. És, mint tudjuk a nyelet fogyasztjuk, és a levelet is felhasználjuk, ahogy hamarosan kiderül. Azonban hagyhatsz mutatóban egy-két virágzatot, amiről magot foghatsz. A rebarbara mag rövid ideig csírázóképes. Ősszel vesd el, a palántát pedig ne tavasszal, hanem egy év múlva ültesd ki végleges helyére  addig edényben nevelheted. A rebarbara remekül szaporítható tőosztással is.

Jutka mama bemutatja, hogy készíts rebarbarából biolevet:

.Ha a kerti munkában kimelegedsz, csak törj ki egy levélnyelet, és rágcsáld el. Remek szomjoltó. Nyáron azonban magas az oxálsav tartalma, ezért csínján fogyaszd! Az ázsiai népek ma is ezt csinálják, ha éppen vízszűkében vannak.

Bár a rebarbara levélnyele közkedvelt zöldség, nem mondhatod ezt el a leveléről, amelynek oxálsav tartalma miatt fogyasztása kevésbé ajánlott. Bár több helyen párolják, és fogyasztják. Minden esetre módjával fogyaszd!

Leggyorsabban rebarbara kompót készülhet belőle.

Jutka mama rebarbara kompótja

A rebarbara nyeleket kézzel letöröm a bokor aljából. Nem késsel vágom, mert megsértem a törzsön lévő rügyeket! Egy bokorról egyszerre 2-3 levélnél többet ne szedjünk le. Ezutá2019n már késsel levágom a levelet és a végét a levélnyélnek, a nyélről lehúzom a külső réteget, majd 1 cm-es darabokra vágom. Egy személyre 1 levélnyelet számolunk. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy bőven ellepje, hozzáteszek 5 dkg cukrot, fél vaniliarudat hosszában felvágva, egy karika citromot, egy fahéjrudacskát és forrástól számítva 5 percig főzöm. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Rebarbara levél főzete

rebarbaralevél főzése

Rebarbara levélfőzet

A rebarabaralevél  főzetét felhasználhatod tetvek, de egyéb kártevők ellen is, pl. atkák vagy hagymalégy ellen. Hetente többször, akár naponta is permetezhetsz vele. Nincs különösebb előírás az elkészítésre vonatkozóan. 15-20 dkg friss levelet tégy egy lábosba, töltsd fel 3 liter patakvízzel, forrásvízzel, kútvízzel vagy esővízzel. Forrald negyed órát, hagyd kihűlni, szűrd le, tégy bele egy evőkanál mosogatószert, hogy segítsd a nedvesítőképességét, és már permetezhetsz is!

A rebarbarát hozzáadhatod csalánhoz is. Áztathatod őket együtt. Az ázalékot nem kell hígítani. A permetezést olyan gyakran végezheted, amennyire gyakran tudod.

A rebarbara pedig megvédi a káposztát a gyökerét a pusztító golyvával szemben.

A rebarbara a bársonyvirág mellett a csigák kiváló gyűjtőnövénye.

permetezés rebarbafőzetel

Permetezés rebarbarafőzettel hagymalégy ellen.

További fontos információk a rebarbaráról: Rebarbara

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por