Lisztharmat szőlőn

Ha támad a lisztharmat! Ha valaki beengedte a gombát a fürtökbe, és a virágzás környékén hagyott ki egy-két permetezést, annak nem biztos, hogy lesz termése.

A szőlőlisztharmat betegség tüneteit így jellemzi Jókai Mór: „A szőlőszemek piszkos hamuszint vesznek fel, egyes bogyó felreped, s a szőlőmag kiduzzad belőle. Az a hamuszínű por az ezernyi apró gomba, mely gyökerét a bogyó héjába fúrja, s annak nedvét kiszívja. Ha letöröljük, a szőlőszem héja alatta gesztenyeszínű, s olyan kemény is, mint a gesztenye héja. Ha kifejlettebb korában lepi meg a szőlőfürtöt, akkor az megtöpped, olyan lesz, mint a mazsola-szőlő, csakhogy savanyúbb az ecetnél. A lisztharmatos szőlőből bort nem lehet szűrni.”

A szőlő lisztharmat (Plasmopara viticola) minden évben jelentkező, nehezen leküzdhető betegség. Fertőzött szőlővesszőkkel hurcolták be Európába, először 1847-ben Angliában figyelték meg, majd hamarosan egész Európában elterjedt.
A kórokozó a növény levelein, a színén és a fonákán is, hajtásszárán és bogyóin is élősködik a bőrszöveten. Nevét a lisztszerű, matt, penész illatú bevonatról kapta, amit a növények levelein képez. Erős fertőzéskor a levelek összepöndörödnek, le is hullanak. Június közepétől augusztusig járvány szerűen terjed. A meghatározó fertőző, áttelelő képlet a növény felületén képződött kleisztothécium (ivaros alak), amelyet a hideg tél sem tud elpusztítani. 25-30 0C-os levegő hőmérséklet és az 50%-os relatív páratartalom az optimális a lisztharmat–gomba fejlődésének.

lisztharmat fertőzési folyamata

Forrás: Kuczmog Anett: Lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciával kapcsolt RAPD markerek jellemzése, diplomamunka. PTE TTK Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék, 2006.

A gomba bárhol be tud hatolni a zöld növényi részekbe. Tavasszal a rügyekben áttelelő gomba fonál, a hifa, szinte együtt fejlődik a levéllel és a hajtással. A primer fertőződésű hajtások levelein felületi hifák hálóján nagy számban konídiumok képződnek és azok a szőlő valamennyi zöld növényi részét, így a virágot is fertőzhetik. A leveleken kezdetben kevésbé feltűnő sárgászöld foltok jelennek meg, majd a gomba fejlődésének előrehaladtával finom lisztes bevonat válik láthatóvá. A szürkésfehér bevonat a gombafonalak, vagyis a hifák tömege a micélium, és azon fejlődő konídiumtartók, konídiumok. Később, nyár végén, a bevonaton apró pontok jelennek meg. A fertőzött levél asszimilációja csökken, megszárad, és korai levélhullás fokozza a kárt. Az enyhébb fertőzéskor a bogyók felülete hálózatosan parásodott rajzolatot mutat. Erős fertőzés esetén a levelek világoszöld színűvé válnak, majd megsárgulnak, végül elhalnak. A fertőzött virágok nem kötődnek, lehullanak. Amennyiben a lisztharmatfertőzés nem pusztította el a virágokat, a kórokozó a fejlődő zöld bogyókat fertőzi. A gomba a felületen telepszik meg, és tapadókorongok szívják ki a tápanyagot. A már kötődött bogyók fertőződésük esetén is tovább fejlődnek. A bogyón és a fürtkocsányon szürkésfehér, koszosnak, porosnak látszó, lisztharmatos bevonat, gombatelep van, a bőrszövet elparásodik, nem növekszik megfelelően, és a bogyó héja felreped, sérves lesz. A sérves bogyón kilátszanak a magok, de a bogyó húsa nem barnul meg, zöld marad. Zsendülésekor már nem tud támadni a lisztharmat, nem bír a bogyók megvastagodott bőrszövetével.

lisztharmat szőlőn

Forrás: greeneconet.eu

Az egyik legbiztosabb védekezési mód a lisztharmat–toleráns fajták telepítése. Interspecifikus keresztezéses nemesítéssel létrehozott rezisztens fajták:Bianca, Zalagyöngye, Viktória gyöngye, Göcseji zamatos, Pölöskei muskotály, Medina, Palatina, stb.

Vegyszermentes kertbe: Szódabikarbónával a lisztharmat ellen

Akiknél még lehetséges, a fajtától függően védekezzen magasabb dózisokkal és sűrűbb fordulókkal. Kontakt kén + felszívódó szer kombinációval. Az engedélyezett szerek közül a Quadris, a Cabrio Top, a Chorus 50 WG, a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC használható. Zsigó György a Cabrio Topot ajánlja, de 35 nap az egészségügyi várakozási ideje.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!