Hatékony mulcsozás

Természetes körülmények között a talajt mindig borítja valami, az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű védi. Ezt a példát követjük, mi is a mulcsozással.  – Javasolja Jutka mama, Biokertész Tanfolyamunk szakembere.

A mulcsozás talajtakarást jelent. A mulcs olyan réteg, amellyel a talajt lefedik a növények körül. A mulcsozás számos előnyéről itt olvashatsz.

élő gyepmulcs

Gyepesített sorközök, a mulcsozás egy válfaja az élő mulcs.

Mivel takarjuk a talajt?

A mulcs anyaga lehet mesterséges, úgymint nem lebomló műanyag fóliák (fekete, átlátszó, színes), biológiai úton lebomló fóliák, papír (pl. újrahasznosított csomagolópapír), agroszövet (polipropilén szövet). A fóliamulcsozást mi kevésbé szeretjük, mert a levegőtlenség miatt a nő befülledés veszélye. További információk: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben.

Vagy lehet természetes anyag: gyommag mentes fűkaszálék, lomb, szalma, forgács, kéreg, kőzúzalék stb. További információk: Szalma mulcs, Mire használhatjuk a kaszálékot? Egy harmadik lehetőség az úgynevezett élőmulcs, ahol a talajtakaró felületet élő növények adják, pl. zöldtrágya növények, gyep, spenót stb. szénát használj a sorokban, míg a sorközöket lehet szalmával is mulcsozni. A lényeg, hogy a mulcs vastagsága ne haladja meg az 5 cm vastagságot, mert a vastag mulcs berohadhat. Ezeket a típusú mulcsokat a viszonylag gyors bomlás miatt folyamatosan pótolni kell. Kéregmulcsot ne használj zöldségeskertbe.

További információk: Szerves talajtakarók télre, A mustár mint köztes növény.

szalmával takart sorok

Szalmával takart sorok

Mire jó a mulcs?

A mulcs csökkenti a talajeróziót, aktívvá teszi a talajéletet. Fő szerepe a gyomok távol tartása, a víz megtartása, a párologtatás csökkentése, a hőszigetelés, azaz a túlmelegedés vagy a hirtelen lehűlés elleni védelem. Hátrányaként szokták említeni, hogy megbújhatnak alatta a kártevők, meztelencsigák. Egyrészt a meztelencsigák így is úgy is eltalálnak a növényeidhez, akkor pedig inkább válaszd a mulcsozást az egyéb előnyei miatt. Másrészt, ahogy később írunk róla, vannak olyan természetes alapú mulcsok, amelyek segítenek távol tartani a csigákat.

Mulcsozható a sziklakert, évelőágyás, a sövények alja, a dísznövény-együttesek, a gyümölcsös és természetesen a zöldséges kert. Éppen hőszigetelő hatása miatt nem ajánlott május közepénél hamarabb mulcsozni a konyhakerti ágyásokat! Hiszen a korai mulcsozás gátolja a talaj felmelegedését, konzerválja a hideget, ami visszaveti a növények fejlődését. A sorközök fedésének fő célja a gyomok távol tartása, ebben az esetben már akár márciusban is elvégezhető a sorközök takarása, mert itt nem számít, hogy a talaj még nem melegedett fel. További információk: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Kimondottan ajánlott mulcs használata a szamócatermesztésben, feladata a termésvédelem, hiszen a mulcs védi a gyümölcsöket a felfröccsenő sártól, a talajból esetleg felverődő, betegséget okozó gombaspóráktól. Ugyanígy védi a termést a nem hálóra futtatott uborkatermesztésben. A tököt is megvédi a serüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítenek.

mulcsozás szénával

Sorok mulcsozása szénával

Mulcsozás előtt a legjobb, ha kihasználod az aranyat érő májusi esőt, és, miután egy kicsit felszikkadt a föld, megkapálod, végül letakarod a választott mulccsal. A mulcsozást kezd el eső után, egy szép, meleg május közepi napon és szedd fel a mulcsot október végén.

Mulcsozás kenderrosttal és gyapjúval

Most sokoldalú, sok előnnyel rendelkező természetes mulcsot ajánlunk figyelmedbe, a kenderrost mulcsot, és a gyapjú mulcsot. Mind a kenderrost, mind a gyapjú kiváló hőszigetelő, saját súlyának többszörösének megfelelő vízmennyiséget vesz föl, szinte szivacs szerűen magába szívja, ugyanakkor át is engedik azt. Javítja a talajszerkezetet, a sekélyen gyökerező növények szívesen belegyökereznek. Lassan bomlik, így folyamatosan tápanyagot szolgáltat. A mulcs korongok remekül használható fűggőkosárban, és dézsás növények talajának takarására is.

Amerikában a kétezres évek eleje óta folynak szabadföldi kísérletek, amelyek során összehasonlították a gyapjú illetve a kenderrost mulcs hatását a hagyományos mulcsokéval. Sok kísérletet végeztek szamócával is, ezekben kimutatták a szerves mulcsok előnyös hatásait, úgymint kedvező mikroklíma biztosítása, a talaj víztartalmának megóvása, a gyomok visszaszorítása.

kender mulcs

mulcs szőnyeg kenderből

Az ökológiai gazdálkodás szigorú kritériumai kevés növénytáp használatát teszik lehetővé, így előtérbe kerül a szerves talajtakarók tápanyagkibocsátó képessége is. A szerves mulcsok hátrányaként szokták felróni, hogy csökkentik a talaj tápanyagtartalmát az úgynevezett pentozán hatás miatt. Ilyenkor az aktív talajlakó mikroorganizmusok a lignin, a cellulóz tartalmú mulcs pl. szalma, kéreg, forgács stb. bontásához felveszik a nitrogént, így átmeneti nitrogénhiány léphet fel a talajban. A gyapjú mulcs esetében azonban más a helyzet. A mikroorganizmusok szép lassan elfogyasztják őket, miközben több, a növények számára hasznosítható tápanyagot szabadítanak fel belőlük. A gyapjú tápanyag szolgáltató képességét kísérletek igazolják (a belőle felszabaduló tápanyagok aránya N-P-K 9:1:2). A kender mulcs is szinte lassan ható műtrágyaként szolgáltat tápanyagot a növények számára.

Sokan panaszkodnak, hogy sok meztelen csiga menedéket talál a mulcs alatt. De mi a helyzet a kender és gyapjú mulccsal? Mind a kender, mind a gyapjú segít távol tartani a csigákat. A kender további előnye, hogy bioaktív vegyületeinek köszönhetően antibakteriális és gombaölő hatású, bár ezek az állítások még további tudományos bizonyításra szorulnak, azonban sok megfigyelés szól emellett. A kendermulcs ellenáll a penészedésnek, így a mulcsozás okozta párásabb környezet, amit egyébként a mulcsozás hátrányaként szoktak felróni, sem növeli a gombafertőzések veszélyét.

AZ általunk forgalmazott 100% kenderrostból készült öko mulcs korongok, illetve  100% szűz gyapjúból készült öko mulcs korongok tökéletes megoldást nyújtanak facsemeték, cserjék és nagyobb tőtávolságra ültetett zöldségek mulcsozására.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Különleges paprika & paradicsom magok