Hatékony mulcsozás

Természetes körülmények között a talajt mindig borítja valami, az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű védi. Ezt a példát követjük, mi is a mulcsozással.  – Javasolja Jutka mama, Biokertész Tanfolyamunk szakembere.

A mulcsozás talajtakarást jelent. A mulcs olyan réteg, amellyel a talajt lefedik a növények körül. A mulcsozás számos előnyéről itt olvashatsz.

élő gyepmulcs

Gyepesített sorközök, forgás mulcs a sorokban. Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Mivel takarjuk a talajt?

A mulcs anyaga lehet mesterséges, úgymint nem lebomló műanyag fóliák (fekete, átlátszó, színes), biológiai úton lebomló fóliák, papír (pl. újrahasznosított csomagolópapír), agroszövet (polipropilén szövet). A fóliamulcsozást mi kevésbé szeretjük, mert a levegőtlenség miatt a nő befülledés veszélye. További információk: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben.

Vagy lehet természetes anyag: gyommag mentes fűkaszálék, lomb, szalma, forgács, kéreg, kőzúzalék stb. További információk: Szalma mulcs, Mire használhatjuk a kaszálékot? Egy harmadik lehetőség az úgynevezett élőmulcs, ahol a talajtakaró felületet élő növények adják, pl. zöldtrágya növények, gyep, spenót stb. szénát használj a sorokban, míg a sorközöket lehet szalmával is mulcsozni. A lényeg, hogy a mulcs vastagsága ne haladja meg az 5 cm vastagságot, mert a vastag mulcs berohadhat. Ezeket a típusú mulcsokat a viszonylag gyors bomlás miatt folyamatosan pótolni kell. Kéregmulcsot ne használj zöldségeskertbe.

További információk: Szerves talajtakarók télre, A mustár mint köztes növény.

szalmával takart sorok

Szalmával takart sorok

Mire jó a mulcs?

A mulcs csökkenti a talajeróziót, aktívvá teszi a talajéletet. Fő szerepe a gyomok távol tartása, a víz megtartása, a párologtatás csökkentése, a hőszigetelés, azaz a túlmelegedés vagy a hirtelen lehűlés elleni védelem. Hátrányaként szokták említeni, hogy megbújhatnak alatta a kártevők, meztelencsigák. Egyrészt a meztelencsigák így is úgy is eltalálnak a növényeidhez, akkor pedig inkább válaszd a mulcsozást az egyéb előnyei miatt. Másrészt, ahogy később írunk róla, vannak olyan természetes alapú mulcsok, amelyek segítenek távol tartani a csigákat.

Mulcsozható a sziklakert, évelőágyás, a sövények alja, a dísznövény-együttesek, a gyümölcsös és természetesen a zöldséges kert. Éppen hőszigetelő hatása miatt nem ajánlott május közepénél hamarabb mulcsozni a konyhakerti ágyásokat! Hiszen a korai mulcsozás gátolja a talaj felmelegedését, konzerválja a hideget, ami visszaveti a növények fejlődését. A sorközök fedésének fő célja a gyomok távol tartása, ebben az esetben már akár márciusban is elvégezhető a sorközök takarása, mert itt nem számít, hogy a talaj még nem melegedett fel. További információk: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Kimondottan ajánlott mulcs használata a szamócatermesztésben, feladata a termésvédelem, hiszen a mulcs védi a gyümölcsöket a felfröccsenő sártól, a talajból esetleg felverődő, betegséget okozó gombaspóráktól. Ugyanígy védi a termést a nem hálóra futtatott uborkatermesztésben. A tököt is megvédi a serüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítenek.

mulcsozás szénával

Sorok mulcsozása szénával

Mulcsozás előtt a legjobb, ha kihasználod az aranyat érő májusi esőt, és, miután egy kicsit felszikkadt a föld, megkapálod, végül letakarod a választott mulccsal. A mulcsozást kezd el eső után, egy szép, meleg május közepi napon és szedd fel a mulcsot október végén.

Mulcsozás kenderrosttal és gyapjúval

Most sokoldalú, sok előnnyel rendelkező természetes mulcsot ajánlunk figyelmedbe, a kenderrost mulcsot, és a gyapjú mulcsot.

A kenderrost és a szűzgyapjú mulcs korong optimális védelmet nyújt a gyomok ellen, véd a fagytól, a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. Lassú bomlásának köszönhetően folyamatosan értékes tápanyagokkal látja el a talajt. Saját súlya többszörösének megfelelő vízmennyiséget vesz föl, szinte szivacs szerűen magába szívja, ugyanakkor át is engedik azt. Ezért felszíne nedves ,esős időben is száraz marad. Száraz “kócos” felszínére nem szívesen másznak a csigák. Ugyanakkor a szél száraz időben sem tudja elfújni. Nem fülled be. Sőt antibakteriális és gombaölő hatású, ellenáll a penészedésnek.

kender mulcsszőnyeg

A kender mulcsszőnyeget csillag alakban kivágják, innen bújnak elő a palánták.

Amerikában a kétezres évek eleje óta folynak szabadföldi kísérletek, amelyek során összehasonlították a gyapjú illetve a kenderrost mulcs hatását a hagyományos mulcsokéval. Sok kísérletet végeztek szamócával is, ezekben kimutatták a szerves mulcsok előnyös hatásait, úgymint kedvező mikroklíma biztosítása, a talaj víztartalmának megóvása, a gyomok visszaszorítása.

kender mulcs

Erkélyláda mulcsozása szabott kenderszőnyeggel.

Az ökológiai gazdálkodás szigorú kritériumai kevés növénytáp használatát teszik lehetővé, így előtérbe kerül a szerves talajtakarók tápanyagkibocsátó képessége is. A szerves mulcsok hátrányaként szokták felróni, hogy csökkentik a talaj tápanyagtartalmát az úgynevezett pentozán hatás miatt. Ilyenkor az aktív talajlakó mikroorganizmusok a lignin, a cellulóz tartalmú mulcs pl. szalma, kéreg, forgács stb. bontásához felveszik a nitrogént, így átmeneti nitrogénhiány léphet fel a talajban. A gyapjú mulcs esetében azonban más a helyzet. A mikroorganizmusok szép lassan elfogyasztják őket, miközben több, a növények számára hasznosítható tápanyagot szabadítanak fel belőlük. A gyapjú tápanyag szolgáltató képességét kísérletek igazolják (a belőle felszabaduló tápanyagok aránya N-P-K 9:1:2). A kender mulcs is szinte lassan ható műtrágyaként szolgáltat tápanyagot a növények számára.

gyapjú mulcs emelt ágyáson

gyapjú mulcs emelt ágyáson

Sokan panaszkodnak, hogy sok meztelen csiga menedéket talál a mulcs alatt. De mi a helyzet a kender és gyapjú mulccsal? Mind a kender, mind a gyapjú segít távol tartani a csigákat. A kender további előnye, hogy bioaktív vegyületeinek köszönhetően antibakteriális és gombaölő hatású, bár ezek az állítások még további tudományos bizonyításra szorulnak, azonban sok megfigyelés szól emellett. A kendermulcs ellenáll a penészedésnek, így a mulcsozás okozta párásabb környezet, amit egyébként a mulcsozás hátrányaként szoktak felróni, sem növeli a gombafertőzések veszélyét.

Mulcsozhatsz velük emel ágyásot, erkélyládát, dézsás növényeket.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa