Hatékony mulcsozás

Természetes körülmények között a talajt mindig borítja valami, az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű védi. Ezt a példát követjük, mi is a mulcsozással.  – Javasolja Jutka mama, Biokertész Tanfolyamunk szakembere.

A mulcsozás talajtakarást jelent. A mulcs olyan réteg, amellyel a talajt lefedik a növények körül. A mulcsozás számos előnyéről itt olvashatsz.

élő gyepmulcs

Gyepesített sorközök, forgás mulcs a sorokban. Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Mire jó a mulcs?

A mulcs csökkenti a talajeróziót, aktívvá teszi a talajéletet. Fő szerepe a gyomok távol tartása, a víz megtartása, a párologtatás csökkentése, a hőszigetelés, azaz a túlmelegedés vagy a hirtelen lehűlés elleni védelem. Hátrányaként szokták említeni, hogy megbújhatnak alatta a kártevők, meztelencsigák. Egyrészt a meztelencsigák így is úgy is eltalálnak a növényeidhez, akkor pedig inkább válaszd a mulcsozást az egyéb előnyei miatt. Másrészt, ahogy később írunk róla, vannak olyan természetes alapú mulcsok, amelyek segítenek távol tartani a csigákat.

Mulcsozható a sziklakert, évelőágyás, a sövények alja, a dísznövény-együttesek, a gyümölcsös és természetesen a zöldséges kert. Éppen hőszigetelő hatása miatt nem ajánlott május közepénél hamarabb mulcsozni a konyhakerti ágyásokat! Hiszen a korai mulcsozás gátolja a talaj felmelegedését, konzerválja a hideget, ami visszaveti a növények fejlődését. A sorközök fedésének fő célja a gyomok távol tartása, ebben az esetben már akár márciusban is elvégezhető a sorközök takarása, mert itt nem számít, hogy a talaj még nem melegedett fel. További információk: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

mulcsozás szénával

Sorok mulcsozása szénával

Kimondottan ajánlott mulcs használata a szamócatermesztésben, feladata a termésvédelem, hiszen a mulcs védi a gyümölcsöket a felfröccsenő sártól, a talajból esetleg felverődő, betegséget okozó gombaspóráktól. Ugyanígy védi a termést a nem hálóra futtatott uborkatermesztésben. A tököt is megvédi a serüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítenek.

Mivel takarjuk a talajt?

A mulcs anyaga lehet mesterséges, úgymint nem lebomló műanyag fóliák (fekete, átlátszó, színes), biológiai úton lebomló fóliák, papír (pl. újrahasznosított csomagolópapír), agroszövet (polipropilén szövet). A fóliamulcsozást mi kevésbé szeretjük, mert a levegőtlenség miatt a nő befülledés veszélye. További információk: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben.

Vagy lehet természetes anyag: gyommag mentes fűkaszálék, lomb, szalma, forgács, kéreg, kőzúzalék stb. További információk: Szalma mulcs, Mire használhatjuk a kaszálékot? Egy harmadik lehetőség az úgynevezett élőmulcs, ahol a talajtakaró felületet élő növények adják, pl. zöldtrágya növények, gyep, spenót stb. szénát használj a sorokban, míg a sorközöket lehet szalmával is mulcsozni.Ezeket a típusú mulcsokat a viszonylag gyors bomlás miatt folyamatosan pótolni kell. Kéregmulcsot ne használj zöldségeskertbe.

mulcsozás fóliával

Mulcsozás fóliával, sorköztakarás szalmával

További információk: Szerves talajtakarók télre, A mustár mint köztes növény.

Mulcsozás kenderrosttal, kókuszrosttal, gyajúszőnyeggel

Most sokoldalú, sok előnnyel rendelkező természetes mulcsot ajánlunk figyelmedbe,  a kenderrost mulcsot és kókuszrost mulcsot, vastagságuk kb. 0,5 cm.

A kenderrost és az egyik oldalán gumírozott kókuszrost mulcs optimális védelmet nyújt a gyomok ellen, véd a fagytól, a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. Lassú bomlásának köszönhetően folyamatosan értékes tápanyagokkal látja el a talajt. Saját súlya többszörösének megfelelő vízmennyiséget vesz föl, szinte szivacs szerűen magába szívja, ugyanakkor át is engedik azt. Ezért felszíne nedves ,esős időben is száraz marad. Száraz “kócos” felszínére nem szívesen másznak a csigák. Ugyanakkor a szél száraz időben sem tudja elfújni. Nem fülled be. Sőt antibakteriális és gombaölő hatású, ellenáll a penészedésnek.

Amerikában a kétezres évek eleje óta folynak szabadföldi kísérletek, amelyek során összehasonlították a kenderrost illetve a kókuszrost mulcs hatását a hagyományos mulcsokéval. Sok kísérletet végeztek szamócával is, ezekben kimutatták a szerves mulcsok előnyös hatásait, úgymint kedvező mikroklíma biztosítása, a talaj víztartalmának megóvása, a gyomok visszaszorítása.

kender mulcs

Erkélyláda mulcsozása szabott kenderszőnyeggel.

Az ökológiai gazdálkodás szigorú kritériumai kevés növénytáp használatát teszik lehetővé, így előtérbe kerül a szerves talajtakarók tápanyagkibocsátó képessége is. A szerves mulcsok hátrányaként szokták felróni, hogy csökkentik a talaj tápanyagtartalmát az úgynevezett pentozán hatás miatt. Ilyenkor az aktív talajlakó mikroorganizmusok a lignin, a cellulóz tartalmú mulcs pl. szalma, kéreg, forgács stb. bontásához felveszik a nitrogént, így átmeneti nitrogénhiány léphet fel a talajban. A kenderrost és kókuszrost mulcs is szinte lassan ható műtrágyaként szolgáltat tápanyagot a növények számára.

Sokan panaszkodnak, hogy sok meztelen csiga menedéket talál a mulcs alatt. De mi a helyzet a kender és a kókuszrost mulccsal? Mind a kenderrost, mind a kókuszrost segít távol tartani a csigákat. A kender további előnye, hogy bioaktív vegyületeinek köszönhetően antibakteriális és gombaölő hatású, bár ezek az állítások még további tudományos bizonyításra szorulnak, azonban sok megfigyelés szól emellett. A kender- és kókuszrost mulcs ellenáll a penészedésnek, így a mulcsozás okozta párásabb környezet, amit egyébként a mulcsozás hátrányaként szoktak felróni, sem növeli a gombafertőzések veszélyét.

További előnye, hogy véd a károsítók támadásától is. Pl. káposztafélék (pl. fejes káposzta) palántáinak gallérozására lehet használni, véd a talajlakó kártevőktől, amik a talajból kikelve támadnák a növényt, és a tavaszi káposztalégytől is megvéd, mert a nőstény a gallér fölött található gyökérnyakra teszi a petéit, megakadályozza a káposztalárvák levándorlását a talajba. ahol a káposzta gyökereit károsítanák, ha lejutnának.

Kiváltképp előnyös a gyapjúmulcs használata. A gyapjú mulcs folyamatos lebomlásával tápanyagot szolgáltat, főleg nitrogént, és kisebb mértékben káliumot, segíti a vízmegtartást, és segít távoltartani a csigákat is. Magas nitrogéntartalma lassan táródik fel, növeli a talaj humusztartalmát, javítja a talajszerkezetet, egész szezonon át kiegyensúlyozott tápanyagellátást, több termést biztosít. Ezért szívesen használják a gyapjú pelletet a biogazdálkodásban. A pellet lebomlása során keletkezett tápanyagok és humuszanyagok alakítják ki az egészséges és jó szerkezetű talajt.

Mulcsozhatsz velük emel ágyásot, erkélyládát, dézsás növényeket.

mulcsozás fakéreggel

Mulcsozás fakéreggel

Mikor kell mulcsozni?

Bármilyen mulcsot használsz, tudni kell, hogy a mulcs hőszigetelő is egyben, ezért, ha túl korán mulcsozol, és a talaj nem melegszik még fel kellőképpen, akkor a konzerválod a hideget atalajban, ami hátráltatja a növények fejlődését. Ezért mondják, hogy mulcsozni május közepétől érdemes, időjárástól függően. Mulcsozás előtt a legjobb, ha kihasználod az aranyat érő májusi esőt, és, miután egy kicsit felszikkadt a föld, megkapálod, kiszeded a gyomokat, végül letakarod a talajt a választott mulccsal. Szedd fel a mulcsot október végén.

Míg a kender vagy kókuszrost mulcs kitart az egész szezonan, addig a többiek folyamatos utánpótlást igényelnek. Kb. 3 hét alatt a mulcs lebomlik annyira, hogy újra teríteni kell.

A sorközök mulcsozásával más a helyzet. Sorközöket azért szokták mulcsozni, hogy elnyomja a gyomokat, és megkönnyítse a közlekedést. Cikk ajánlat: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Milyen vastag legyen a mulcsréteg?

A mulcsréteg vastagsága függ az alkalmazás céljától és a felhasznált anyagtól. Továbbá a vastagság függ a mulcs alatt lévő talaj típusától, az időjárási körülményektől, a felhasznált mulcs anyagától és az alkalmazás céljától. Általánosságban azonban javasolt legalább 5-10 cm vastag mulcsréteget alkalmazni a kertben vagy a mezőgazdasági területeken. Például ha a cél a gyomnövények elnyomása, akkor vastagabb mulcsréteg (10-15 cm) alkalmazása javasolt. A túl vastzag mulcsréteg alá beköltöznek a csigák, a pockok, és egyén rágcsálók.

De a kaszálék mulcs vastagsága ne haladja meg az 5 cm vastagságot, mert vastagabb mulcs esetében a fűszálak összetapadnak, és berohadhatnak.

Apró szemű kéregdarabokat használunk mulcsként, akkor az optimális vastagság lehet magasabb, mint a szélesebb kéregdarabokkal történő mulcsozáshoz. Fenyőkéreg mulcsot, amelyet díszítő értéke miatt sokszor díszkertekben használnak,  min. 5-6 cm vastagon és maximum 10-12 cm vastagon ajánlott teríteni. Hagymás, évelő növények felett (tulipán, Krókusz, Nárcisz, stb.) célszerű vékonyabb réteget elhelyezni (2-3 cm), hogy tavasszal könnyen kibújhassanak a növények.

A már említett kókuszrost, kenderrost kéregmulcs hatékony vastagsága  2-5 mm.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák