Gyümölcsfáink ádáz ellensége, a monília

A gyümölcsrothadással is járó moníliás fertőzés az ültetvényeket és a házikerteket is súlyosan fenyegeti. Főként azok számítsanak megjelenésére, akiknél elmaradt az őszi és a tél végi lemosó permetezés.  Sajnos a fertőzés megjelenésekor már csak keveset tehetünk ellene. A monília nemzetségbe tartozó monília fajok közül Európában, így nálunk is, a Virágfertőző monília (Monilia laxa) és a Gyümölcsfertőző monília (M. fructigena) terjedt el.  

Turbózd fel a gyümölcsfáidat egy remek kondicionálóval: Zöldpajzs a Kertlap Kertészeti Webáruházból! Ha 1 literes kiszerelésnél nagyobb mennyiségre van szükséged írj nekünk info@kertlap.hu

Virágfertőző monília

A virág- és hajtásszáradást előidéző Monilinia laxa csonthéjas gyümölcseink egyik legádázabb ellensége, gyümölcsfa pusztító. A betegség jellegzetes tünetei a csésze- és sziromlevelek barnulása, a kocsány elhalás, a felületeken megjelenő apró szürke ún. exogén sztrómák (termőtest párna felületén megjelenő szaporítóképletek). A fertőzés végül egész ágrészek elhalását idézheti elő. A betegség továbbterjedését a metszfelület barna elszíneződése, és a mézgacseppek megjelenése jelzi. A beteg részeken rákos sebek is kialakulhatnak. A kórokozó meggy, cseresznye, kajszi, őszibarack és szilva esetében a gyümölcsöt is megtámadhatja, amennyiben az valamilyen okból kifolyólag sérült vagy felrepedt. Ilyenkor gyümölcsrothadást lép fel. A Monilinia laxa fertőzésére elsősorban csapadékos, párás tavasszal kell számíthatunk.

monilia fertőzés következtében fellépő virágelhalás és mézgaképződés

Monilia fertőzés következtében fellépő virágelhalás és mézgaképződés.

Gyümölcsfertőző monília

A Monilinia fructigena nevű kórokozó a hajtást nem, csak a gyümölcsöket támadja, a gyümölcsök barna rothadását okozza. Az almatermésű és csonthéja gyümölcsfákat is megfertőzi. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. A sebzés gyakran rovarkárosítás, mechanikai (jégverés) vagy fiziológiai sérülések (termésfelrepedés) következménye. Veszélyeztetett gyümölcsfajok az alma, körte, birs, cseresznye, kajszi, őszibarack és a szilva. Ennél a kórokozónál a gyűrű alakban látható gombatelepeken a sztrómák okkersárga színűek.

Monília elleni, nem vegyszeres, megelőző védekezés

  1. Ne ültessünk gyümölcsfákat nyirkos, páradús, mély fekvésű területre.
  2. Helyes metszéssel alakítsunk ki szellős lombkoronát, ezzel távol tartjuk a gombákat, és megfelelő permetfedést biztosítunk.
  3. Távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat.
  4. Ha például a kajszin elszáradt, le nem hulló virágokat és a hajtáscsúcsokon fonnyadó leveleket látunk, ez azt jelenti, hogy megjelent a monília. A gomba gyorsan terjed a fás részekben. Zsigó György minél gyorsabb visszametszést javasol, akár 30-40 cm-rel a tüneteket mutató részek alatt, amit sebkezelés (Biocera, Fadoktor, Fagél) kövessen.

Sok növény illóolajának gombaellenes hatása már régóta ismert. A növényvédelemmel kapcsolatos kemikália mentes védekezésre is jó eredményeket kaptak kutatók világszerte, így Magyarországon is. Többek közt több kísérletet végeztek monília elleni hatékonyságaikat vizsgálva. A Biokontroll Hungária 2014/1. számában Hochbaum Tamás és dr. Nagy Géza cikkének összefoglalója szerint a fahéj és a kakukkfű illóolaja hatékonyan gátolta több kórokozó fertőzését szabadföldi kisparcellás körülmények között. A leghatásosabb védelmet a moníliás virágfertőzés ellen kaptak az olajokat önállóan vagy kombinációban kijuttatva. Az alkalmazott dózisok között hatékonyságban jelentős eltérés nem mutatkozott. időjárási viszonyok miatt több időpontban és rövidebb permetezési fordulókkal kell kipermetezni az illóolajokat. A szakemberek hatásosnak találták az összesen 0,1%-os töménységben (0,05% kakukkfű olaj+ 0,05% fahéj olaj) permetlével való kijuttatását. A permetlébe Silwet Star tapadásfokozót kevertek 0,025%-os töménységben. Házikertben a próbálkozó kedvűek  kipróbálhatják. Jövőre.

monília almán

Monília elleni, kémia, megelőző védekezés

A kémiai védelem az őszi (lombhulláskor) majd a tél végi (rügypattanás előtt) rezes lemosó permetezéssel indul.

A gyümölcsfertőzés  megelőzése érdekében fontos a rovarszívások, károsítások megelőzése rovarölő permetezésekkel.

Virágfertőző monília ellen virágzás előtt, teljes virágzásban és virágzás végén ajánlott permetezni.

A gyümölcsfertőző monília okozta penészgyepes gyümölcsöt már nem lehet meggyógyítani! A gombaölő szerek csak megelőző kijuttatással védenek a moníliák ellen.

A gyümölcsfertőző monília ellen a viharoktól, rovaroktól sérült gyümölcsöket a betakarításig védeni kell. A sebzéseket okozó szelek, viharok után minél gyorsabban (sok szakember szerint 12 órán belül) és bő lémennyiséggel kell kijuttatni a készítményeket. Különösen sietni kell a kontakt gombaölőkkel.

Engedélyezett felszívódó szerek gyümölcsmoníliára a Gombafertőzések terjedése a tavaszi időszakban című cikkünkben.
Gombaölőszerek Kwizda
A fotók forrása: Horváthné Petróczy Marietta: A MONILINIA FRUCTICOLA ÉS A MONILIA POLYSTROMA MEGJELENÉSE MAGYARORSZÁGON ÉS A VÉDEKEZÉS ÚJABB LEHETŐSÉGE,  Doktori (PhD) Értekezés, 2009.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!