Bimbóskel

Az ősz és a tél a bimbóskel vagy más néven kelbimbó szezonja. Neve jelzi, hogy olyan, mint egy aprócska kelkáposzta, ám zamata harmonikusabb, rostjai lágyabbak. Mindig nagy kihívás a kertészkedők számára. Tápanyag igényes, vízigényes, sok fényt kíván. Ha bármiben hiányt szenved, azt a bimbóképzés sínyli meg. Másfelől viszont tápértéke kiváló, és, ha jól tartjuk, felülmúlja a sarki fűszeres portékáját.

Bimbóskel bemutatása

A bimbóskel Brassica oleracea convar. Gemmifera kétéves növény, a káposztafélék családjából (Brassicaceae). A káposztafélékhez mintegy 350 nemzetség, 3200 faj tartozik. Az Észak-Európa hűvösebb tájairól származó növény a 18. század közepén vált ismertté Európában. Megjelenése valószínűleg a Brassica olearcea capitata L. sabuda mutációjának eredménye. Magas és alacsony fajtáját ismerjük. Belgiumban már a 16. században meghonosodott, egyes leírások éppen ezért Belgiumot jelölik származási helyéül. Népszerűsége hazánkban is fokozatosan növekszik.

Magasra nőtt, félig fás szárán az első évben teremnek a diónyi káposzták, amelyek módosult levelek. A hajtáscsúcson hatalmas, szív vagy ovális alakú levelek fejlődnek. Főgyökere mélyre hatol (80–100 cm), oldalgyökerei a felső 20–30 cm-es talajréteget hálózzák be.

bimbóskel ágyásban

Bimbóskel termesztése kiskertben

Legjobb, ha magról palántázzuk. Magjait május közepén vessük cserépbe vagy ládába. Az ilyenkor vetett növények az első fagyokig ellenálló felnőtté cseperednek, sok-sok bimbóval.  A palántázás és kiültetés ideje fajtafüggő!

A magvak 5-6 nap alatt kelnek ki. A palántákat hathetes (4-5 leveles állapot) korukig nevelgessük, majd ültessük ki őket. Kb. 50-70 X 50-70 cm távolságra ültessük őket egymástól, a fajta méretétől függően. Vigyázat! Ha sűrűn állnak, a bimbók kicsik, lazák lesznek.

A középkötött, kissé meszes talajokat kedveli. A kertben földjét gazdagítsuk komposzttal, érett istállótrágyával, szerves trágyával. A bimbóskel kálium igénye viszonylag magas, a nitrogéntrágyázással azonban csínján bánjunk, mert túlzott nitrogénadagolás hatására bimbói kinyílnak, és lazák lesznek. Bórtartalmú lombtrágyával sem árt permetezni őket. A legjobb, ha a szerves lombtrágya mellet döntünk, amelyet néhány hetenként adhatunk, a teljes vegetációs szezon folyamán.

A zsenge növényeket nyáron ellephetik a földibolhák. Később a káposztalepke, a bagolypille hernyója rágja meg, a levéltetvek, késő ősszel a meztelen csigák is károsíthatják. Ha a biológiai növényvédelem hívei vagyunk így is megpróbálhatunk a káposztalepke ellen védekezni (a Herbáció Magazin ajánlásával): Két maréknyi friss paradicsomhajtást zúzzunk szét, és áztassuk két óra hosszat két liter vízben. Szűrés után ezzel bőven permetezzük be káposztaféléink leveleit (fejes-, és kelkáposzták, karalábé, bimbóskel, brokkoli, stb.). A káposztalepkék el fogják kerülni, az így illatosított növényeket. További védekezési lehetősek: ellenálló fajták kiválasztása, vetésforgó alkalmazása, 3-4 év kihagyással ültessük ugyanarra a helyre. Ajánljuk Vegyszermentes kertészkedés című cikkünket.

A fagyok után a bimbók még ízletesebbek, így tartja a mondás. A bimbós kel egyes fajtái valóban télállóak, vagy inkább hidegtűrők. Ezen fajták bimbóit ősszel, az első fagyok után szedjük le. Enyhébb teleken egész télen is kinn maradhatnak az áttelelő fajták. Akár hó alól is szüretelhetünk.

Részletes termesztési információk a tankonyvtar.hu oldalon.

bimbóskel

Bimbóskel tárolása

A bimbós kel hosszabb tárolás után elveszti a színét, frissességét, betegségek támadják meg. Nem hűtött raktárakban a bimbós kel 8-10 C 0C hőmérsékleten, hozzávetőlegesen 1 hétig tárolható. Olvasható a Káposzta őszi betakarítása című cikkünkben.

Tippek

Szeptemberben az oldalleveleket tördeljük ki, a levélkoronát pedig hagyjuk meg. Ezzel serkentjük a keménye, tömött bimbók fejlődését.

Ha az őszi fajtáknak szeptember-októberben a csúcsát visszacsípjük, a növény kevesebb levelet fog fejleszteni, ehelyett inkább a bimbókat “hizlalja”.

Akkor járunk el helyesen, ha a bimbóskel csúcsát egy jól kifejlett levél fölött csípjük le, amikor a legalsó bimbók egy centisek. A telelő fajták bimbóit télen, folyamatosan szedhetjük. Ha ezek hajtáscsúcsát visszacsípjük, a sebfelület keletkezésével csökkentjük az ellenálló képességét.

Bimbóskel tápértéke

A bimbóskel tápértéke az összes káposztafélék között a legmagasabb. C-vitaminból 10 dkg a napi szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Karotin, E-vitamin és rosttartalma a daganatos betegségek kockázatának csökkentésében játszik szerepet. Jelentős továbbá a B1-, B2-, kálium- és vastartalma is.

Bimbóskel felhasználása

Az apróbb rügyek zsengébbek és kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbaknak a külső leveleit célszerű eltávolítani. A kelbimbót jellemzően főzzük, pároljuk, bár a zsenge levelek salátaként is fogyaszthatók. Igaz, fogyasztásakor sok embernél emésztési problémák merülnek fel. Az alábbi fűszerekkel használhatjuk: köménymag, majoránna, szerecsendió, bors, csombor.

Egyszerű párolt/grillezett bimbóskel recept

  • 30-35 db kelbimbó
  • két gerezd zúzott fokhagmya
  • 3 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt feketebors

Előmelegített sütőben a fenti hozzávalókkal alaposan összeforgatott kelbimbókat lefedve puhára pároljuk-sütjük. Grillsütőt használva fóliába csomagolva süssük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa