Három szerves trágya ötlet a kertedbe!

Növényeidet itasd teával és kávéval, etesd komposzttal. Emellett egy kis dédelgetést is igényelnek. Az utóbbitól fejlődnek igazán. Persze csak akkor, ha az előbbieket megkapják!

veteményes

Teáztasd meg a növényeidet!

Nem csak te szereted a teát. A növényeid is! A komposzt tea a leghatékonyabb folyékony trágya, ami házilag elkészíthető. Egész röviden a komposzt tea nem más, mint néhány napig áztatott komposzt leve. A komposztból a vízbe vándorolt tápanyagok gyökérzónába öntözése igen hatékony roboráló. Nem is kell mást tenni, mint néhány lapát komposztot egy vödör (20 liter) vízbe keverni, és pár napig lefedve áztatni. 2-3 hetente öntözz a szűrletével, illetve átültetés, kiültetés alkalmával, lehetőleg korán reggel, amíg az erős napsütés miatt nem fogja megperzselni a leveleket.

A trágyalé nagyon hasonlóan készül a komposzt teához. Ez egy másik nagyszerű alternatíva azok számára akik állatokat tartanak, legyen az ló, nyúl, marha, csirke. Érett (földszerű) trágyát használj! Egyesek egy hétig, mások 24-36 órát érlelik magát a lét. Egyesek higítatlanul, mások hígítva használják. A hígítatlan lé levélperzselődést okozhat, csak akkor alkalmazható, ha egyenesen a gyökérzónát tudod öntözni, anélkül, hogy a lé a leveleket érné. Gyökérzöldségekhez ne használd!

Mindkét lé részletes elkészítésének egyik lehetséges receptje itt található: Csirkék a kertben

csalángyűjtés

Csalángyűjtés

Használhatsz erjesztett csalánlét. 1 kg friss csalánt felaprítunk, és 10 liter esővízbe beáztatjuk. Ha nem jutsz csalánhoz, használhatsz szárított csalánt is. Ekkor elegendő 10 dkg belőle. Fém edényt semmiképp ne használj! Legjobb lenne a fahordó, de ez nem sok ember számára áll rendelkezésre, marad a műanyag tanker. 14 érleld tavasszal, kánikulában elég az erjesztéshez 4-5 nap. Naponta keverd meg. Ha beleszórsz egy marék zeolitot, megszünteti a penetráns bűzt! Leszűrve használható a növényeink ellenálló képességének növelésére a talajra locsolva, vagy a növényre permetezve 1:20 hígításban. Talajjavításra, levélsárgulás ellen ilyenkor kell kilocsolni, de alkalmazhatod a palánták öntözésére is. A leszűrt növényi maradványok a komposztra vetve javítják annak minőségét.

A csalán a leghasznosabb gyom

Kínáld meg a növényeket kávéval is!

kavézacc

A teáról már volt szó. Most jöjjön a kávé. “Főúr! Volt egy feketém! És kérem a zaccot is!” A kávé nem csak téged élénkít fel, hanem a növényeidet is! Ha már kifacsartad az őrölt kávéból a feketédet, használd fel a kertedben! A kávézacc remek nitrogén forrás, és ami még fontosabb, minden hiedelem ellenére alig befolyásolja a talaj kémhatását. A kávézacc vizes oldatának meg is tudod mérni a pH értékét, ha szkeptikus vagy. Erre a célra kertészeti-, borászati szaküzletbe vett indikátor papírt használhatsz. A mérés hasonlóan történik a talaj pH méréséhez. Erre vonatkozó instrukciókat itt találhatod: A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség. Meggyőződhetsz róla, hogy a kávézacc pH értéke semleges körülinek adódik.

A kávézacc nem csak a talajnak tesz jót, hanem a komposztnak is. Felmelegíti a komposzthalmot. Gyorsítja a komposztálódás folyamatát.

Így használd: szórj szét néhány teáskanálnyi kávézaccot a növényeid körül 2-3 hetente, majd öntöz mag a talajt. A kávézacc úgy hasznosul, mint a lassan ható műtrágya. Fokozatosan adagolja a nitrogént a talajba.

Etesd a növényeidet komposzttal

komposztáló

Ki ne ismerné a komposztot. Minden tápanyagot tartalmaz, amelyre növényeidnek szüksége lehet. Igen hasznos, ha a növényeid köré 5 cm vastagon komposzt mulcsot fektetsz. Akárcsak a kávézacc, a komposztból is lassan oldódnak ki a növények számára fontos anyagok es- vagy öntözővíz hatására. Sok cikkünk foglalkozik vele. Ha a részletekre vagy kíváncsi, kattints az alábbi linkekre: A komposztálás elméleti alapjai; Komposztálás; Hét megoldás komposzt problémákra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa