Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

A növényvédelem magába foglalja a kártevőket, kórokozókat, gyomokat pusztító szintetikus növényvédő szerek használatát. Bár az Eu előírásai alapján szigorodtak a szerhasználat feltételei, még így is (III. kategóriába tartozó) növényvédő szerek garmadája  áll rendelkezésre a képesítés nélküli (nem szakember) felhasználók számára, házi- és kiskertekben is. Mi a házikertben, a minimális vegyszeres védekezés mellett az ökológiai növényvédelmet javasoljuk!

madárijesztő

A szintetikus növényvédő szerek káros hatásai

Derítsd ki, hogy milyen szintetikus növényvédő szert használsz! A hatóanyag a növényvédő szer csomagolásán szerepel. Aztán keresd meg itt. Olvasd el egészségügyi kockázatait, és dönts! Használod, vagy elfelejted!

A kémiai szerkezetük alapján osztályozott növényvédő szerek közül a klórozott szénhidrogén típusú szerek, a kóracetamidok, a parakvátok szerencsére már nem engedélyezettek az EU-ban.

A szerves foszforsavészterek közül a pirifosz és a malation jelenleg engedélyezett szerek az EU-ban. Ezek a szerek olyan idegmérgek, amelyek nem csak a célzott fajokat pusztítják!

A karbamátok közül a metiokarb, a primikarb, a maneb, a mankoceb engedélyezett szerek. A szerek szintén idegmérgek, és néhányukat fejlődési rendellenességek kialakulásáért teszik felelőssé.

A szintetikus piretroidok közül a cipermetrin, a deltametrin engedélyezett szerek. Ezek a sejtszinten kialakuló ioncsatornák működését befolyásoló szerek, egyes szerekről már kiderült, hogy a hormonfunkciókat károsan befolyásolhatják.

A neonikotinoidok szerkezet a nikotinéra hasonlít. Az ioncsatornák működését befolyásolják, károsak az idegrendszer fejlődésére és a házi méhekre is veszélyesek ezért használatuk bizonyos megkötésekhez kötött.

A glifoszfátok közé sorolt Roundup nevű totális gyomirtó szer feltehetően rákkeltő hatású, feltehetően a hormonrendszer működését is károsítja állatkísérletekben. A glifoszfátok több mint 750 mezőgazdasági, erdészeti, háztartási készítményben előfordulnak.

Tudtad-e, …

… hogy az utóbbi évtizedekben hatalmasra duzzadt a növényvédő szer piac?

… hogy a növényvédő szerek felborítják környezetünk ökológiai egyensúlyát?

… hogy a növényvédő szerek csak kis százaléka éri el a célját, jut el a megcélzott növényhez? Nagy része a talajba, talajvízbe, onnan az élővizekbe, levegőbe jut.

… hogy a növényvédő szereknek köszönhetjük a méhpusztulásokat, és egyéb hasznos rovarok állományának csökkenését? A hasznos állományok csökkenése révén pedig valójában nő a kártevők száma és ezen keresztül a kártételek, sőt betegségek terjedése is megemelkedik. A betegségek egy részének terjedése ugyanis a kártevők a közvetítői. Ezzel szinte egy végtelen spirálba kerülhetünk, hiszen a kártevők, betegségek elszaporodása további növényvédő szer felhasználást indukál. Cikk ajánlat: Méhpusztulás

méhrajzás

Ökológiai gazdálkodás szintetikus növényvédő szerek nélkül

A jó hír, hogy az ökológiai gazdálkodással növényvédő szerek nélkül is védhetjük növényeinket. A növényi sokféleség ugyanis növeli kertünk növényközösségének ellenálló képességét. Mindezt tovább növelhetjük az ellenálló fajták, a régiónkra jellemző tájfajták használatával.

A szintetikus szerek használata helyett használj kén, réz tartalmú szereket gombák ellen, illetve olajtartalmú szereket a kártevőkkel szemben! Koncentrálj az ökológiai növényvédelemre! Cikk ajánlat: Lemosó permetezés

Több szintű megközelítés az ökológia növény védelemre

A szakemberek gazdálkodóknak számára megfogalmazott ajánlatát így fordítjuk le a kiskert tulajdonosok számára:

  1. Konyhakertünket nem szükséges elkülönítve, a hátsó udvarban létrehozni. A konyhakertbe kerüljenek díszítő, több hasznú növények, amelyek segítségével a konyhakert is esztétikai élményt nyújt, amit nem kell a kert hátsó részébe szorítani. Kertünkbe kerüljenek olyan növények, amelyekkel a régiónkban találkozhatunk a közeli mezőn, erdőben, hegyoldalban. Természetesen mindegyikük környezeti igényeit szem előtt tartva telepítsük be őket. Alkalmazzunk kevert ültetést, de ésszerűen. A növények összeférhetetlensége, egymással történő versengése, eltérő igényei mind gátja lehet az összeültetéseknek. Cikk ajánlat: Az ökológiai kerttervezés; Hasznos társítások
  2. Alkalmazzunk vetésforgót. Ezáltal javul a talaj minősége, elkerüljük a talaj kizsigerelését, a tápanyaghiányból eredő leromlását és az allelopátiát.
  3. Kertünk vonzza be a hasznos rovarokat! A rovarbarát környezetben ugyan sokféle rovar elszaporodik, de épp a rovarközösség sokfélesége meg is akadályozza bármelyik, akár nem kívánatos faj elszaporodását, és segíti a hasznos rovarok megjelenését. Ezt segíti a biológiai sokféleségen alapuló kert változatos növényvilága, de tovább segíthetjük pl. rovarvárak létesítésével.
  4. Biológia növényvédő szerek alkalmazása az utolsó lépés. A biológiai gazdálkodásban használható kén és réztartalmú, olajos szereken kívül házilag készíthető permetszerekkel is próbálkozhatunk. Erről következő cikkünkben adunk rövid összefoglalót.Cikk ajánlat: Rovarcsapdák

További cikkek: Vegyszermentes kertészkedés;  Betegségek, kártételek elkerülésének 10 módjaMeztelencsigák elleni védekezés; Ökológiai védekezés a levéltetvek ellen;

vedekezes meztelen csiga ellen

Kiskerti körülmények között széles, lehajlóperemű fenék nélküli gallérral védekezhetünk a csigák ellen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák