Laboda

A laboda régi magyar zöldségféle, amely ismét divatba jött.  Legalábbis a kiskert tulajdonosok körében. Spenótként fogyasztható, de míg a spenót szezonális, a laboda egész évben szedhető.

Laboda nemzetség

A libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó Artiplex nemzetséghez több mint 400 faj tartozik. Minden kontinensen előfordulnak. A növények szárazságtűrők, jól alkalmazkodnak a talaj magas sótartalmához. A levélen található membránnal határolt levélszőrök nyéllel és egy kerekded tömlőrésszel rendelkeznek. Sókizáró sótűrők (halofiták). A levelek a sóelektrolitot a tömlőkbe választják ki. Ha a tömlő annyira megtelik, hogy kiszakad, akkor a sóoldat visszakerül a környezetbe. A növény így raktározza a nátrium-, a kálium-, és a klorid ionokat, amelyek aktív szállítással kerülnek oda a szállítószövetekből. Ezektől a levélszőröktől ezüstös a növények levele. Ugyanez a levélszőrborítás megakadályozza az ultraibolya fény behatolását a szövetekbe. Több kutatási eredmény alapján a laboda fajok alkalmasak lehetnek a talaj nehézfémtartalmának eltávolítására. A. portulacoides,  A. halimus, A. conodocarpa, A. patula kadmium, réz, ólom és cink megkötése bizonyított.
A tatár laboda (Atriplex tatarica) gyakori bennszülött gyomnövényünk. Az Atriplex nemzetségből termesztésbe vont faj a kerti laboda (Atriplex hortensis). A labodafélék a száraz területek egyik fontos takarmányjelöltje. Több fajnak ismertek gyógyhatásai.

kerti laboda bemutatása

A kerti laboda (Artiplex hortensis) egyéves, rövid tenyészidejű, lágy szárú növény. A mérsékelt éghajlati övhöz tartozó Eurázsia, és az indiai régió növénye. Erős karógyökere 80–100 cm-es mélységig hatol. Sűrű oldalgyökerei a talaj vízkészletét tökéletesen hasznosítják. 1,5–2 m magas szára nyár végére megfásodik. Alsó levelei szív alakúak, a felsők háromszög alakúak. A júliustól kezdve folyamatosan nyíló, apró, halványzöld virágok gomolyos füzéreket alkotnak. Termése színes lependék. Termése indigókék növényfesték. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.

A laboda fontos A-vitamin forrás. Emésztéssegítő, fájdalom csillapító hatása régóta ismert. Használják légzőszervi megbetegedések kezelésére, reuma ellen. Hatóanyagai szulfát flavonoidok, flavonol glikozid tartalmát is kimutatták. Szaponin tartalma miatt légzőszervi és emésztési megbetegedések esetén használja a népgyógyászat. Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas. Színes levelű változatai dísznövényként is nevelhetők. Termése indigókék növényfesték.

Kerti laboda házikerti termesztése

Termesztése más zöldségekhez képest egyszerűnek mondható, bármilyen talajon jól érzi magát, de a nehéz agyagot kerüljük. Napsütötte helyen vagy félárnyékban is nevelhetjük, de árnyékba nem való. Széltűrő. Méretes levelei miatt vízigényesebbnek mondható, és melegebb tavaszokon elszaporodhat levélzetén a fekete levéltetű, de más betegsége vagy kártevője nincsen. Ápolás szempontjából is csak az öntözést igényli szárazabb időszakokban. Kapálással nem árt a gyomlálni. Nagy levéltömeget leginkább humuszban gazdag, jó kerti talajban fejleszt. Burgonya közelébe ne ültessük. Önvető. Válthatjuk vele a spenótot. Mire a spenót magszárba menne, jöhet a laboda!

Szaporítani magról kell, helybevetéssel, amire már októberben is sor kerülhet (lehetőleg az idei, friss magból). Ezzel a céllal néhány példányt hagyjunk magszárba menni. ősszel magot foghatsz róla. Az elvetett mag akár már februárban csírázásnak indul. Így kora tavasszal hamar fejlődésnek indulnak a növények. Ha kora tavasszal, majd pedig a nyár elején a megürülő ágyásokba is vetünk, akkor ezzel biztosíthatjuk, hogy egész nyáron legyen friss, zsenge növény. Vetés után 40-60 nappal szedhető. Az idősebb növényekből érdemes minden évben őszig nevelni néhányat, hogy magot gyűjthessünk, mert ezek csírázóképessége elég gyenge, kétéves vagy annál idősebb mag már nem szokott kikelni.

Egyébként önvető, általában elég 2-3 évente újra vetni.

Kiültetésére tavasz végén kerülhet sor, amikor az éjszakai minimum hőmérséklet sem csökken 15 fok alá.

A vándorpoloskák imádják, tehát poloskagyűjtőnek is használhatod. Ne a poloskákat leszedni róla és elpusztítani, így gyérítve az állományukat. Friss tavaszi leveleit fogyaszthatod. A meghagyott levelek kiválóak zöldtrágyának.

Ha követed ezeket az egyszerű útmutatásokat, az egész vegetációs időszakban élvezheted ezt sokoldalú és ízletes levélzöldséget .

Vörös vagy sárga levelű változata (Artiplex hortensis var. atro-sanguinea vagy var. rubra) egynyári kerti dísznövény. A virágok jelentéktelenek, de színes, rebarbarára emlékeztető lependék termése dekoratív. Magjáról önvető. Amarantuszokkal együtt ültethető. Levendulával összeültetve is mutatós. A színes levelű fajták szépen díszlenek gyepek szélén, fal közelében. A kertészeti fajták levele is fogyasztható, így kéthasznú növényekről beszélhetünk. Ezek a rendkívül toleráns fajták jól tűrik a szárazságot, hőséget, a lúgos, homokos talajt. Jó vízellátású, jó minőségű talajban akár 2 méter magasra is megnőnek.

gyógynövény kert

Egy sikeres összeültetés:
Thymus ‘Jekka’, Artemisia absinthium, Mentha longifolia subsp schimperi, Atriplex hortensis var. rubra

Laboda a konyhában

A laboda íze, felhasználása a spenótéhoz hasonló. Ízesítés nélkül is enyhén sós. Saláta keverékben jól mutatnak a bordó levelű változatok.  Salátának legízletesebbek a 3 cm-es levelek, míg a 8-10 cm-es levelek pároláshoz kiválóak. A teljesen kifejlett leveleket csokordekorációkhoz használhatjuk. Egy bordó labodalevéllel, a fövő rizshez dobva, megszínezhetjük a rizst. Készíhetjük rizzsel lerakva, készülhet nagyobb levelével töltike.

Labodás bárányleves

Forrás

Hozzávalók:

egy kiló húsos báránycsont
egy marék rizs
2-3 maréknyi apróra vágott piros laboda
1 tojássárgája
1 ek ecet

A húsos csontokat egy liter vízben tegyük fel főni. Ha megfőttek, a csontokról szedjük le a húst, a csontot tegyük félre, és a húst tegyük vissza a csontlébe. A lét forraljuk fel, tegyük bele a rizst, a labodát, sózzuk meg, és főzzük puhára a rizst. Kevés levessel óvatosan keverjük el a nyers tojássárgáját. (Ha kell, előtte picit hűtöm a levest, hogy a tojás ne főjön meg.) A habarékot tegyük vissza a levesbe, gyenge lángon melegítsük, de már ne forraljuk, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze. Ecettel ízesítve tálaljuk.

Cikk ajánlat: Spenót

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por