Ha nem csapsz le a bundásbogárra, ő fog lecsapni a virágaidra!

Két szomorú hír a bundásbogárral kapcsolatban, hogy tavasztól károsítja a virágokat, és permetezéssel nem lehet hatékonyan védekezni ellene.

bundásbogár mandulán

Bundásbogár mandulán

A bundásbogár (Epicometis hirta) majdnem cserebogár, csak szőrös. Leginkább a mediterrán klímán terjedt el, de meleg időben nálunk is aktív, mert a meleg, napos időt kedveli. Ez a cuki bundás szereti a virágokat, de ez a szeretet nem kölcsönös. Elmajszolja a porzókat, a virágport, a bibét, de megrágja a sziromleveleket is. Nem csak a kinyílt virágokat szereti, hanem belerág a virágbimbóba is. Gyümölcsösök, a szamócavirágok potenciális kártevője, így fordulhat elő, hogy termésmentesíti például a kajszifákat. Egyébként mindenféle haszonnövényben kárt tesz, mert polifág faj. Imádja a virágzó gabonát is! Különösen kedveli a fészkesvirágzatúak és a keresztesvirágzatúak virágait. Ahová lecsap, ott nem lesz termés! A díszcserjéket is károsítja (pl. orgona, rózsa). Kártétele felismerhető a kirágott portokokról, megbarnuló virágszirmokról.

bundásbogár rózsán

Bundásbogár rózsán.

A bundásbogár elsősorban a meleg, napsütéses órákban tűnik fel, borús időben és éjszakára a talaj közelébe húzódik, megbújva a növénymaradványok vagy rögök között.

A bundásbogár 1 nemzedékes, és imágóként telel a talajban. Az áttelelt egyedek már áprilisban megjelennek, de, ha az időjárás megengedi, akár márciustól megjelenhetnek az első példányok. Március közepétől, május végéig, június elejéig fordulnak elő nagy számban.

Így védekezz a bundásbogár ellen!

A bundásbogár elleni védekezést nehezíti, hogy leginkább a virágzás időpontjában tűnik fel. Kizárólag méhkímélő szerekkel és technikával lehet védekezni ellene, és a hatékonyság nem garantált. A szakemberek azt javasolják, hogy a permetezőszer már legyen a növényben virágzás idejére.

Vegyszermentes házikertbe javasoljuk

Minél több mulcsot használsz, annál kevesebb kifejlett bogár tud behúzódni a talajrepedésekbe hideg időben, ezért inkább odébbáll. Vagyis a mulccsal gyéríted az állományukat. 5 db. öko mulcs korong, 100% kenderrost (80 cm átmérő, 5 mm vastag) vagy kender takarók a Kertlap Kertészeti webáruházból.

Rázd le a virágokról, és gyűjtsd össze őket! Ismertek vizes csapdázási módszerek is. Illetve a varsás csalamoncsapdával is lehet ellene védekezni. A csapda nem csak a bundásbogarakat fogja meg, hanem a sokpettyes virágbogarat (Oxythyrea funesta) is. A csapda azonban kb. 3-4 hét múlva “kimerül”, már nem fejt ki megfelelő hatást.

kék színű vizes tál

Kék színű vizes tál bundásbogár ellen.

A bundásbogár színfüggő, ez okozhatja a vesztét

A bundásbogár imádja a kék színt, erről te is meggyőződhetsz, elég, ha kék pólóban mész a kertbe locsolni. Míg a mediterrán országokban a kék színű vizes csapdára esküsznek, addig nálunk kék színű vizes tálat, vödröt használnak, ugyanis a bogarak a vízzel sem törődve vonzódnak a kék színű edényekhez, és végül vízbe fúlnak. Vannak, akik a vizet narancsolajjal vagy ánizsteával gazdagítják, így fokozva a csali hatását. Érdemes megemlíteni, hogy a Dr. Seress Zoltán álta a Biokultúra újságban (2006/3) megjelentetett kísérleti eredmények szerint a leghatékonyabbnak a sárga vizes tál alkalmazása bizonyult.

Próbáld ki te is!

Ha kertedben felfedezed a fent említett bogarakat, állíts csapdát nekik! Esetleg tégy egy pólópróbát. Ha úgy tapasztalod, hogy a sárga póló a nyerő, tégy ki a napra sárga vizes tálat, de, ha nincs ilyen színűd, a kék is megteszi.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!