Palánták felkészítése a kiültetésre

Most még sok palántát a beltéren babusgatunk, és próbálunk nekik megadni mindent, amire szükségük van. Ahogy közeledik a kiültetés napja, úgy válik egyre sürgetőbbé a palánták felkészítése az “életre”, azokra a körülményekre, amelyekkel szembesülniük kell, amikor a klimatikus viszonyok megváltozása miatt legkorábban április végén kikerülnek a kertbe.

Itt tájékozódhatsz a palántanevelésről: Palántázási praktikák

Mostanáig a fiatal újoncok minden jóban részesültek, volt fény, főleg, ha megvilágítottuk őket, kaptak tápanyagot, vizet, és nem utolsósorban meleget. De mindez néhány nap múlva megváltozik. Szembesülniük kell a valósággal! Az időjárás szeszélye, a napi hőmérséklet ingadozás, a nap égető sugarai, a szél min-mind próbára teszi őket, ezért edzésre van szükségük.

A felkészítés folyamata

Már az is fontos, hogy mikor vetjük el a magokat, hogy a legegészségesebb állapotukban, a legjobb fejlettségi állapotban álljunk neki az edzésnek. A palánták sérülékenyek, próbára teszi őket még a simogató napsütés is. Edzés nélkül esélyes, hogy elpusztulnak, de, ha nem is pusztulnak el, fejlődésük lelassul, és a satnyaság a termőre fordulás idejét kitolja, és a termés mennyiség, minőség rovására mehet. Nem is beszélve arról, hogy a kártevők és kórokozók ugrásra készen lesnek a legyengült prédára.
Ha a nappalok már kellemesek, “edzőteremnek” kinevezhetünk egy ládát, vagy padot a nyitott verandán, vagy a déli fekvésű házfal mellett, vagy a balkonon, ahol van elég fény. A palánták elé támasztott üveglap, használaton kívüli ablaktábla, a szél útját állja. Arra figyeljünk, hogy üveg mögött a nap akár égető is lehet. Ezért mindig világos, de félárnyékos helyen végezzük az edzést.  A palánták estére visszaköltözhetnek a védett, meleg „hálószobába”. Így szoknak hozzá a hőingadozáshoz. Ahogy a palánták erősödnek, a szélárnyékolót és a félárnyékot kiiktathatjuk. Palánták edzéséhez  körülnézhetünk a hidegágy választékban is. A hidegágyakról részletesebben itt olvashat: Hidegágyak

hidegágy

Palántaedzés a legegyszerűbben: A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan szoktassuk, néhány órára, majd csak nappalra vigyük ki a szabadba, és éjszakára hozzuk be őket.  Egy meleg napon először két órára vigyük a palántákat félárnyékos, szélvédett helyre. Minden nap emeljük a kint tartózkodás idejét, és vigyük a palántákat rövid ideig teljes napra. Közben figyeljük a palántákat, hogy felfedezhessük rajtuk az esetleges stressz jeleit. Túl erős napsütés esetén használjunk árnyékoló szövetet. További információk: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben. Minimum egy hét akklimatizálódás után a palánták készek arra, hogy kiültessük őket. A kiültetés csakis a fagyveszély elmúltával történjen meg.

palánták szoktatása

Palánták átültetése

Ha palántáink már duzzadnak az erőtől, és a megfelelő ápolás meglátszik a kis díjbirkózókon, akkor se hamarkodjuk el a kiültetést. Ehelyett ültessük át őket. Vegyük példának a kertekből elmaradhatatlan paradicsompalántákat. Ha kinőtték az edényüket, ültessük őket nagyobba. Nem is annyira az edény átmérője számít, hanem a mélysége. Gondoljunk arra, hogy minél mélyebben gyökerezik a palánta, annál nagyobb az esélye, hogy tápanyagot, és vizet talál, és nem fog rá hatni egy csipet szárazság. Ezért jó, ha olyan gyökérzet kialakításához segédkezünk, amely kompakt, de mélyebbre nyúlik. Arról nem beszélve, hogy a paradicsom palánta stabilabb, erősebb, zömökebb lesz, ha átültetéskor magasabbra emeljük a talajszintet, újabb gyökerek fejlődésre ösztönözve a palántát. A mélyebbre ültetéshez az alsó levelet törjük ki, így a szár mélyebbre kerül. Előfordul, hogy ki is kell karózni a palántát, hogy szára szép egyenesen növekedjék. Cikk ajánlat: Paradicsomtermesztés házikertben. Ha itt az idő, jöhet a kiültetés: Palántázási praktikák

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa