Mángold

A mángold friss levelei nyár elejétől késő őszig fogyaszthatók. Ha van mángoldunk, a letermett spenót után lesz levélzöldségünk. Vizuális élményt nyújtó díszzöldség. A mángold szép, mutatós levelei és esetenként színes levélnyele konyhakertünk dísze lehet.

A mángold bemutatása

A mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. Cicla) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó kétéves növény. Ebbe a növénycsoportba tartozik a botspenót, a kerti spenót, a cékla is.

mangold

Az első évben fás, elágazásra hajlamos, a többi répaféléhez viszonyítva alacsony cukortartalmú karógyökeret (répatestet) és levélrozettát fejleszt. A tőlevelek színe, mérete, a levélnyél hossza és vastagsága fajtánként eltérő, gyakran a konyhakert díszei. Mind a levélnyél, mind a levéllemez ehető. Bár az ókorban a répatestet is fogyasztották. Nyugat-Európában közkedvelt zöldségnövény, nálunk főleg házikertekben és piacra termelő kertészetben nevelik. A második évben a céklához hasonlóan magszárat nevel, gomolyos fürtvirágzattal. Termése gomolyban álló csalmatok. Egy gomolyban általában 2–3 db apró, fekete színű mag található. A mag 4–6 évig csírázóképes.

A Földközi-tenger medencéjének keleti térségéből származik, ősalakja az itt található Beta vulgaris var. maritima, amelynek első kultúrformája a mángold volt.

A mángold tartása

Palántának március elején már vethető a hidegtűrő mángold! Kiültetésére április végén kerüljön sor. Vályogos, tápanyag dús talajban fejlődik megfelelően.

Érdemesebb szabadföldbe vetni, szabadföldben a magok csírázása 8-9 Celsius közelében indul meg. Magjait körülbelül 3 centiméter mélyre ültesd, a sortávolság 35-40 cm, ezt egyeléssel tudod elérni. Márciustól május végéig vetheted.

A savanyú talajokat nem kedveli, ami hazai viszonyok között egyébként is ritkaság. Fény- és vízigényes. A kapáláson és öntözésen kívül más törődést nem igényel. Azt is érdemes megjegyezni, hogy meleg, nyári hőségben, egyáltalán nem fejleszt magszárat. Ezért ideális salátanövényünk lehetne. A spenót után még szedhető levélzöldség, és késő őszig ellát bennünket. Egy tőről egyszerre csak 2-3 levelet szedjünk.

Miután általában egynyáriként neveljük, jelentéktelen virágaival és termésével nem találkozunk. Ugyanakkor, miután hidegtűrő, télen lombbal, kaszálékkal takarva áttelel, és kora tavasszal még fogyaszthatjuk. A második évben magszárba szökkenő növényekből mag fogható!

Emelt ágyások kedvelt növénye. Ha kertünkben mikroklímája nem megfelelő neveljük dézsában, cserépben, nem megfeledkezve a rendszeres öntözésről. Rendkívül mutatós fajtáit nevelhetjük edényben, szegélyként is rendkívüli díszértékű. Napos erkélyen, ablakládában is nevelhető.

Ha mindig a külső leveleket szeded le, a növény továbbra is új leveleket nevel a közepéből. Ez a módszer lehetővé teszi a növény számára, hogy megőrizze dekoratív vonzerejét, miközben friss zöldekkel lát el.

mángold a konyhakertben

A mángold társnövényei

Bab: A bab, például a bokorbab jó társa lehet a mángoldnak. A segít megkötni a nitrogént a talajban, ami jótékony hatással van az olyan levélzöldségek lomfejlődésére, mint a mángold. Cserébe a mángold nagy levelei árnyékot adhatnak a bab gyökereinek.

Saláta: A saláta árnyékolhatja a talajt a mángold körül, segít hűvösen tartani a talajt és megtartani a nedvességet. Ezenkívül a saláta és a mángold növekedési üteme hasonló, így kompatibilis társaik.

Hagyma: A hagyma, beleértve a mogyoróhagymát és a metélőhagymát és a fokhagymát is, erős aromájának köszönhetően segíthet elriasztani a kártevőket.

Káposztafélék: A káposztafélék, például a káposzta, a brokkoli és a karfiol nem biztos, hogy a legjobb társak a mangolának, mivel hasonló tápanyagigényűek, és versenyezhetnek az erőforrásokért.

Gyógynövények: A gyógynövények, mint a kapor, a koriander és a petrezselyem, élőhelyet biztosíthatnak a kártevők elleni védekezésben segítő jótékony rovarok számára. Aromás illóolajukkal segíthetnek elriasztani a kártevőket.

Körömvirág: A körömvirágról a mángold közelébe ültetve megvédheti a növényeket a potenciális kártevőktől. A mángold-körömvirág társítás látványnak sem utolsó.

Igy lehet a mángold a konyhakert dísze

Rendezd a növényeket csoportokba vagy sorokba, hogy érvényesüljenek a különböző szárszíneket. A színes szárak és a sötétzöld levelek közötti kontraszt növeli a díszítő hatást.

Ha konténerben neveled, válassz nagy edényeket, és helyezz el őket úgy, hogy vizuálisan minél nagyobb élményt nyújtson.

Mangold fajták

Létezik húsos levélnyelű, kis levéllemezű és széles levéllemezű, ámde keskeny levélnyelű fajta. A húsos levélnyelű fajta levélnyele is ízletes, a spárgához hasonló csemege. Vannak továbbá antociános, lilás színűek is, melyek közkedvelt dísznövények, de ismeretesek fogyasztásra alkalmas színes, dekoratív fajták is. Vannak továbbá antociános, lilás színűek is, melyek közkedvelt dísznövények, de ismeretesek fogyasztásra alkalmas színes, dekoratív fajták is.

mángold a konyhában

Mángold a konyhában

Frissen, salátaként fogyaszthatjuk. Legfontosabb élettani jelentőségű összetevői a szerves savak (almasav, borsav, citromsav és oxálsav). Fogyasztását oxálsav tartalma miatt, különösen a vesekő képződés miatt, nem szabad túlzásba vinni. Tápértéke a céklához hasonló, de annál több fehérjét tartalmaz. Jelentős még nyerscukor- (6–9%) és pektintartalma. Található benne karotin, C-vitamin, B1-, B2-, és PP-vitamin.

Ha a mangold levél jó a tőtike burkolatának, akkor talán arra is jó, hogy beletegyük egy – nyilván csípős – bárány- vagy birkaraguba, sőt pacallevesbe, ahogy Toscanában szokás. Továbbá bizonyára köretnek is jó. Olajon pórét és fokhagymát dinsztelünk, rá az előfőzött és felcsíkozott mangold levelet, bele finomra vágott friss menta és kapor, erős paprika, só, bors, esetleg egy kevés krumpli, vékonyan szeletelve, bár ez el is maradhat. Roston sült halak és húsok kiváló körete, korfui étel, cigarellinek hívják. – Írja stafelspicc- origo.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa