Mangold

A mangold friss levelei nyár elejétől késő őszig fogyaszthatók. Ha van mangoldunk, a letermett spenót után lesz levélzöldségünk. A mangold szép, mutatós levelei és esetenként színes levélnyele konyhakertünk dísze lehet.

A mangold bemutatása

A mangold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. Cicla) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó kétéves növény. Ebbe a növénycsoportba tartozik a botspenót, a kerti spenót, a cékla is.

mangold

mangold

Az első évben fás, elágazásra hajlamos, a többi répaféléhez viszonyítva alacsony cukortartalmú karógyökeret (répatestet) és levélrozettát fejleszt. A tőlevelek színe, mérete, a levélnyél hossza és vastagsága fajtánként eltérő, gyakran a konyhakert díszei. Mind a levélnyél, mind a levéllemez ehető. Bár az ókorban a répatestet is fogyasztották. Nyugat-Európában közkedvelt zöldségnövény, nálunk főleg házikertekben és piacra termelő kertészetben nevelik. A második évben a céklához hasonlóan magszárat nevel, gomolyos fürtvirágzattal. Termése gomolyban álló csalmatok. Egy gomolyban általában 2–3 db apró, fekete színű mag található. A mag 4–6 évig csírázóképes.

A Földközi-tenger medencéjének keleti térségéből származik, ősalakja az itt található Beta vulgaris var. maritima, amelynek első kultúrformája a mangold volt.

A mangold tartása

Palántának március elején már vethető a hidegtűrő mángold! Kiültetésére április végén kerüljön sor. Vályogos, tápanyag dús talajban fejlődik megfelelően. A savanyú talajokat nem kedveli, ami hazai viszonyok között egyébként is ritkaság. Fény- és vízigényes. A kapáláson és öntözésen kívül más törődést nem igényel. Azt is érdemes megjegyezni, hogy meleg, nyári hőségben, egyáltalán nem fejleszt magszárat. Ezért ideális salátanövényünk lehetne. A spenót után még szedhető levélzöldség, és késő őszig ellát bennünket. Egy tőről egyszerre csak 2-3 levelet szedjünk.

Miután általában egynyáriként neveljük, jelentéktelen virágaival és termésével nem találkozunk. Ugyanakkor, miután hidegtűrő, télen lombbal, kaszálékkal takarva áttelel, és kora tavasszal még fogyaszthatjuk. A második évben magszárba szökkenő növényekből mag fogható!

Emelt ágyások kedvelt növénye. Ha kertünkben mikroklímája nem megfelelő neveljük dézsában, cserépben, nem megfeledkezve a rendszeres öntözésről. Rendkívül mutatós fajtáit nevelhetjük edényben, szegélyként is rendkívüli díszértékű. Napos erkélyen, ablakládában is nevelhető.

Mangold fajták

Létezik húsos levélnyelű, kis levéllemezű és széles levéllemezű, ámde keskeny levélnyelű fajta. A húsos levélnyelű fajta levélnyele is ízletes, a spárgához hasonló csemege. Vannak továbbá antociános, lilás színűek is, melyek közkedvelt dísznövények, de ismeretesek fogyasztásra alkalmas színes, dekoratív fajták is.Vannak továbbá antociános, lilás színűek is, melyek közkedvelt dísznövények, de ismeretesek fogyasztásra alkalmas színes, dekoratív fajták is.

Forrás:

dr. Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve, Mezőgazda Kiadó
http://www.tankonyvtar.hu

Mángold a konyhában

Frissen, salátaként fogyaszthatjuk. Legfontosabb élettani jelentőségű összetevői a szerves savak (almasav, borsav, citromsav és oxálsav). Fogyasztását oxálsav tartalma miatt, különösen a vesekő képződés miatt, nem szabad túlzásba vinni. Tápértéke a céklához hasonló, de annál több fehérjét tartalmaz. Jelentős még nyerscukor- (6–9%) és pektintartalma. Található benne karotin, C-vitamin, B1-, B2-, és PP-vitamin.

Ha a mangold levél jó a tőtike burkolatának, akkor talán arra is jó, hogy beletegyük egy – nyilván csípős – bárány- vagy birkaraguba, sőt pacallevesbe, ahogy Toscanában szokás. Továbbá bizonyára köretnek is jó. Olajon pórét és fokhagymát dinsztelünk, rá az előfőzött és felcsíkozott mangold levelet, bele finomra vágott friss menta és kapor, erős paprika, só, bors, esetleg egy kevés krumpli, vékonyan szeletelve, bár ez el is maradhat. Roston sült halak és húsok kiváló körete, korfui étel, cigarellinek hívják. – Írja stafelspicc- origo.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa