Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 1.

A boltban vásárolt uborkáról tudni kell, hogy az uborka egyike a leggyakrabban permetezett zöldségeknek. Ha tudni akarjuk, hogy mi van bennük, főképpen, hogy mi nincs, akkor nincs más választásunk, minthogy magunk termeljük meg a fogyasztásra szánt uborkát!

uborka ágyásban

Régen a kaposváriak uborkamagot is vittek magukkal búzaszentelés napján (április 25.) a körmenetre, s hazaérkezvén el is vetették. A megáldott uborkamagtól azt várták, hogy korán és bőségesen teremjen.

Cikk ajánlat: Uborka (Az uborka bemutatása, fajtacsoportok, fajtaajánlat, gyógyhatásai, uborka pakolás, kovászos uborka készítés)

Régi uborkafajták

Az uborka a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozó egylaki, kétivarú növény,  vagyis külön vannak a porzós és termő virágok. Régi fajtáink kevert virágúak, azaz egy virágon termős és porzós virágok is fejlődnek. Az alsó 14–18 szárcsomón csak hímvirágok fejlődnek, majd ezt követően egyre több nővirág jelenik meg a főhajtás további fejlődése folyamán (kevert virágzású szakasz), a hónaljhajtásokon zömmel nővirágok fejlődnek. A vegyes virágú típusba tartozó fajtáknak nagy lombjuk van, viszonylag kevesebb terméssel. Nagy a tenyészterület igényük. Rovarokra van szükség a beporzáshoz. Ebbe a virágú típusba tartoznak a régi fajtáink.

Marketmore

Bőtermő, kevert virágú, szabadföldi termesztésre ajánlott tradicionális salátauborka fajta,amit síkművelésre ajánlanak, tehát nem igényel támrendszert. (A Kertimag ajánlásával).

uborka Marketmore

Szenzáció (kertészeti Egyetem, Zöldségtermesztési tanszék)

Hosszú tenyészidejű, erőteljes növekedésű, kevert virágú, félhosszú salátauborka. Termése henger alakú, a kocsány felé elkeskenyedő, a héj sötétzöld, fehér tüskés. Húsa vastag, zsenge, magháza kicsi. Szabadföldi termesztésre ajánlott. (A Kertimag ajánlásával)

Az új fajták gynomonoikus (túlnyomóan nővirágú); gynoikus (nővirágú), partenokarp (beporzást nem igénylő) típusúak. Ezek kisebb térigényűek, nagy terméshozamúak.

Házikerti uborka ajánló

 Uborka környezeti igénye

Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet. Az uborka melegigényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet.

Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!

uborka csepegtető öntözése

Uborka ikersoros termesztés csepegtető öntözéssel, szalma mulccsal

Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét. A kapálás egyébként is óvatosságot igényel, mert az uborka sekélyen gyökerezik.

Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Egyébként a talaj tömörödik, amit az uborka rosszul visel, és védtelenné válik a kórokozókkal szemben.

Házikertben, szabadföldre legkorábban április 20. körül vessük a saláta- és konzervuborka fajtákat. De ajánlott itt is megvárni a fagyosszentek elmúltát. A téli eltevésre szánt csemegeuborka termesztésénél nem szempont a koraiság, nem szükséges a korai vetéssel járó időjárási kockázat vállalása, ezért a csemegeuborkát (konzervuborkát) inkább május 10-20. között vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig.

Ha sorokba vetünk, a sortávolság minimum 1 méter legyen. Egy méterre vessünk 10-12 magot, amit később kiritkítunk. A Gardena ajánlása szerint a sorban vetéshez előkészített ágyás akkor a legmegfelelőbb, ha kb. 40 cm széles árkot ásunk a sor közepére, amit megtöltünk komposzttal kevert földdel. Így a sor egyfajta töltésként emelkedik ki, hogy a nap jobban felmelegíthesse a talajt, és az uborka jobban növekedhessen.

uborka palánták

Ha fészekbe vetjük az uborkát, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi a leghelytakarékosabb megoldás!

Kelés után következik a ritkítás, folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg.

A március végén, áprilisban cserépbe vetett palántákat május végén ültessük ki. Leginkább támrendszeres termesztésben ajánlott a palántázás. De házikertben bármelyik fajta és termesztéstípus esetén elképzelhető. Azonban azt tudni kell, hogy a tökhöz hasonlóan az uborka gyökere is nagyon érzékeny, sérülékeny. A sérülést elkerülheted, ha tőzegcserepet használsz. legjobb, a műanyag edényt, amit kiültetéskor levágsz a földlabdáról. A vetőmagból kb. négy hét alatt fejlődik kiültetésre alkalmas palánta. Arra ügyelni kell, hogy az éjszakai minimum hőmérséklet se menjen 18 oC alá. 0,1%-os Volldüngeres beöntözés sietteti a palánták fejlődését. A palánták dőlésre hajlamosak, amit a kiültetést követő 0,3%-os Ridomil készítménnyel való beöntözéssel akadályozhatunk meg.

uborkapalánta ültetése

A folytatásban, Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 2.,  megtudhatják, hogyan történik és miért előnyös a támrendszerre futtatás, melyek az uborka leggyakoribb kártevői, kórokozói, a vegyszermentes védekezésre koncentrálva, olvashatunk továbbá a növényváltásról.

Forrás:  Zöldségtermesztők Kézikönyve

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por