Milyen hobbizöldséget vethetsz júniusban?

Bemutatunk néhány különleges alakú, színű, ízű hobbizöldséget, amelyet még júniusban is elvethetsz.

Cékla

A korai, gömbölyű céklákat bármikor felszedhetjük, amikor a gyökerek elérik a megfelelő méretet. A Kornett fajtát bébicéklaként is nevezik, mert rövid tenyészidejű fajta, és csak pingponglabda nagyságúra nő meg, emiatt előszeretettel használják salátákba, savanyúságokhoz vagy dekorációra. Szép színes az olasz ‘Chioggia‘. Különleges, rózsaszín és fehér csíkos húsú cékla, íze frissen fogyasztva enyhébb, édesebb, mint a hazai fajták. Ideális vetési ideje márciustól-júniusig tart, szabadföldbe vesd kb 25 cm-re egymástól és 40 cm sortávolságra.

Chioggia

cékla ‘Chioggia’

Répa

A rövidebb tenyészidejű répa fajták ajánlottak júniusi vetésre. Már kapható nálunk is a ” gömbölyű répa akár agyagos talajban is megél. Virágládába, cserépbe is vetheted. Nyersen salátának kiváló! Februártól júliusig vethető.

Pariser Markt

Répa ‘Pariser Markt’

Retek

A nyári retekfajtáknak nagyobb a gumója, a tenyészidejük is hosszabb kicsivel, mint egy hónap, de bírják a nyári meleget. Ezek vethetők júniusban is. Ilyen például a ’French Breakfast’ fajta. A piacon franci reggeli névvel is találkozhatsz vele. A gumó jellegzetes hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végződéssel. Ropogós, ízes, nem pudvásodik. A vetéstől számított egy hónap múlva szedhető. Cikk ajánlat: Hónapos retek

French Breakfast

Retek ‘French Breakfast’

Új-zélandi spenót

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozik. Egynyári ugyan, de magjait elszórja, és újra terem a következő évben. Akkor ad bő levéltömeget, mikor a közönséges spenót már átmegy magszárba. magszár-képződés után is fogyaszthatók pozsgás, jellegzetesen háromszög alakú levelei. Jól tűri a száraz viszonyokat. áprilistól június elejéig vethető.

Cikk ajánlat: Spenót

új-zélandi spenót

Új-zélandi spenót

Római vagy kötöző saláta

Folyamatosan nő, zárt fejet képez a Little Gem kötözősaláta. Apró termetű. Kompakt. Roppanó húsú, kellemes ízű. Hőtűrő, nem igényel gondozást. Viszonylag későn magzik fel. Vegyes salátában ellensúlyozza a kesernyésebb levelek hatását. Fokhagymával párolva, zöldborsóval együtt, amely édeskés ízt ad neki, kitűnő. Márciustól júliusig vethető. A júniusi vetést szeptemberben szedheted.

Little Gem

Római saláta ‘Little Gem’

Tűzbab, karósbab

Önmeddő, piros virágú karósbab a ‘Firestorm’. Nálunk tűzviharnak is írják. Erőteljes növekedésű, sűrű. Élénk színű, piros virágai késő őszig nyílnak.  Szálkamentes, édes, zsenge. Kifejtve étkezési célra is alkalmas. Meleg igényes, bár napos helyen fejlődik legszebben, félárnyékban is megél.

Cikk ajánlat: Mire futtass babot?

Firestorm

Karósbab ‘Firestorm’

 

Szeptember közepétől október közepéig szedhető a ’Cobra’ karós bab. zöld hüvelyű, lila virágú. nem szálkás. Akkor is jó még, mikor már aránylag nagy szemek vannak benne. Íze édeskés.

Cobra

Karósbab ‘Cobra’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás