Őszibarack levélfodrosodása

Több tafrina faj is megtámadhatja a fáinkat. A legsúlyosabb károkat az őszibarackon, a Taphrina deformans okozza. Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle.

tafrinás levélfodrosodás

A tafrina fertőzés tünetei

A tafrina fertőzés elsősorban a leveleken okozott tünetek által ismerhető fel. A levél részlegesen, vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz. A levél elveszti rugalmasságát, keménnyé válik, a beteg levelek sárgás, gyakran vörös színűek. Felületüket hamvas, bársonyos réteg fedi. A fertőzött levelek lehullanak, súlyos fertőzésnél a fa a fiatal levelek többségét elveszti, és felkopaszodik.  A hajtások felületén egyenetlen, kissé kiemelkedő sárgás színű megvastagodásokat okoz. Ritkán a virágot és a gyümölcsöt is megfertőzi.

A tafrina fertőzés terjedése

A betegséget sokan nem tekintik veszélyesnek, tekintettel arra, hogy a fertőzött levelek lepotyognak, a fa koronája később új leveleket növeszt, „megújul”. Ez igaz, de az új lombozat kifejlesztése komoly felesleges energiát vesz el fától, legyengíti azt. – Írja  a közösségi hálón dr. Némethy Zsuzsanna.

A gomba a fertőzött fa fás részein telel át, és rügypattanástól május elejéig fertőz 4- 14 °C közötti léghőmérsékletnél. Járványszerű kártételére nedves időjárás után számíthatunk: a tartósan csapadékos, ködös, magas páratartalmú időszakok kedveznek a kórokozó felszaporodásának. Ekkor lehet szükség kémiai védekezésre.

A továbbterjedéséhez a 4-8 °C átlaghőmérsékletet igényli, nemhiába hívják dérgombának is. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a jellegzetes tünetek, a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát a védekezéssel nem várhatunk a tünetek megjelenéséig. Ekkor már késő! Csak megelőzéssel lehet védekezni ellene.

Tafrina elleni permetezés időzítése

Bármilyen száraz, meleg is a tavasz, hidegebb, párásabb kertekben egyetlen évben sem lehet kihagyni a védekezést, mindig permetezni kell. Sok szakember szerint az őszibarack már a néhány milliméteres levélfelülettel is fel tudja venni a belülről védő felszívódó (szisztemikus) szereket. Hűvös tavaszon ismételni is kell 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 °C-t. Ekkor leáll a dérgomba. Nyáron újra megjelenhet, 2010-ben a gyümölcsöket is eltorzította.

Tafrina elleni permetezőszerek

A finomabb őrlésű rézkészítményekkel rügypattanásig illetve némelyikkel piros bimbóig is kezelhetnek. Felsorolok néhányat. Az érzékenyebb illetve fejlettebb fáknál inkább az alacsonyabb dózisokkal dolgozzanak: Champ DP, Champion 2 FL és a WG , Cuproxat FW, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Copernico Hi Bio, Kocide 2000, stb. (Ősziben nyáron is mehet a Cuproxat FW.)

Kénytelenek vagyunk kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni gombaölők száma. Ha jól látom egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölő maradt, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely Alfa-Solo, Agria Difenokonazol, Difcor 250 EC, Yerupaja és Attrade Difenokonazol 250 EC neveken is kapható.

Rézpótló kontakt szerekből teljes a hiány. Csak a Miltox Speciál Extrában találhatjuk meg a mankoceb hatóanyagot, a felszívódó partner mellett. A rézre érzékeny fajtáknál vagy a virágzás közelében lévő fáknál ezt ajánlom! A kijuttatás mindegyik szernél, apró cseppképzéssel történjen, be kell fednünk az apró leveleket! A tapadást elősegítő segédanyagok elengedhetetlenek, a viaszos kis levélkéken kell megtapadni a permetlének.

levélfodrosodás őszibarackon

A kórokozó ellen először a réz hatóanyagú gombaölő szerek valamelyikével kell(ett) TÉLI LEMOSÓ PERMETEZÉST végezni rügypattanás előtt. A gomba az éppen megpattanó rügyekből előbújó 0,5-1 CM-ES LEVELEKET MÁR MEGFERTŐZI, ezt a fejlődési állapotot nevezik EGÉRFÜLES ÁLLAPOT-nak. Szinte még fel sem tűnnek ezek az apró levelek, mindenki az ezzel egy időben történő virágzásra figyel. Ha ebben az időszakban elmarad a hatékony védekezés, 10-14 nappal később, a már több cm-s levelek, deformáltak lesznek. Házi kerti körülmények között a DIFENOKONAZOL hatóanyagú felszívódó gombaölő szerek (pl. Alfa solo, Score 250 EC) nyújtanak ellene védelmet egérfüles állapotban végzett permetezéssel. A kezelés az őszibarackfák sztigmínás levélfoltossága és lisztharmata ellen is hatásos. Virágzás végétől a tribázikus rézszulfát hatóanyagú Cuproxat FW is alkalmazható a gomba ellen. A zöldkönyvhöz kötött, II.forgalmi kategóriás szerek közül a tebukonazol hatóanygot tartalmazó Folicur solo, Folicur, Orius, valamint a dodine hatóanyagú Syllit engedélyezett ellene. – Írja dr. Némethy Zsuzsanna a közösségi hálón.

Egyéb tafrina fertőzések

A fodros levelek leszedésével is sokat segíthetünk a fának. A szilvának (bábaszilva) és a mandulának is van tafrinás betegsége, figyeljünk rájuk is. A Taphrina pruni egy parazita tömlősgomba, ami a szilvára és rokonaira specializálódott. Jelenlétének egyértelmű jelei a furcsán eltorzult gyümölcsök, amik hat centi hosszúak is lehetnek. A gomba támadása nyomán a beteg gyümölcsök mag nélküliek, nem fejlődnek tovább.

szerző: Zsigó György – Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Biológiai védekezés lehetőse

A biológiai védekezés lehetősége csekély:

  • Válassz rezisztens fajtákat. Több száz őszibarack és nektarin fajta vizsgálatánál a következő fajták bizonyultak rezisztenseknek: Bella di Roma, Catherine Sel.1, Creola, Golden Jubilee, Hardired, Filip, Frumoasa litoralului, Redhaven, Stark Saturn. Hazánkban jelenleg a Harrow diamond és Harnas nevű fajtákat a forgalmazója tafrína és monília rezisztensként hirdeti. – írja a közösségi hálón dr. Némethy Zsuzsanna.
  • Metszd vissza a fertőzött részeket az egészséges részig
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa