Betegségek, kártételek elkerülésének 10 módja

Először is azt szögezzük le, hogy minden kártevő és betegség támadásának kizárása lehetetlen. Azonban figyelembe vehetünk néhány lehetőséget, amellyel megakadályozható, hogy a dolgok komolyra forduljanak. Így gondozza kertjét, ha egészséges növényeket szeretne!

1. Talaj tápanyag ellátása

A tápanyagokban, gazdag, egészséges talaj fontos fegyver a kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Egészséges talajban egészséges növények fejlődnek. Forgassunk a talajba sok szerves trágyát, amely javítja a talajszerkezetet, és feltölti a talajt tápanyaggal. Ilyenek a jó, érett komposzt, az érett istállótrágya, a szezonvégén akár mulcsszerűen is terítve. Amennyire csak lehet, kerüljük a műtrágyák használatát. A műtrágya adagolásra nagyon oda kell figyelni, a túladagolás különösen veszélyes lehet. A műtrágya a talaj szerkezetétől függően kimosódhat a talajból az esővízzel, ami környezetszennyezést okoz. A N túltrágyázás a növényi sejtek felépítését megváltoztatja, a sejtfal ellenálló képessége romlik, és a növény könnyen a kórokozók áldozatává válhat. A kiszórt műtrágya gyakran nem jut el a gyökérzónába, így hiába van jelen a talajban, a növény nem fér hozzá.

Cikkajánlat: A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség; Agyagos talajok tápanyag ellátása

szervestrágya

2. Vetésforgó

Ha minden évben ugyanazokat a növényeket termesztjük ugyanabban az ágyásban, az adott fajra jellemző növényi kórokozók, kártevők örömmel veszik, hogy ismét megkaphatják kedvenc táplálékukat. Másrészt a növények gyökereiken keresztül különböző kémiai anyagot juttatnak a talajba, amelyeknek káros hatásuk lehetnek, ha a koncentrációjuk nő azáltal, hogy ismét ugyanannak a növényfajnak ugyanazon kiválasztott anyagai kerülnek a talajnak ugyanarra részére. Nagyjából elmondhatjuk, hogy az alábbi csoportokat váltogathatjuk évről évre az ágyásban: gyökérzöldségek, káposztafélék, hüvelyesek, minden egyéb (burgonya, hagyma, paradicsom).

Cikkajánlat: VetésforgóÖsszeférhetetlen növények

konyhakert

Konyhakert a Kittenberger kertekben, ahová minden évben szervezünk kirándulást. Itt tájékozódhatsz: Programok

 

3. Optimális termesztési körülmények

A növények megfelelő körülmények között tartva virulnak igazán. A növények környezeti igényei különbözőek. Ezért mindegyikük igényeinek érdemes utánanézni. Vegyük igénybe szakember segítségét is. Tanácskérés vagy tanácskeresés csak akkor lehet kielégítő, ha tisztában vagyunk kertünk adottságaival. Tehát elengedhetetlen, hogy még növényválasztás előtt megismerjünk kertünk adottságait. Ilyenek többek közt, a kert fekvése, talaja, benapozottsága, a rendelkezésre álló hely, hogy csak néhányat említsünk. A megfelelő körülmények között fejlődő egészséges növények jobban ellenállnak a betegségeknek, kártevőknek.

Cikkajánlat: Kertünk adottságai

4. Hasznos élőlények bevonzása

Bizonyos növények a kertben vonzzák a hasznos élőlényeket azáltal, hogy megfelelő életfeltételeket biztosítanak számukra. Csalogassunk hasznos élőlényeket, amelyek segítőtársaink lehetnek a kártevők elleni harcban. A katicabogarak, fátyolkák, békák, sündisznók, madarak mind a szövetségeseink. . Ezért szívesen látott vendégei kertünknek. Közéjük tartozhatnak a baromfik is, de azt tudnunk kell, hogy a kártevők mellett szívesen csipegetik zöldség és dísznövényeinket is. Készítsünk téli szállást a hasznos rovarok számára. Az ún. rovarvár menedéket nyújt a rovaroknak a téli időszakra.

Cikkajánlat: Madárbarát kert

rovarvár

Rovarvár a Tullni Kertek állandó kiállításon, ahová minden éveben látogatást szervezünk. Részletek itt:Programok

5. Tisztaság, gyommentesség

A házas és meztelen csigák remek búvóhelyet találnak a gyomok, deszkák között, kövek, régi, kevésbé stabil járólapok alatt. A gyomok között is várakozhatnak a kártevők, hogy friss erővel palántáinkra, kerti növényeinkre vessék magukat. Megéri a fáradtságot, ha a felesleges lomokat, gyomokat eltakarítjuk.

Cikkajánlat: Gyomirtás

6. Legyengült növények kerülése

Általában jellemző ránk, hogy sokkal több növényt ültetünk a kertünkbe, mint amire szükségünk van. Arról nem beszélve, hogy, ha minden növényt a kertbe mentünk, azzal ártunk a kertnek, mert a legyengült növények a betegségek, kártevők első prédái. Keményítsük meg a szívünket, és a gyenge növények kerüljenek kiültetés helyett a komposztba!

7. Megfelelő térállás

Folytatva az előbbi gondolatsort, ha minden növényt megsajnálunk és kertünkbe zsúfolunk, akkor elvesszük a teret a növényeinktől. Különösen magvetésnél, palántázásnál vagyunk hajlamosak arra, hogy ne kövessük a magtasakon lévő ajánlásokat, és ne tartsuk be a tő és sortávolságot azzal a felkiáltással, hogy minél több az ilyen-olyan zöldségünk, virágunk, annál jobb. Ez nem így van! A növényeknek meg van a saját térigényük. Ha ezt elvesszük, meggátoljuk a levegőáramlást, csökkentjük a párolgást, és mindez a gombabetegségek terjedésének kedvez. Ne feledjük, hogy az összezsúfolt növények a gombabetegségek melegágyai!

konyhakert

Konyhakert a Tullni Kertek állandó kiállításon, ahová minden éveben látogatást szervezünk. Részletek itt:Programok

8. Ellenálló fajták

Ha évről évre tapasztaljuk, hogy bizonyos növényünket ugyanaz a betegség, kártevő károsítja, nézzünk ellenálló fajták után. Például, ha minden évben megjelenik a sárgarépa légy, sok rezisztens fajta áll ma már rendelkezésre, amelyek támadásuknak nem esnek áldozatul.

9. Termények „összekeverése”

Nagyon szépen mutatnak a jól elhatárolt ágyások és sorok, amelyekben katonás rendben sorakoznak a növények. Azonban az egyféle növények csoportosításával utat engedünk az adott növényekre szakosodott kártevők, kórokozók gyors terjedésének. Ha azonban keverjük őket, mintegy természetes gátat szabunk a betegségek, kártevők terjedésének. Ezt úgy érhetjük el, hogy a növényeket kis csoportokba ültessük, és azok is nyúljanak át egymásba, így nem csak a növényeink lehetnek egészségesebbek, hanem érdekes, mutatós növényfoltokat alakíthatunk ki.

10. Szezonális fertőződéseket kerülése

Bizonyos kártevők csak a szezon bizonyos részében jelentenek veszélyt igazán. Kerüljük ki ezeket az időszakokat. Ültessünk később vagy hamarabb. Például a korai lóbab kevésbé szenved a levéltetvektől, a zöldborsót pedig akkor ültessük, amikor a virágzás ideje nem esik egybe a borsómoly tojásrakásának idejével. Ha a paradicsom alternáriás betegsége gyakori a környékünkön, akkor olyan korán ültessünk paradicsomot, amennyire csak kehet. Így növekedésük és érésük egy későbbi szakaszában, lehetőleg érés után jelenik meg a fertőzés.

bársonyvirág konyhakertben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa