Kúszónövények

A kúszónövények a kiskertek ideális növényei, csekély talajfelületet igényelnek, kiterjesztik a kerteket a falakra, árnyékolnak, eltakarnak és védenek. Egyes kúszónövények léggyökerekkel (borostyánok), mások kacsokkal (vadszőlő), csavarodó szárukkal (iszalag) kapaszkodnak. Mások csak támaszkodnak (futórózsák). A támaszték lehet virágrács, pergola, huzal.

Néhány kúszónövény bemutatása

A közönséges borostyán

Latin nevén(Hedera helix), ennek is a tarkalevelű változata, a sárga-tarka borostyán (‘Goldheart’) nagy felületeknek ad szép borítást. 6 méter magasra is felkapaszkodik. Árnyékos helyen is remekül fejlődik. A nap megperzselheti.

A repkényszőlő

Ez a  vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) akár 12 méter magasra is a falra kapaszkodik tapadókorongot viselő szárkacsaival, amely módosult szárnak tekinthető. A szennyezett levegőt jó tűri, ezért városi kertekben is kiváló. Őszi lombszíne és lila termései hosszan díszítenek.

Parthenocissus tricuspidata

Parthenocissus tricuspidata

Chilei kúszó enciánbokor

Latin nevén Solanum crispum ‘Glasnevin’. Ez a burgonyával rokonságban álló, Dél-Amerikából származó növény nálunk dézsás örökzöld növényként tartható mély, nagy edényben, támasz mellett. Komoly méretű virágoszloppá nevelhető! Tavasztól őszig elképesztő virágözönt produkál. Félárnyékba való. Közepes vízigényű.

Solanum crispum 'Glasnevin'

Solanum crispum ‘Glasnevin’

Az élénkvörös futólonc

Latin nevén Lonicera x brownii ‘Dropmore Scarlet’. Akár 3 méter magasra csavarodva kúszó, erős növekedésű lombhullató cserje. Kedvező körülmények között akár télizöld. élénkvörös csöve virágai júniustól októberig nyílnak. Üde, tápanyagban gazdag talajt igényel. Napos, félárnyékos helyre ültessük. pergolák, kerítések, fali rácsok befuttatására használható. Télálló.

Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet'

Lonicera x brownii ‘Dropmore Scarlet’

A 2-3 éves mandzsu kiwi

Latin néven Actinida kolomitka. Rózsaszínnel és fehérrel színezett, gyönyörű, szív alakú leveleivel igazi látványosságnak számítanak. Az előző évi hajtásokon megjelenő krémfehér, vagy rózsaszín virágai citrom illatúak. Gyors növekedésű lombhullató, a termőre fordulás a 2.-3. évtől várható. C-vitaminban gazdag termése héjastól fogyasztható. A mínusz 40 fokot is kibírja! Talajban nem válogat, de tápdús, üde, jó vízellátású helyen számíthatunk bő, jóízű termésre. Meszes talajon  színesednek a legjobban levelei. Huzalra vezethető.

Az aranykomló

Latinul Humulus lupulus ‘Aureus’, akár 10 méter magasra is futó kétlaki növény, mely horgas szőrökkel kapaszkodik. A porzós virágok laza bugában fejlődnek, sárgászöldek, a termősek tojásdad alakú fejecskében nyílnak, tobozszerűek. A komló gyógynövény. Levelei sárgászöldek. Tűző napon és félárnyékban fejlődik, vízigénye közepes. Egy nyár alatt dzsungellé változtatja a kiskertet.

Humulus lupulus 'Aureus'

Humulus lupulus ‘Aureus’

A kék hajnalka

Latinul Ipomoea tricolor. Nálunk egynyáriként nevelhető amerikai szépség. Csavarodó szárú, 2-2,5 méter magasra futó kúszónövény, nagy levelei jó takarást biztosítanak. reggel nyíló virágai egy napig élnek. A nálunk gyakori ‘Heavenly Blue‘ virága égszínkék. Nyár közepétől a fagyokig virágzik. Napfénykedvelő, vízigénye közepes. Ismertek fehér, lila, azúrkék, világoskék fajták.

Ipomoea tricolor

Ipomoea tricolor

Kerti iszalag

Hazai viszonyok között a a kerti iszalag (Clematis x jackmanii) a leggyakoribb. 3-4 méter magasra kúszik, júniustól-októberig virágzik. Csak kimondottan jó talajviszonyok között, rendszeres öntözéssel és párás környezetben marad egészséges. Az iszalagot érdemes évente visszavágni a felkopaszodásuk megakadályozása érdekében. Ezt a munkát a fagyok elmúltával, februárban vagy márciusban, a kihajtás előtt kell elvégezni.

Clematis x jackmanii

Clematis x jackmanii

Lilaakác

Az indával kapaszkodó lilaakác (Wisteria sinesis) liláskék virágai miatt igen kedvelt. Támasztékot igényel, de akár törzsesre is nevelhetjük, metszéssel könnyen alakítható, kordában tartható. A napos, meleg helyeket kedveli A levéltetvek gyakran megtámadják. Tápdús, savanyú, nedves talajt igényel. Ha nem megfelelő a kertünk talaja, nevelhetjük dézsában is. A fiatal növény fagyérzékeny, ezért a tövét télen takarjuk.

Wisteria sinesis

Wisteria sinesis

Lugasfolyondár

Rózsaszín tölcséres virágai miatt kedvelt a nálunk dézsás növényként nevelhető lugasfolyondár  (Pandorea jasminoides). Ha napos helyre visszük, egész nyáron nyílik. Támasztékot igényel. Nem érdemes nagy növényt nevelni belőle, mert nehezen tudjuk gondozni, de, Ha elég hely áll rendelkezésére, hogy hosszú hajtásokat neveljen, leomló virágfüggönyt is képes produkálni. A hidegre és a fagyra érzékenyebb mediterrán társainál, ezért ősszel érdemes kicsit korábban védett helyre vinni.

Pandorea jasminoides

Pandorea jasminoides

A futórózsák között ismertek valódi futók, és az egyes kerti rózsák csoportjába tartozó rózsák futó változatai. Futórózsák lehetnek a sokvirágú poliantha rózsák egyes változatai, amelyek Két távol-keleti faj hibridje, a folyton virágzó kínai rózsáé, és a futó sokvirágú rózsáé. Ismertek talajon kúszó rózsák, amelyek  a talajon kúsznak, de támfalra ültetve csüngőre is nevelhetők. A modern kúszórózsák az előző típusnál merevebb hajtásúak, robosztusabbak, nagyobb a virágjuk. A nagyvirágú kúszórózsák a teahibridekhez képest ritkábban virágzanak.  Általában támasztékot igényelnek. A valódi futókat nem kell metszeni csak ritkítani és az elöregedett gallyakat virágzás után eltávolítani. Márk Gergely rózsái között sok betegségekkel szemben toleráns, szárazságtűrő, fagyálló fajta található.
Márk Gergely rózsakertje

 futorózsák

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!