Borágó

Egy természetes kertből sem hiányozhat a kerti borágó. Régóta ismert egyéves fűszer-, dísz- és gyógynövény. A csillag alakú virágok egész nyáron nyílnak, és levelekhez hasonlóan szintén ehetőek. Igénytelensége és díszítő virágai, valamint bolyhos hajtásai miatt díszként is ültetik.

Borágó bemutatása

A borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó borágó (Borago officinalis) tudományos nevéből az officinalis szó utal arra, hogy gyógynövényként használják. Vadon terem Közép- és Kelet-Európában. Feltehetően a nyugat-mediterrán régióból származik. Az 1970-es évek végétől nálunk is termesztik. Karógyökerén sok oldalgyökér fejlődik. A 0,8-1,5m magas szár, belül üreges, elágazó. Levelei szórtak, épszélűek, az alsók hosszú nyelűek, lemezük tojásdad, a szárhoz hasonlóan erősen serteszőrös. Virágzata kevésvirágú kunkor. A párta színe égszínkék. termése makkocska.

Kerti borágó gondozása

Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik. Jó vízgazdálkodású talajba való. Szárazság idején azonban öntözni kell. Laza, jó vízgazdálkodású talajban fejlődik a legszebben. Tavasz végén vessük el a magjait szabadföldbe. Néhány magot tegyünk egy csoportba, és később csak a legfejlettebbet hagyjuk meg. Növekedéséhez kellő teret biztosítsunk, különben elnyomja a puhább levélzetű növényeket. Magjáról felújul. Szegélybe, fűszerkertbe ültessük. Fiatal zsenge leveleit egész nyáron gyűjthetjük. Legfőbb károsítói a meztelencsiga, nedves, párás időszakokban gyakori betegsége a lisztharmat.

kerti borágo

A kerti borágó fotója a Tullni Kertekben készült.

Kerti borágó gyógyhatásai

Hajtásában nyálkaanyagok, szaponin, cserzőanyagok, ásványi anyagok találhatók. Levele 2,6 nonadienal illóolajat tartalmaz, amely a gombaaromának is fő alkotórésze. Számos nem illékony összetevői toxikus pyrrolizidine alkaloidok, intermedine, lycopsamine, amabiline és supinine. Valójában májtoxinok, amelyek májkárosító hatása akár halálos is lehet. Szerencsére igen kis koncentrációban fordul elő a növényben, mégis a gyógyászati alkalmazását nem tartják biztonságosnak.

Gyógyászatban felhasznált része a magból hidegen préseléssel kinyert és a finomított magolaj. A zsíros olajat, amelynek fő hatóanyagai a gamma-linolénsav,a linolsav és olajsav, elsősorban külsőleg használják: a bőrgyógyászatban aknék, bőrgyulladás és pszoriázis ellen, valamint reumás tünetek kiegészítő kezelésére, a kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként.

A népgyógyászat a borágó leveles hajtásából készült teát vizhajtóként, székfogóként alkalmazza, külsőleg kelések borogatására használja.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Borágó kulináris alkalmazása

Kulináris alkalmazásának nincs kockázata. Virágában nem toxikus thesinine alkaloid található. Magjának olajtartalma telítetlen zsírsavakban gazdag (pl. γ-linolénsav 20%), toxikus alkaloid tartalma elhanyagolható.

Zsenge leveleit, hajtásait és virágait egyes országokban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztják. Közép-Európában kedvelt fűszernövény. Íze a friss gombáéhoz hasonlít. Frissen használjuk fel, és ne főzzük együtt az étellel. Forralás, főzés, párolás hamar tönkreteszi aromaanyagait. Le is fagyaszthatjuk, szárítva viszont elveszti jellegzetes ízét. A jellegzetes német fűszerszószok elmaradhatatlan alkotórésze. Ilyen a frankfurti „zöld szósz” Frankfurter Grüne Sauce. A tradicionális recept hét jellegzetes fűszere a petrezselyem, turbolya, metélőhagyma, kerti zsázsa, sóska, csabaire és borágó. Sült húsokhoz, főtt húsokhoz főtt burgonyához, halhoz, zöldségekhez kitűnő.

Virágait is frissen és szárítva is használják. Friss saláták kedvelt ízesítője. Gyakran krémlevesekhez is használják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa