Sütőtök nevelése kiskertben

A sütőtök nem egy faj, hanem két tökfaj sok fajtája. Közös jellemzőjük, hogy termésüket biológiai érettségben zömmel sütve fogyasztjuk. A sütőtök kedvelt őszi-téli csemege. Kiskertben sikerrel termeszthető.

sütőtök termések

Sütőtök bemutatása

A tökről a spanyol és francia felfedezők méltán gondolhatták, hogy az amerikai indiánok kedvelt vadon növő csemegéje. A nagy tömegben talált fajokat azonban már régóta termesztették a Dél-Nyugaton és a Szent Lőrinc folyó mentén. Őshazájuk feltehetően Mexikó és Közép-Amerika lehetett. Ugyanakkor 25-26 fajuk Észak-Amerikában is őshonos.

A tökfélék vagy kabakosok családjába tartozó tök a felfedezések idején mind Ázsiában, mind Európában ismeretlen volt. Az őslakók számára azonban legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica. De alkalmazták hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is. Az 1500-as években a spanyolok magukkal hozták Európába. A 18. századra Itáliában már termesztették vékony héjú, hosszúkás változatát, amelyet később cukkininek nevezték el. A 19. századig mégsem vált közkedveltté, s bár Ázsiába és Afrikába is eljutott már az 1600-as években, további sorsáról nincsenek biztos információk.

A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Egylaki és kétlaki gyógynövények, zöldségek és bokrok. Közöttük sok indás kúszónövény is található. A meleg, párás környezetet kedvelik. A sütőtökök a  Cucurbita maxima és a Cucurbita moschata fajhoz tartozó rendkívül formagazdag fajták. A sütőtökök gyökérzete sekély, elágazó, szára merev ötszögletes. Levelei karéjosak, egyes változatoknál hasadtak (3-5). Hajtásuk folyton növő. Ragyogóan sárga, mélyen barázdált, karéjos szirmú, egyivarú virágaik, magányosan állnak az egylaki növények szárán. A termős virágokon látszik a terméskezdemény, míg a porzós virágokén nem.

A kabaktermés nagysága, formája változatos. A sütőtök termése alakra, méretre, héjszínre változatos, fajtától függő. Hazánkban legelterjedtebb a hagyományos fehér héjszínű, lapított gömb (Nagydobosi) vagy kúposodó gömb formájú (Kiszombori). Újabban a kisebb tömegűek “piacosabbak” ilyenek a növényenként 3-6 db., 1-2 kg súlyú termést érlelő kanadai vagy sonkatök is.  Külső héja világos barnásszürke, esetleg barnáspiros. A termés legnagyobb hányadát a húsállomány teszi ki.

Hagyományos sütőtök nevelése a kiskertben

A tök sok komposztot és vizet kíván. A talaj előkészítést már márciusban megkezdheted. A talajt fel kell lazítani, és ilyenkor kell a komposztot is bekeverni. A tökmagok vetésére április végén kerülhet sor. Ajánlatos a helybe vetés helyett palántázni. Erre a célra használhatsz például kis műanyag edénykéket is. Azonban azt tudni kell, hogy a tök gyökere nagyon érzékeny, sérülékeny. A sérülést elkerülheted, ha tőzegcserepet használsz. legjobb, a műanyag edényt, amit kiültetéskor levágsz a földlabdáról. Palántaneveléshez vess komposztba.  Helyezz az edénybe 1 db magot, kb. 2 cm mélyre. Az öntözés ilyenkor is fontos. Alapos beöntözés után tedd az edényt meleg, napos helyre. Legközelebb akkor öntözd, ha a mag kikelt. A csírázás 16 fok körül indul meg. Május végén nagyobb edénybe ültesd át a palántákat. A kiültetést azért ajánlatos késleltetni, mert a tök nagyon fagyérzékeny. A bátrabbak azonban május közepétől már megkezdhetik a kiültetést.

sütőtök palánta

A kiültetés júniusban a legbiztonságosabb. A tök a laza talajt, napos fekvést kedveli. Ültetéskor a növénykék számára mélyedést, fészket hozzunk létre, ezt a vetés vagy ültetés után úgy takard, hogy maradjon egy kis mélyedés, ide gyűlik majd majd az esővíz/öntözővíz. A sütőtöknek nagy a térigénye! Ültesd vagy vesd a sor szélétől 40 cm-re, egymástól minimum 1 méter távolságra, a következő sorban az ültetőgödör pont a oda essen, ahol az előző sorban nincs tök, tehát egymáshoz viszonyítva elcsúsztatva kell ültetni. A növény folyamatos öntözést igényel.

Mit ültethetsz tök mellé?

Legoptimálisabb számára a kukorica. Egyrészt árnyékot ad, másrészt remek szélfogó. A töknek ártalmas a szél.  Ugyanilyen megfontolásból remek társa a napraforgó. Ültesd őket a szél felőli oldalra. A kukorica elöli a tarackot, ez is egyik haszna. További társnövényei lehetnek a retek, saláta, vöröshagyma.

A tök gyomosodásra hajlamos. Amíg a növények kicsik, a gyomosodás ellen talajtakarással védekezhetünk. Száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek károsíthatják.

sütőtök virága

A tök júliusban már virágzik.

Augusztusban jellemző, hogy a tök „futásnak ered”. A területről kifutó szárakat fordítsuk vissza. Ha levágjuk, a növény a már megnőtt termés fejlődésétől vonja el a tápanyagot. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő tököktől, míg belőlük idő hiányában már nem fejlődik leszüretelhető termés.

Szeptemberben a virágokat tanácsos leszedni, mert így több energia jut a termés fejlesztésére. A tök virága egyébként olajban sütve kitűnő eledel. A termést még a fagyok beállta előtt be kell takarítani. A termés beéréséhez kb. száz nap szükséges. Megvédhetjük a sérüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítünk.

tetőre fut a tök

A betakarítás optimális ideje szeptember 15-20. A betakarítást száraz időben végezzük.

További részletek a sütőtökfajtákról, szedésről, tárolásról, konyhai felhasználásról itt olvashatók:  Sütőtök

A főzőtökökről itt olvashat: Nyári tök

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa