Zsákomban a mákom

Hátamon a zsákom, zsákomban a mákom,  mondja a mákrajongó kiskertész, aki semmi pénzért nem mondana le néhány sornyi mák termesztéséről, és arról, hogy még a karácsonyi bejgli töltelékét is saját mákkal készítse. A mák rendkívül mutatós a máktermesztés egész időszakában, de legfőképpen virágzásban gyönyörködteti a szemet.

mákvirág

A mák kiskertben, saját használatra hatósági ellenőrzés nélkül termeszthető. A kizárólag étkezési célra, úgynevezett nulla alkaloidtartalmú fajtákat, amelyeknek még a gubójában sincs hatóanyag, 500 nm-nél kisebb területen, saját célra történő felhasználás esetén termesztheted.

Mielőtt tovább olvasnál ismerkedj meg a mákkal: Mákunk van.

Az étkezési mák magja értékes, étkezésre alkalmas zsíros olajat és fehérjét tartalmaz. Alkaloidoktól gyakorlatilag mentes.

Kétféle étkezési mák van forgalomban. A tavaszi mák, amelynek egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, és az áttelelő őszi mák, amelynek egyedfejlődési időszaka 250–270 nap. Az őszi mákot ősszel kell vetni, szeptember végén, október elején. A tavaszi mákot pedig olyan korán, amikor már rá lehet menni a talajra. A kiskertekbe az őszi mák ajánlott, amely korábban terem, nagyobb a maghozama,  a korai fagyokra nem érzékeny, és ellenálló a máktokbarkóval szemben.

Mák vetése ősszel

Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válassz! Csak jó talajú, apró morzsalékos talaj jöhet számításba. Az átlagos, laza szerkezetű talaj is megfelelő. Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön! Akkora területen termessz, amely elegendő a család éves mákigényét ellátni. E nagyjából 10 négyzetméter, amelyről másfél kg mák takarítható be.

A mákot jól előkészített, alaposan átforgatott talajba vesd. A mák magjai nagyon aprók (egy grammban 6-8 ezer szem van), ezért asztallap simaságú talajba vesd, majd vékony komposztréteggel takard. Ajánlott sortávolság 30 cm.

máktermések kiskertbe

Fotó: Hegede Lujza, a “Hobbikertészeik, ide!” csoportunk tagja.

Az őszi mák gondozása

Az őszi mák akkor telel át sikeresen, ha erőteljes tőlevélrózsát fejleszt. Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.

A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell. Először egymástól 15-20 cm-re hagyjunk meg egy csokorban néhány növényt, végül ezek közül is a legerősebbet. Egy hobbikertész így emlékezik ezzel kapcsolatban: „Nagymamámnak volt egy kis hegyes kapája. Mindig az lett a mák közötti távolság, kb.10-12cm”.

A mák gyomosodásra érzékeny. Ez főleg az őszi és a rákövetkező tavaszi szezonban okoz majd gondot. Gyomlálásra van szüksége! Ha ezeket a munkákat elvégezted, a mák biztosan átvészeli a telet A kikelt növények 4-6 tőleveles állapotban telelnek át. Tavasszal, amikor a növények már térdig érnek, jöhet a fahamu és a komposzt, amivel jó megszórhatod a területet.

Mák növényvédelem

A tavasszal megerősödött vetemény ellenálló lesz a talaj felső rétegében bábozódó máktok barkóval szemben. A mák további ellenségei a máktok légy ás a vincellérbogár. Kórokozói közül a legfenyegetőbb a lisztharmat, a peronoszpóra. Lisztharmat ellen kén-, kalcium poliszulfid tartalmú szerek permetezésével védekezhetsz, peronoszpóra ellen réztartalmú szerekkel. A hernyók ellen használj Bacillus thuringiensist (Dipel). Levéltetvek, tripszek ellen ott a Vektafid, amelynek 83%-a paraffinolaj, vagy Biola, amelynek 50%-a repceolaj.

mákszüret

Mákszüret: rövid szárral vágd le a száraz, zörgő máktokot, majd a tok kalapját, és ráz ki a mákot.

Mák betakarítás, mák mosás

Hegede Lujza, a “Hobbikertészeik, ide!” csoportunk tagja így mossa a mákot: Amikor a levelek és a gubó megszárad, a gubóba zörögnek a magvak, eljött a betakarítás ideje. A mák mosása azért ajánlott, mert kerül bele a burokból is, és van selejtes szemű mák is. Mindegyik feljön a víz tetejére, ezért le lehet önteni. Háromszoros átmozgató öblítés után terítőn szárítsd 3-4 napig.

száradó máktermés a kiskertből

Fotó: Hegede Lujza, a “Hobbikertészeik, ide!” csoportunk tagja.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!