Zsákomban a mákom

Hátamon a zsákom, zsákomban a mákom,  mondja a mákrajongó kiskertész, aki semmi pénzért nem mondana le néhány sornyi mák termesztéséről, és arról, hogy még a karácsonyi bejgli töltelékét is saját mákkal készítse. A mák rendkívül mutatós a máktermesztés egész időszakában, de legfőképpen virágzásban gyönyörködteti a szemet. Megtudhatod, hogy a tavaszi vagy az őszi mák az igazi!

Mielőtt tovább olvasnál ismerkedj meg a mákkal: Mákunk van.

Az étkezési mák magja értékes, étkezésre alkalmas zsíros olajat és fehérjét tartalmaz. Alkaloidoktól gyakorlatilag mentes.

mákvirág

A mák kiskertben, saját használatra hatósági ellenőrzés nélkül termeszthető. A kizárólag étkezési célra, úgynevezett nulla alkaloidtartalmú fajtákat, amelyeknek még a gubójában sincs hatóanyag.

A kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet 2015. március 1-jétől hatályba lépő rendelkezései értelmében a termesztő az étkezési mák 500 m2-t meghaladó termőterületen történő termesztése, valamint területnagyságtól függetlenül az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén köteles a termőterület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága részére a termesztés megkezdése előtt, de legkésőbb tavaszi vetésű étkezési mák esetén a vetési évben április 30-ig, őszi vetésű étkezési mák esetén a vetési évben november 30-ig bejelentést tenni. (Forrás: agroforum.hu)

A mák környezeti igényi

  • Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válassz! homokverésre, szélre érzékeny. Leginkább a középkötött vagy homokos vályogtalajokat szereti.
  • 1oC felett, fényen csírázik, ezért sekélyen kell vetni.
  • Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.
  • A mák gyomosodásra érzékeny.
  • Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön!

Mákfajták

Kétféle étkezési mák van forgalomban. A tavaszi mák, amelynek egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, és az áttelelő őszi mák, amelynek egyedfejlődési időszaka 250–270 nap. Az őszi mákot ősszel kell vetni, szeptember végén, október elején. A tavaszi mákot pedig általában, időjárástól függően február 25-től március 15-ig. A kiskertekbe az őszi mák ajánlott, amely korábban terem, nagyobb a maghozama,  a korai fagyokra nem érzékeny, és ellenálló a máktokbarkóval szemben. A szakemberek szerint a hazai klíma egyre kevésbé kedvez a tavaszi máknak. Az őszi mák tavasszal már erős, így jobb a gyomelnyomó képessége. .Ennek ellenére az ipari mák termesztésben még a tavaszi fajták dominálnak.

A felsorolt fajtákból jelenleg a Kék Duna (tavaszi, étkezési), Kozmosz (őszi, étkezési) és a KP Albakomp (tavaszi, étkezési, fehér magvú) található a Nemzeti Fajtajegyzéken. (Agroforum 2018.)

Az első magyarországi nemesítésű őszi mákfajta a Kozmosz, máig forgalomban lévő, étkezési típusú mák. Másik két, máig is használt őszi, étkezési mákunk Leila és a Zeno Plus. (Agrárszektor 2009.)

máktermések kiskertbe

Máktermesztés házikertben

Saját felhasználásra akkora területen termessz, amely elegendő a család éves mákigényét ellátni. E nagyjából 10 négyzetméter, amelyről másfél kg mák takarítható be.

A mákot jól előkészített, alaposan átforgatott talajba vesd. A mák magjai nagyon aprók (egy grammban 6-8 ezer szem van), ezért asztallap simaságú talajba vesd, majd vékony komposztréteggel takard.

Mák vetése tavasszal

Bár azt mondják, hogy hóra is lehet vetni a tavaszi mákot, de az optimális vetésidő február 25-től március 15-ig terjed. Mégis, ha a a felázott föld hátráltatja a vetést, fagyott földbe “hó alá” vetnek akár már januárban is.  Ajánlott sortávolság: 40-45 cm.

Mák vetése ősszel

Az őszi mák vetésének nagy előnye, hogy nem károsítja a máktokbarkó. Az őszi vetés szeptember vége és október eleje. Ajánlott sortávolság: 30 cm. Az őszi mák akkor telel át sikeresen, ha erőteljes tőlevélrózsát fejleszt. Az ősszel kelt növények 4-6 tőleveles állapotban telelnek át.

A mák gondozása

A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell. Először egymástól 15-20 cm-re hagyjunk meg egy csokorban néhány növényt, végül ezek közül is a legerősebbet. Egy hobbikertész így emlékezik ezzel kapcsolatban: „Nagymamámnak volt egy kis hegyes kapája. Mindig az lett a mák közötti távolság, kb.10-12 cm”.

Tavasszal, amikor az ősszel vetett növények már térdig érnek, jöhet a fahamu és a komposzt, amivel jó megszórhatod a területet.

mákszüret

Mákszüret: rövid szárral vágd le a száraz, zörgő máktokot, majd a tok kalapját, és ráz ki a mákot.

Mák növényvédelem

A máknak rendszeres gyomlálásra van szüksége!

A tavasszal megerősödött őszi vetemény ellenálló lesz a talaj felső rétegében bábozódó máktok barkóval szemben. A mák további ellenségei a máktok légy ás a vincellérbogár. Kórokozói közül a legfenyegetőbb a lisztharmat, a peronoszpóra. Lisztharmat ellen kén-, kalcium poliszulfid tartalmú szerek permetezésével védekezhetsz, peronoszpóra ellen réztartalmú szerekkel. A hernyók ellen használj Bacillus thuringiensist (Dipel). Levéltetvek, tripszek ellen ott a Vektafid, amelynek 83%-a paraffinolaj, vagy Biola, amelynek 50%-a repceolaj.

Mák betakarítás, mák mosás

Hegede Lujza, a “Hobbikertészeik, ide!” csoportunk tagja így mossa a mákot: Amikor a levelek és a gubó megszárad, a gubóba zörögnek a magvak, eljött a betakarítás ideje. A mák mosása azért ajánlott, mert kerül bele a burokból is, és van selejtes szemű mák is. Mindegyik feljön a víz tetejére, ezért le lehet önteni. Háromszoros átmozgató öblítés után terítőn szárítsd 3-4 napig.

száradó máktermés a kiskertből

Mák nem csak a bejgliben kiváló. Ami kimaradt a bejgliből, kend az arcodra! Mákból is készülhet kozmetikum

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por