Lombtrágya kúra növényeknek

Sokszor előfordul, hogy még ha van is elegendő tápanyag a talajban, a növény valamilyen ok folytán mégsem tudja hasznosítani azt. Ilyenkor tápanyaghiány lép fel, amit hagyományosan a talajba juttatott szerves trágyával  vagy műtrágyával pótolnak. Azonban sok esetben a leggyorsabb segítség a levélen keresztül történő lombtrágyázást, amelynek hatékonysága akár 20-szorosa is lehet a talajtrágyázáséhoz képest. A folyékony lombtrágyák a növények bőrszövetén vagy gázcsere nyílásain át jutnak a növénybe.

Az egyre szárazabb tavaszt tekintve folyamatosan növekszik azon gazdaságok száma, akik áttérnek a folyékony műtrágyák több menetben történő kijuttatására, illetve növénykondicionálók használatára.

Lombtrágyázz tápanyaghiány esetén

A tápanyaghiány, sok esetben a mikroelemhiány oka maga a talaj, amely például megkötheti, immobilizálhatja a mirkoelemeket, vagy a foszfort. A lombtrágyázás hatékony tápanyagpótlási lehetőség, ami különösen zöldségek esetében jótékony hatású. Gyors beavatkozással elejét veheted a tápanyaghiány okozta minőségromlásnak, terméskiesésnek.

Néhány fontos mezo- és mikroelem jelentősége és hiánytünetei

A kalcium felelős a sejtfalak szilárdságáért is, ezért jó ellátás esetén növeli a növények kártevőkkel szembeni ellenálló képességét. A növények megfelelő kalciumellátása segíti a sejtosztódást. A kalcium nagyon nehezen mozog a növényben.

A kalciumhiány egyik jellegzetes tünete a bogyófoltosodás paprikánál és paradicsomnál, levélszél barnulás fejes salátánál.  Ezzel a tünettel te is találkozhattál, különösen száraz, meleg nyarakon. Persze ilyenkor az ember először valamilyen kórokozóra gondol, pedig legtöbbször a terméscsúcson kialakult rothadó folt a kalciumhiány jele. Legtöbbször a tárolás során jelentenek problémát a másodlagos tünetek, pl. a húsbarnulás, ami szintén kalciumhiányra vezethető vissza.

Ebben a cikkünkben lelebbentjük a fátylat a termésbarnulás és a kaciumhiány összefüggésének misztikumáról: A szárazság és a tápanyaghiány összefüggése, avagy kalandos vízitúra a talajból a növénybe

kalciumhiány paradicsomon

Kalciumhiány paradicsomon.

A vas enzimatikus folyamatok közreműködője. A növények, a pázsitfűfélék kivételével Fe2+ ionokat vesznek fel a talajból, ezért Fe3+ túlsúly esetén, hiába van jelen a vas, vashiány jelentkezhet. Vashiány leginkább meszes homokoktalajon figyelhető meg. A vas rosszul vándorol a növényben.

Jelentősége a fotoszintézisben és a légzésben van. Szoros a kapcsolat a vasellátottság és a klorofill ­tartalom között. Hiánya esetén, a fiatalabb részeken klorózis (erőteljes sárgulás) jelentkezik.

vashiány paradicsomon

Vashiány paradicsomon.

A magnézium a fotoszintézisben alapvető szerepet játszó klorofill molekula központi atomja. Részt vesz a fehérje bioszintézisben, enzimek katalizátoraként számos biokémiai folyamatban nélkülözhetetlen. Száraz, meleg időben fontos a magnézium levélen keresztüli pótlása! Hiányakor a növények alsó levelei megsárgulnak, míg a főér és környéke zöld marad. Végstádiumban a levelek csúcstól lefelé leszáradnak.

magnéziumhiány paradicsomon

Magnéziumhiány paradicsomon.

A réz sok enzim katalizátora, részt vesz a redox enzimek katalizálásában, a fotoszintézisben, javítja a növényi pigmentek stabilitását. Hiánya esetén az új levelek szürkészöldek lesznek, esetleg kifehérednek. Hiánytünetek a fiatal leveleken jelentkeznek először.

rézhiány paradicsomon

Rézhiány paradicsomon.

A bór fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a növekedésében, a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben, hüvelyeseknél a gümőképződésben. A hiányában a fiatal növényi részek elszíneződnek, kifakulnak, lankadnak. A külső tényezőkre visszavezethető (relatív) hiány gyakori okai: a talaj lúgos kémhatása (erősen meszes vagy szikes talaj), száraz talaj, magas talaj-mésztartalom!

Magazin cikk ajánlat: A szárazság és a tápanyaghiány összefüggése, avagy kalandos vízitúra a talajból a növénybe

bórhiány karfiolon

Bórhiány karfiolon.

Lombtrágyázz, ha a körülmények úgy alakulnak

Azonnali beavatkozást igényel a kedvezőtlen talajállapot (tömörödött, porosodó, cserepesedő talaj) vagy a szélsőséges időjárási körülmények (aszály, túl hideg vagy meleg idő, nagy esőzés okozta tápanyagkimosódás), amelyek gátolják a tápanyagfelvételt.

Sok esetben a hideg talajba kiültetett palánták sárgulnak, növekedésük leáll, ami a hideg miatt lelassult gyökértevékenységnek köszönhető. A gyökerek lassabban veszik fel a tápanyagot, mint amennyire a növénynek szüksége lenne. A hiányt közvetlenül a kiültetés utáni (komplex) lomtrágyázással lehet pótolni, ugyanakkor a lombtrágya a gyökerek növekedését is ösztönzi.

Tudnod kell, hogy a komplex levéltrágya, akárcsak esetünkben a Béres csepp, növeli a sressztűrést, kórokozókkal, (kártevőkkel) szembeni ellenálló képességet. Hogy mi az ördög az az NPK, ide kattintva megtudod.

Sokszor éppen a nyári meleg, az aszály vezet a kálciumhiány kialakulásához, mert a kálcium ionok kellő víz hiányában nem jutnak el a gyökerekhez, még akkor sem, ha meszes talajról van szó, ami tudvalévőleg kalciumban gazdag. Ilyenkor a kalcium lombtrágyázással pótolható.

Milyen lombtrágyát használj?

A lombtrágyázás hatékonyságát erősen befolyásolja a lombtrágya készítmény minősége. Igen hatékonyak azok a lombtrágyák, amelyek környezetbarát kelátok formájában, azaz oldott állapotban tartják a növények számára hasznos tápelemeket. A kelátok vízoldhatóságuk és stabilitásuk révén  permetező trágyaként való alkalmazásának előnye, hogy mikroelem-tartalmuk nem csapódik ki.

A lombtrágyákat használat előtt össze kell rázni, és hígítani kell. Nagyon fontos, hogy a lombtrágya hígítása lágy, lehetőleg esővízzel történjen, mert a kemény vízben a tápionok egy része kicsapódhat, és a növények számára felvehetetlenné válhat.

A permetezéshez állott vizet használj. A túl hideg víz a tápanyagok oldhatóságát csökkenti, a túl meleg víz pedig nem kívánatos kémiai folyamatokat indítanak el, esetleg még a híg oldat is levélperzselést okozhat.

Növényvédő szerekkel keverve, mindig csinálj először oldhatósági próbát.

Mire jók a mikro- és makroelem tartalmú NPK lombtrágyák

  •  Segítik a folyamatos és harmonikus tápanyagellátást levélen keresztül.
  •  Használatával csökkenthető a növényvédőszer és műtrágya ráfordítás.
  •  Csökkenti a növények környezeti terhelését.
  •  Alkalmazásával egészségesebb növényeket termeszthetsz.
  •  Hozzájárul a magasabb terméshez mennyiségben és minőségben egyaránt.

Válaszd meg a lombtrágyázás időpontját!

A lombtrágya leghatékonyabban húsz és huszonöt 0C között fejti ki hatását. Ne permetezz szélben, és tűző napsütésben! A legmegfelelőbb időpont egy kellemes, reggeli óra, amikor a gázcserenyílások még nyitva vannak és a reggeli harmat már kellően fellazította a levelek bőrszövetét.

permetezés csalánlével

Hová permetezd a lombtrágyát?

Minél fejlettebb, erősebb a növény lombozata, annál nagyobb a lombtrágya hatékonysága. A frissen kifejlődött levelek felszíne viszonylag vékony, kevésbé borítja párolgást csökkentő viaszréteg. A lombtrágya permetezésekor koncentrálj a fiatal levelekre, mert ezek veszik fel a legaktívabban a tápanyagokat.

Ne feledd, hogy a lombtrágya kiegészítő tápanyagellátásra alkalmas, lombtrágyázás alkalmazása esetén is oda kell figyelni a talaj tápanyag tartalmára.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa