7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát

Mi sem egyszerűbb, mint ízletes szamócát (köznapi nevén epret) termeszteni. Biztosítsunk kellő napfényt, kerüljük a túlöntözést, a túltrágyázást, és az indákat távolítsuk el. Ennyi! Illetve van még néhány trükk a tarsolyunkban, amit nem árt megszívlelni. Így  a kereskedelemben kapható nagy, piros, de ízetlen, túl nitrogén trágyázott, különböző növekedésserkentőkkel stimulált eprek helyett magunk termelte, aromás, szermaradvány mentes epret fogyaszthatunk!

szamóca kosárban

Ajánlja James Wong angol etnobotanikus 2015. márciusában megjelent könyvében, amelynek címe RHS  (Royal Horticultural Society= Királyi Kertészeti Társaság) Grow For Flavour, kiadja Mitchell Beazley.

Biztosítsunk fényt

A szamócatermés (köznyelvben eper) aromaanyagainak kialakulásához fényre van szükség. Ha a megvilágítást a felére csökkentjük, kísérletek bizonyítják, hogy az aromaanyagok mennyisége is a felére csökkent. A cukortartalom pedig hetedére csökken, ha a növényt mélyárnyékban neveljük.

Vörös fóliaborítás

Érdekességként álljon itt egy amerikai kísérlet. A Clemson egyetem (Dél-Kalifornia) munkatársai megállapították, hogy a vörös fólia mulcs jótékony hatással van a termés méretére, aromájára, ásványi anyag – és vitamintartalmára is. Rájöttek, hogy a távoli vörös fényvisszaverődés megtéveszti a növényeket, mert úgy érzékelik, mint a szomszéd növényekről történő fényvisszaverődést érzékelnék. A vélt versenytársak elleni védekezés egyik lehetősége nem más, mint az utódok nemzésének meggyorsítása. Jelen esetben nagy, ízletes gyümölcsök képzése.

Házikertben maradjunk a szalma mulcsnál. A mulcs megvédi a szamócát a fölverődéstől csapadékos időben, amivel együtt a gombaspórák is könnyen rátalálnának.

szalmatakaras

Savanyú talaj és kálium

A szamóca a mészmentes, gyengén savanyú talajt kedveli.

Ír szakemberek kimutatták, hogy a savanyú talajon nevelt szamócák megfelelő kálium ellátás esetén ízletesebb gyümölcsöt nevelnek. Ha a szamócát emelt ágyásban neveljük, és talajába sok savanyú tőzeget, vagy komposztot (pl. törkölykomposzt), keverünk és kéthetente káliumban gazdag tápoldattal (pl. Vinasse – Zöldségtáp Biogazdálkodásban alkalmazható szerves tápoldat) öntözzük, növeljük, javítjuk a szamóca aromáját.

Az USA mezőgazdasági minisztériumának egyik kiadványa szerint az emelt ágyásban nevelt, fóliával takart szamóca, amelynek indáit folyamatosan eltávolítjuk, cukortartalma ugrás szerűen, legalább 14%-kal megnő, és C-vitamin tartalma is mintegy 10%-kal nő.

Fekete nadálytő és aszpirin

Bármilyen hihetetlen, a jellegzetes szamóca ízt a Methylobacterium extorquens baktériumnak köszönhetjük, amely a szamóca levelein él. A Grazi Műszaki Egyetem egyik tanulmánya szerint a baktériumot tartalmazó permetlével permetezve a leveleket a gyümölcs aromája mintegy háromszorosára növekedett. Forrás: springer.com

Ha házi kísérletezésre adnánk a fejünket, fekete nadálytő (Symphytum officinale) erjesztett lével, amelyet a biokertészek is használnak kondíciónálószerként,  permetezzük le növényeinket, amely megsokszorozza a szamóca levelein élő baktérium populációt táplálékot szolgáltatva számukra. Egy próbát megér!

fekete nadálytő

Fekete nadálytő

Az eljáráshoz töltsünk félig egy vödröt fekete nadálytő levelekkel. Tegyünk rá téglanehezéket, hogy lenyomjuk, és töltsük fel vízzel a vödröt, majd takarjuk le. Négy hétig érleljük. Készüljünk fel, hogy igen kellemetlen illatú lesz. A kellemetlen szag az elszaporodott baktériumok által termelt metánnak köszönhető. Tehát minél büdösebb, annál jobb! Egy rész oldatot hígítsunk fel 15 rész vízzel, és permetezzük meg a növényeket az oldattal kéthetente.

Kísérletek tanúsága szerint 300 mg aszpirin tablettát literéhez adva tovább növelhetjük a cukor- és a C_vitamin tartalmat.

Szüreteljünk érett gyümölcsöket

A szamóca aromája éretten a legjobb, tehát érett gyümölcsöket szüreteljünk! Bár gyakran a tárolás során is pirosodik a gyümölcs, az íz- és aromaanyagok sosem vetekedhetnek az éretten leszedett gyümölcsével.  A gyümölcsszedés optimális ideje napos, száraz délután, ilyenkor a cukortartalom a legmagasabb, a víztartalom pedig a legalacsonyabb. Így gazdag ízvilágú gyümölcshöz jutunk.

alpesi szamóca

Alpesi szamóca

A legjobb a biotermesztett szamóca

Bár a kísérleti eredmények további megerősítést igényelnek, mi azért már most próbálkozhatunk a szamóca biotermesztésével.

A szamóca ádáz ellensége a szürkepenész. ellen úgy védekezhetsz biotermesztésben, hogy ősszel fokhagymát dugsz a tövek közé. Lehetnek ezek fokhagymagerezdek, de sarjhagymák is.

Várjunk négy napot

A gyümölcsszüret után az aromaanyag tartalom tovább emelkedik a gyümölcsben 15 fokos tárolási hőmérsékleten. Állítja egy kanadai tanulmány. Ez valamivel hidegebb, mint a hűtőszekrényünk hőmérséklete. Ezért a szamócát fogyasztás előtt négy napig tároljuk spájzban, kamrában. Végső esetben hűtőben is tarthatjuk őket. Azonban ennél tovább a gyümölcs nem tárolható, tönkre megy.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák