Mi sem egyszerűbb, mint ízletes szamócát (köznapi nevén epret) termeszteni. Biztosítsunk kellő napfényt, kerüljük a túlöntözést, a túltrágyázást, és az indákat távolítsuk el. Ennyi! Illetve van még néhány trükk a tarsolyunkban, amit nem árt megszívlelni. Így a kereskedelemben kapható nagy, piros, de ízetlen, túl nitrogén trágyázott, különböző növekedésserkentőkkel stimulált eprek helyett magunk termelte, aromás, szermaradvány mentes epret fogyaszthatunk!
![szamóca kosárban](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/szamoca-kosarban-1.jpg)
Ajánlja James Wong angol etnobotanikus 2015. márciusában megjelent könyvében, amelynek címe RHS (Royal Horticultural Society= Királyi Kertészeti Társaság) Grow For Flavour, kiadja Mitchell Beazley.
Biztosítsunk fényt
A szamócatermés (köznyelvben eper) aromaanyagainak kialakulásához fényre van szükség. Ha a megvilágítást a felére csökkentjük, kísérletek bizonyítják, hogy az aromaanyagok mennyisége is a felére csökkent. A cukortartalom pedig hetedére csökken, ha a növényt mélyárnyékban neveljük.
Vörös fóliaborítás
Érdekességként álljon itt egy amerikai kísérlet. A Clemson egyetem (Dél-Kalifornia) munkatársai megállapították, hogy a vörös fólia mulcs jótékony hatással van a termés méretére, aromájára, ásványi anyag – és vitamintartalmára is. Rájöttek, hogy a távoli vörös fényvisszaverődés megtéveszti a növényeket, mert úgy érzékelik, mint a szomszéd növényekről történő fényvisszaverődést érzékelnék. A vélt versenytársak elleni védekezés egyik lehetősége nem más, mint az utódok nemzésének meggyorsítása. Jelen esetben nagy, ízletes gyümölcsök képzése.
Házikertben maradjunk a szalma mulcsnál. A mulcs megvédi a szamócát a fölverődéstől csapadékos időben, amivel együtt a gombaspórák is könnyen rátalálnának.
![szalmatakaras](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/szalma-takaras-2.jpg)
Savanyú talaj és kálium
A szamóca a mészmentes, gyengén savanyú talajt kedveli.
Ír szakemberek kimutatták, hogy a savanyú talajon nevelt szamócák megfelelő kálium ellátás esetén ízletesebb gyümölcsöt nevelnek. Ha a szamócát emelt ágyásban neveljük, és talajába sok savanyú tőzeget, vagy komposztot (pl. törkölykomposzt), keverünk és kéthetente káliumban gazdag tápoldattal (pl. Vinasse – Zöldségtáp Biogazdálkodásban alkalmazható szerves tápoldat) öntözzük, növeljük, javítjuk a szamóca aromáját.
Az USA mezőgazdasági minisztériumának egyik kiadványa szerint az emelt ágyásban nevelt, fóliával takart szamóca, amelynek indáit folyamatosan eltávolítjuk, cukortartalma ugrás szerűen, legalább 14%-kal megnő, és C-vitamin tartalma is mintegy 10%-kal nő.
Fekete nadálytő és aszpirin
Bármilyen hihetetlen, a jellegzetes szamóca ízt a Methylobacterium extorquens baktériumnak köszönhetjük, amely a szamóca levelein él. A Grazi Műszaki Egyetem egyik tanulmánya szerint a baktériumot tartalmazó permetlével permetezve a leveleket a gyümölcs aromája mintegy háromszorosára növekedett. Forrás: springer.com
Ha házi kísérletezésre adnánk a fejünket, fekete nadálytő (Symphytum officinale) erjesztett lével, amelyet a biokertészek is használnak kondíciónálószerként, permetezzük le növényeinket, amely megsokszorozza a szamóca levelein élő baktérium populációt táplálékot szolgáltatva számukra. Egy próbát megér!
![fekete nadálytő fekete nadálytő](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/symphytum-officinale.jpg)
Fekete nadálytő
Az eljáráshoz töltsünk félig egy vödröt fekete nadálytő levelekkel. Tegyünk rá téglanehezéket, hogy lenyomjuk, és töltsük fel vízzel a vödröt, majd takarjuk le. Négy hétig érleljük. Készüljünk fel, hogy igen kellemetlen illatú lesz. A kellemetlen szag az elszaporodott baktériumok által termelt metánnak köszönhető. Tehát minél büdösebb, annál jobb! Egy rész oldatot hígítsunk fel 15 rész vízzel, és permetezzük meg a növényeket az oldattal kéthetente.
Kísérletek tanúsága szerint 300 mg aszpirin tablettát literéhez adva tovább növelhetjük a cukor- és a C_vitamin tartalmat.
Szüreteljünk érett gyümölcsöket
A szamóca aromája éretten a legjobb, tehát érett gyümölcsöket szüreteljünk! Bár gyakran a tárolás során is pirosodik a gyümölcs, az íz- és aromaanyagok sosem vetekedhetnek az éretten leszedett gyümölcsével. A gyümölcsszedés optimális ideje napos, száraz délután, ilyenkor a cukortartalom a legmagasabb, a víztartalom pedig a legalacsonyabb. Így gazdag ízvilágú gyümölcshöz jutunk.
![alpesi szamóca alpesi szamóca](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/P1230941.jpg)
Alpesi szamóca
A legjobb a biotermesztett szamóca
Bár a kísérleti eredmények további megerősítést igényelnek, mi azért már most próbálkozhatunk a szamóca biotermesztésével.
A szamóca ádáz ellensége a szürkepenész. ellen úgy védekezhetsz biotermesztésben, hogy ősszel fokhagymát dugsz a tövek közé. Lehetnek ezek fokhagymagerezdek, de sarjhagymák is.
Várjunk négy napot
A gyümölcsszüret után az aromaanyag tartalom tovább emelkedik a gyümölcsben 15 fokos tárolási hőmérsékleten. Állítja egy kanadai tanulmány. Ez valamivel hidegebb, mint a hűtőszekrényünk hőmérséklete. Ezért a szamócát fogyasztás előtt négy napig tároljuk spájzban, kamrában. Végső esetben hűtőben is tarthatjuk őket. Azonban ennél tovább a gyümölcs nem tárolható, tönkre megy.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás