Katica, a növények őre

A hétpettyes katica és hazai rokonai őrködnek a levéltetvek és más kártevők elszaporodása felett. A katica vegyszermentes házikertben igazi kincs! Ellensége az Európában elterjedt harlekinkatica. 

hétpettyes katica

A hétpettyes katica

Talán a legismertebb hazai rovar, a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata), a hazánkban élő mintegy 80 faj egyike.

A hétpettyes teste szinte félgömb alakú, hasoldala lapos. Feje és tora fekete, mindkettőn 2-2 fehér folt van. A háromszögletű, jól felismerhető pajzsocska fekete. Fedőszárnyai rendszerint sárgás- vagy élénkvörösek, hét határozott fekete folttal.

hétpettyes katica pete

Forrás: wikimedia

Petéit csomókban rakja le. A petékből kifejlődő lárvák ragadozó életmódot folytatnak, pusztítják a tetveket. A lárvák bebábozódnak, és a bábokból hamarosan kikelnek a fejlett imágók.

A katica egész Európában elterjedt. Szerencsére a kertekben is előfordul, élete során akár ezer kártevőt is elfogyaszt, ezért a vegyszermentes kertészkedésben nagy jelentőséggel bírnak.

hétpettyes katica lárva és báb

Forrás: wikimedia

Harlekinkatica

Bár egyelőre nem védett, a majdnem 10 éve megjelent harlekinkatica (Harmonia axyridis) veszélyezteti élőhelyét, illetve gyakorlatilag fennáll a lehetősége annak, hogy kiszorítja.

A harlekinkatica invazív alien!  Eredeti élőhelye Kína, Japán, Korea, Mongólia és Szibéria. Régóta alkalmazzák a biológiai növényvédelembenElőször Észak-Amerikába vitték be 1916-ban pekánfán és vörösfenyőn élő levéltetvek ellen. Később pozitív eredményekről számoltak be alma és citrus esetében is. 1995-ben adták el Franciaországba,  Hollandiába, Belgiumba, hogy segítségével visszaszorítsák a pajzstetvek és levéltetvek terjedését szabad földön és üvegházban egyaránt. Mi ugyan nem importáltuk, de mára már Magyarországon is elterjedt.

harlekinkaticák

Fotó: wikipedia

Harlekinkatica veszélyei

Bár pusztítja a kártevőket, Szívesen fogyaszt gyümölcsöket is. Veszélyezteti a hazai fajokat. Jóval szaporább náluk, nagyobb távokra repül, ellenállóbb. Részben elveszi a katicák táplálékát, de akár el is pusztítja a hazai katicák petéit, lárváit.

Bár az őshonos fajok is katicafajokat fogyasztó kannibálokká válhatnak, ők, ha harlekin katicákat (pete, lárva) pusztítanak, ebbe belehalnak, mert elfogyasztásukkor az ellenálló harlekinkaticákban élő gombák a hazai fajok emésztőrendszerébe kerülve elpusztítják azokat. A legveszélyeztetettebb ilyen szempontból nem is a hétpettyes katica, hanem a hazánkban egyébként is ritka szemfoltos katica (Anatis ocellata).

szemfoltos katica

Hazánkban ritka, a hétpettyeshez hasonló a szemfoltos katica (Anatis ocellata). Ne keverd össze a harlekin katicával! A harlekin katicáknak nincs két fehér pont a szemei között (mint a disznó orra)!
Fotó: wikimedia

A harlekin katica elpusztítható, de ehhez bizonyosan be kell azonosítani, miután több hasonló kinézetű hazai fajjal is összetéveszthető.

Forrás: Pozsgai Gábor (szerk.) : A harlekinkatica és terjedésének veszélyei Magyarországon; Vilcinskas, A., Stoecker, K., Schmidtberg, H., Röhrich, C., Vogel, H. (2013). Invasive harlequin ladybird carries biological weapons against native competitors. Science. May 17, 2013; Harmonia axyridis in Europe: spread and distribution 4 of a non-native coccinellid P. M. J. Brown, T. Adriaens, H. Bathon, J. Cuppen, A. Goldarazena, T. Ha¨gg M. Kenis B. E. M. Klausnitzer I. Kovarˇ, A. J. M. Loomans, M. E. N. Majerus, O. Nedved, J. Pedersen, W. Rabitsch, H. E. Roy, V. Ternois, I. A. Zakharov, D. B. Roy, BioControl DOI 10.1007/s10526-007-9132-y.

katica lárvák Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák